Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Stresinizi Yönetin!

Stresinizi Yönetin!

Stres , organizmanın ruhsal ve bedensel sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanmasıdır.

O kadar stresli bir yaşamın içindeyiz ki herkesin bir derdi ve çözmesi gereken problemleri var...

Dünya sağlık örgütü sağlıklı olmayı bedenen , ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmak olarak tanımlamaktadır . Günümüzde maalesef bu pek mümkün değildir. Toplum olarak fazlaca stresliyiz. Haberlerde sıklıkla insanların kavga ettiğini, olay çıkarttığını ve istenmeyen fazlaca olayın olduğunu duymaktayız. Stres pek çok hastalığın kök nedenidir. Sizler stres altındayken pek çok hormon salgılanır ve vücutta olumsuz değişiklikler olur.

Stresli Olduğunuzda Vücudunuzdaki Bakterilerin Bile Bundan Etkilendiğini Biliyor Musunuz?

Biz insanlar vücutlarında fazlaca bakteri olan varlıklarız . Bu bakterilerin büyük çoğunluğu bağırsaklarımızdadır. Bizim için iyi ve kötü bakteriler beraber yaşar. Zararlı bakteriler ne zaman bize zarar verir diye sorarsanız eğer ne zaman strese girersek , hastalanırsak , yediğimize içtiğimize dikkat etmezsek tam o zamanda zararlı hale gelirler.

Normalde yararlı bakterilerin sayısı zararlı bakterilerden fazladır fakat vücutta istenmeyen durumlar gerçekleştiğinde kötü bakteriler sayıca artar ve bize zarar vermeye başlarlar. Zararlı bakterilerin sayıca artmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri strestir. Dönem dönem stres faktörleri ile karsılaşmaktayız önemli olan nokta bu stres faktörleri ile nasıl başa çıkabildiğimizdir.

Stres Nasıl Yönetilir?

Zihni Rahatlatarak stresinizi yönetebilirsiniz.

Örneğin kişiliğinizi keşfederek zihninizi rahatlatabilirsiniz. Ne yapmaktan hoşlandığınızı bilirseniz o aktiviteleri yapar ve zevk alırsınız. Kendinizin nasıl bir insan olduğunuzu bilmek sizi rahatlatacaktır.

Beden üzerinde çalışarak stres yönetimini sağlayabilirsiniz.

Düzenli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli bir uyku ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Yedikleriniz ruh halinizi etkiliyor. Eğer paketli hazır gıdalar tüketirseniz ruh haliniz olumsuz etkileniyor . Sağlıklı gıdalar tüketirseniz daha olumlu bir ruh haline sahip oluyorsunuz. İyi bir uyku stres yönetiminde çok önemlidir uykusuzluk, geç yatma ya da gereğinden fazla uyumak ruh halini çok fazla etkiliyor. Bu nedenle gerektiği kadar uyku uyunması gerekmektedir.

Her birey özeldir. Dönem dönem stres yaşamaktayız önemli olan bu stresi yönetebilmektir. Kendinize değer verin ve stresinizi yönetin.

Sağlıkla Kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR