Sülükle 39 yıldır şifa dağıtıyor

Sülükle 39 yıldır şifa dağıtıyor

Aziziye Camii önünde satış yapan meşhur Sülükçü Dede Zühtü Ersöz, "Sülük, salındığı ilk 15-20 saniye içinde kişinin hastalığını teşhis eder, ona göre sinyal alır ve daha sonra da hastaya uygun tedavi yöntemini seçer" dedi

Yaklaşık 39 yıldır Aziziye Camii önünde müşteri bekleyen Zühtü Ersöz, Konyalılar tarafından Sülükçü Dede olarak tanınıyor. Geleneksel tıbbi yöntemleri, modern tıbba karşı yaşatan Sülükçü Dede, aynı zamanda Konya'nın ilk ve tek sertifikalı sülükçüsü unvanını taşıyor. Bu işe 39 yıl önce nasıl başladığını anlatan Sülükçü Dede Ersöz, insanların kendisine fazlası ile güven duyduğunu ve bu güveni kaybetmemek için de mesleği yıllardan beri devam ettirdiğini söyledi. Sülükçü Dede, sertifikasız ve halk sağlığı ile oynayan sülükçülere de itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

SERTİFİKALI İLK SÜLÜKÇÜ

"Sattığım sülükler sertifikalı ve kontrollü sülükler" diyen Ersöz,  hastanelerin yüzde 80'ine sülüğü kendisinin verdiğini dile getirdi. Vatandaşın sülük satıcısından güven beklediğini bir kez daha vurgulayan Ersöz,  "Onların güvenini tesis etmek için 39 yıldır sülük satıyorum. Konya'nın sertifikalı tek sülükçüsüyüm. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nden kontrollü geliyor sülüklerim" şeklinde konuştu.

SÜLÜK FİYATLARI DA ARTTI

Her önüne gelenden sülük alınmaması gerektiğinin altını çizen Sülükçü Dede, gölden ve dereden tutulan sülüklerin yabani olduğuna işaret etti.  Bazı sülüklerin daha önce kan emmiş, hastalıklı sülükler de olabileceğini aktaran Sülükçü Dede, şunları kaydetti: "Bu yönü ile tedbir şart. Steril sülük tercih edilmeli. Sülükte bu yıl bir sıkıntı var.  Kış aylarının tam yaşandığı günlerde doğru sülük bulunmaz. Sülük fiyatları, geçen yıla göre artışa geçti. 3 lira olan sülük 5'e yükseldi. Sülük, en fazla Mayıs ile Temmuz ayı arasında yavru yapar ve sayısı en fazla o dönemde olur."

BİR ÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Sülük salmanın bir çok hastalığa iyi geldiğini vurgulayan Sülükçü Dede, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bel ağrıları, diz ağrıları, kireçlenme, iltihaplanma, menüsküs, varis, kalp ve damar hastalıkları gibi çoğu hastalıkta sülük tercih edilir. 5 sefer hemoroid ameliyatı olup da şifa bulamayanlara şahit olduk. Kendilerine sülüğü tavsiye ettik. Sülük saldıktan sonra ameliyat ile düzelmeyen hastalar iyileşti. Sülük, çok eski dönemlerden beri uygulanan bir yöntem. Tek kullanımlık olmaya dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca halkın büyük çoğunluğu artık sülük kullanıyor. Bir ara sülüğe ön yargı ile yaklaşan insanlar bile yanlış bir tutum içinde olduğunu öğrendi."

TER PARFÜM VE SABUN KOKUSU OLMAMALI

Sülük salmanın bir yönteminin olduğuna da değinen Sülükçü Dede, hem kendilerinin sülük saldığını hem de hasta veya yakınlarına kendilerinin sülük salma yöntemini tarif ettiklerini dile getirdi. Sülük salmanın zorlu bir iş olmadığını kaydeden Sülükçü Dede, "Ter, parfüm ve sabun kokusunun olduğu yeri sülük tutmaz. Tutsa da çok zor tutar. Sülük, temiz yere iyi yapışır. Sülük seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunların en önemlisi sülüğün boyutudur. Çünkü sülük türleri arasında en faydalısı orta boy olandır. Çünkü bu boydaki sülükler daha genç ve dinamiktir. Enzim gücü fazladır. 10 tane küçük sülükteki enzim gücü, 1 tane orta boya tekabül eder. Büyükler de yaşlı olur" diye konuştu.

MESUT TURAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum