"Sınavlar ücretsiz olmalı"

"Sınavlar ücretsiz olmalı"

ÖSYM tarafından yapılan sınavların başvuru ücretleri cep yakıyor. En düşük sınav ücreti 65 TL’den başlıyor, 250 TL’ye kadar çıkıyor. Adaylar, yüksek sınav ücretlerine tepki göstererek, ÖSYM’ye daha hakkaniyetli olması çağrısında bulundu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından sınavlara yapılan zamlar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda başlayan KPSS başvurularında adaylar 300 TL’ye yakın ücret ödemişti. ÖSYM’nin fahiş sınav ücretlerine tepki gösteren adaylar, sınavların gelir kapısı haline gelmemesi çağrısında bulundu. Milyonlarca işsiz gencin ve öğrencinin girdiği sınavların başvuru ücretlerinin bu kadar yüksek olması zaman zaman sosyal medyanın da gündemine düşüyor.

SINAV FİYATLARI REKOR KIRIYOR!

Sınav fiyatları ile alakalı tartışmalar sürerken sınav fiyatları ise şu şekilde göze çarpıyor: KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu 90 TL, Eğitim Bilimleri her bir oturum 90 TL, KPSS Alan Bilgisi sınavlarında her bir oturum 65 lira, YKS her bir oturum 90 TL, TUS her bir oturum 250 TL, DGS 150 TL, YÖKDİL 145 TL, ALES 145 TL. Nisan ayında ALES’e yapılan ikinci başvuru ise 245 TL idi. Öğrenciler sınav stresinden daha çok yüksek başvuru ücretinin stresini yaşıyor.

SINAVLAR ÖSYM İÇİN GELİR KAPISI OLMAMALI

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Sınavlar gelir ÖSYM gibi bir kamu kurumu için gelir kaynağı olmamalıdır” çağrısında bulundu. Sınavlara giden adayların bir çoğunun iş sahibi olmak istediğini ve maddi açıdan büyük sıkıntı yaşadığını kaydeden Dinç, “Sınav adayları zaten işsiz. Bir iş sahibi olmak için sınava giren adaylardan bu kadar büyük ücretler almak doğru değil. Ailelerimiz zaten son yıllarda maddi anlamda ağır bir yükün altına girdi. ÖSYM’nin bu işi ticarete değil hizmete dönüştürmesi gerekiyor” dedi.

4-3-mustafa-dinc-1208x800.jpgTüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç

SINAVLAR ÜCRETSİZ OLMALI

ÖSYM tarafından yapılan sınavların da ücretsiz kamu hizmeti olması gerektiğine değinen Mustafa Dinç, şunları söyledi: “KPSS gibi sınavlar kamu sınavıdır. Bu sınavların bir gelir kapısı olarak görülmesi doğru bir yaklaşım değil. Kamunun verdiği bu hizmet de diğer yerler gibi ücretsiz olmalı. Öyle ki sınava giren adayın belki sınav yerine gitmek için dolmuşa verecek parası dahi yok. Bunları düşünmek lazım. Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK bu konuda ortak bir çalışma yapmalı. Öğrencileri yüksek sınav ücretleri altında ezdirmeyelim”

DEVLETİMİZ SINAV ÜCRETLERİNİ KARŞILAYABİLİR

Sınav ücretlerinin devlet tarafından rahatlıkla karşılanabileceğine vurgu yapan Türk-Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata ise şunları kaydetti: “Türkiye’de şu an zaten birçok vatandaşımız işsiz kaldı. Pandeminin de bu konuya ciddi etkileri oldu. Bunun üzerine bir de gençlerimizden büyük ücretler almak hoş bir durum değil. Devletimiz bu ücretleri çok rahat bir şekilde karşılayabilir. En azından zamların olmaması gerek. Fiyatlar azalmalı. ÖSYM ne yazık ki bu konuyu suiistimal ediyor. Sınavlar ticari rant kaynağı olmamalı.”

EYYÜB KARAKUZU

4-4-tanfer-ata-933x800.jpgTürk-Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum