Staj mağdurları unutuldu

Staj mağdurları unutuldu

Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri açılış programında öğrenciler ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, meslek liseleri ile ilgili birçok yeniliği gündeme getirdi.

Meslek liseleri ile ilgili veriler son dönemlerde sık sık gündeme geliyor. Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri açılış programında öğrenciler ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, meslek liselerinde okuyan öğrenciler ile ilgili yeni düzenlemeleri gündeme getirirken, yıllardır gündeme gelen ve büyük bir beklenti haline gelen staj sigortalarının emekliliğe etkisi konusunda hiçbir ifade kullanmaması mağdurların dikkatini çekti. En son 20’nci MEB şûrasında da kabul edilen maddeler arasında yer alan “Staj sigortası konusu tekrar tozlu raflara mı kaldırıldı?” sorularına neden oldu.

“EMEKLİLİĞE SAYILMAYAN SİGORTA HAK KAYBIDIR”

Meslek liselerinin son zamanlarda sık sık gündeme gelmesinin ardından, meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde çalışmasına rağmen yatırılan sigortaları kapsamında sadece sağlık sigortaları yatırıldığı için yatırılan sigortaları emekliliğine etki etmeyen binlerce mağdur tepki gösterdi. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Staj Mağdurları Platformu Başkan Yardımcısı Nesimi Dalbudak, meslek liselerinin ara eleman ihtiyacını karşıladığını belirterek, “Ülkemizde ara eleman açığının her geçen gün arttığı şu zorlu günlerde hem velileri hem de öğrencileri meslek liselerine özendirip teşvik etmek şarttır. Özellikle staj esnasında yapılan fiili çalışmaya dayalı sigortanın hiçbir şekilde emekliye başlangıç sayılmaması büyük bir hak kaybıdır. Staj sürecinde yapılan sigorta emekliliğe başlangıç sayılmalıdır” dedi.

“STAJ MAĞDURLARINA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA HAKKI VERİLMELİ”

Yüz binlerce meslek liselinin ve çıraklık okulu mezununun yıllardır bu mağduriyetin çözülmesini beklediğini belirten Dalbudak, “Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak birçok meslek grubunda askerlik doğum gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilirken, biz staj mağdurlarına da bu hak verilmeli. Meslek liseleri yoksa, fabrika ve işyerlerinin ara eleman ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız? Bu açığın acilen çözüme kavuşturulması lazım. Üniversite mezunlarının çoğu neden işsiz? İşte bu yüzden” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.