Seyit Karaca: Metro Projesinin Somut Sonuçları Yok

Seyit Karaca: Metro Projesinin Somut Sonuçları Yok

Siyasi partilerin Konya’daki il başkanları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini bugün Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

Deva Partisi Konya İl Başkanı Seyit Karaca'nın yazısı şu şekilde: 

Metro Projesinin Somut Sonuçları Yok

Günümüzde şirketlerin rekabetinin yanında ülkeler ve şehirlerin rekabetçiliği ön plana çıkmıştır. Peki şehirlerin rekabeti nasıl olacak?

Şehirlerin rekabetçiliğinde nüfus, eğitim, alt yapı, ulusal ve uluslararası yatırımlar, teşviklerden aldığı pay, nitelikli insan kaynağı, ar-ge ve inovasyon gücü gibi unsurlar ön plana çıkmaktır. İstanbul üniversitesi tarafından açıklanan illerin rekabetçilik endeksinde Konya 8. sıradadır. Ülkemizin en büyük yüz ölçümüne sahip olan ilimiz dünyada birçok ülkeden büyüktür. Fakat demografik yapı, altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim, sosyal yaşam, makroekonomi, dış ticaret, finansal piyasalar, turizm, inovasyon ve girişimcilik endekslerinin hiçbirinde ilk 5’e girememiştir.

İşte tam burada şehrimizi yönetenlere önemli görevler düşmektedir. İlimizde yatırımlar yaparken ve kalkınma planlarını ortaya koyarken iki unsuru dikkate almamız gerekmektedir. Birincisi rekabetçilik endeksi ikincisi ise yaşanabilir şehirler sıralamasıdır. Altyapı anlamında baktığımızda ilimizde açıklanan iki proje ile ilgili hala elle tutulur sonuçlar alınamamıştır.

Birincisi metro projesi; proje açıklanalı yıllar geçmesine rağmen ihale yapıldı, temeli atıldı ve şantiyesi kuruldu gibi söylemler geliştirilse de Konya’lı hemşerilerimiz hala somut sonuçları görememiştir.

İkicisi Konya çevre yolu projesidir. Proje yıllar önce yapılmaya başlansa da hemşerilerimiz projenin nasıl olduğunu, nerden ve nasıl geçtiğini bilmemektedirler. Şehrin belirli bölgelerinde çevre yolu üst geçidi şeklinde çalışmalar olsa da sürece ilişkin net bir açıklama yapılmamaktadır. Sadece her toplu açılış döneminde ismi zikredilmektedir. Bir tarım şehri olarak adlandırılan ilimizin en önemli sorunu “su’dur.” Eğer bu gün kanal İstanbul projesine ayrılan bütçenin 10’da biri Konya ovasının su sorununu çözmeye aktarılsa ülkemizin ve dünyanın en önemli tarım merkezlerinden birisi olur. Sanayi alt yapısı ve sektörel çeşitliliği sayesinde pandemi dolayısı ile yeni üretim ve tedarikçi arayışına giren Avrupa için en önemli üretim merkezlerinden birisi Konya’dır. Önümüzdeki bu fırsatı çok iyi değerlendirerek Konya’yı Marmara bölgesine alternatif çok güçlü bir üretim merkezine dönüştürebiliriz. Bu sürece katkı sağlama anlamında iki hususu da ilimizi yönetenler dikkate almalıdır.

Birincisi mesleki eğitim, ikincisi de ar-ge ve inovasyon yapısının güçlendirilmesidir. Bir diğer husus ta, şehirlerin dışarıya açılan kapıları yollardır. Ulaştırma bakanlığının kısa ve orta vadeli projelerinde Türkiye’de yapılacak olan otoyol projelerinin hiçbiri Konya’dan geçmemektedir. Ayrıca Konya-Mersin hızlandırılmış raylı sistem bağlantısının ne zaman biteceğine ilişkin de net bir bilgi yoktur.

Tarih ve kültür anlamında ülkemizin en önemli şehirlerinden birisi olan ve Hz. Mevlana gibi onlarca değere sahip olan ilimiz hala turizm anlamında sadece bir geçiş güzergahı olarak kullanılmaktadır.

Öyle bir Konya hayal ediyorum ki, ülkemizin en önemli üretim merkezi, Konya ovasının bereketli topraklarından fışkıran tarımsal ürünleri, tüm Türkiye ile otoyollar ve demir yollarla bağlantılı, yüzlerce yerli veya yabancı sermayeli yatırımcısı, tarihi ve kültürel alt yapısı sayesinde turistlerin akın ettiği, dünya rekabetçilik endeksinde ön sıralarda, yaşanabilir şehircilik endeksinde ilk sıralarda ve dünya ile entegre olmuş bir Konya.

Umarım hep birlikte başarırız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.