Şeker fabrikaları seçim yardımı parasına gidiyor

Şeker fabrikaları seçim yardımı parasına gidiyor

Erken seçim tarihinin belli olmasıyla birlikte 4 partiye yapılacak Hazine yardımları acı bir gerçeği ortaya çıkardı.

Siyasi partilere yapılacak Hazine yardımları, acı bir gerçeği gözler önüne serdi. Yılların birikimi olan devasa şeker fabrikaları, partilere verilecek Hazine yardımı kadar bile değer bulmadı. 2018 yılında sadece 4 partiye Hazine bütçesinden toplam 808.4 milyon lira ödeme yapılacak. Şeker fabrikalarının hiçbirisi bu rakama bile satılamazken, Yozgat, Bor ve Kırşehir şeker fabrikalarının satış fiyatları tek başlarına iktidar partisine yapılacak Hazine yardımını bile karşılamıyor.


Erken seçim tarihinin belli olmasıyla birlikte 4 partiye yapılacak Hazine yardımları acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Yozgat, Bor ve Kırşehir Şeker fabrikalarının satış fiyatları tek başlarına AKP’ye yapılacak Hazine yardımını bile karşılamıyor. Diğer yandan Türkiye’nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikaları, hiçbir stratejiye dayanmadan alelacele satış ihaleleri yapılırken, Özelleştirme İdaresi de ‘kafasına göre’ satış ilanına çıkıyor. Sözde herkes ihaleye katılabilsin diye 21 Şubat’ta çıkılan tek tek satış yöntemini savunan Özelleştirme İdaresi, ihalesine teklif gelmeyen fabrikaları bu sefer ‘paket’ yaparak satışa çıkardı.

KEYFİNE GÖRE SATIŞA ÇIKIYOR!
Türkiye’nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikalarının, alelacele satış ihaleleri yapılırken, Özelleştirme İdaresi tamamen “kafasına göre” satış ilanına çıkıyor. Özelleştirme İdaresi, ihalesi yapıldığı halde satılmayan Erzurum Şeker Fabrikası ile ihalesine teklif gelmeyen Erzincan Şeker Fabrikası’nı birleştirerek satışa çıkardı. Halbuki, Özelleştirme İdaresi, 21 Şubat’ta yaptığı satış ilanında “Herkes ihaleye katılabilsin” gerekçesiyle fabrikaların tek tek satılacağını duyurmuştu.

KAFAYA KOYDULAR FABRİKALAR SATILACAK!
Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikasından 6 tanesinin ihalesi yapılırken, ihalesi yapılan Erzurum Şeker Fabrikası ise müşteri çıkmadığı için satılamamıştı. Erzincan ve Kastamonu şeker fabrikalarının ihale teklif verme süresi uzatılmıştı. Ancak sürenin uzatılmasına rağmen Erzincan Şeker Fabrikası için yine teklif gelmediği ortaya çıktı. Özelleştirme İdaresi ihalesi yapıldığı halde satılmayan Erzurum Şeker Fabrikası ile ihalesine teklif gelmeyen Erzincan Şeker Fabrikası’nı birleştirerek satışa çıkardı. Özelleştirme İdaresi tarafından önceki gün yapılan ihale ilanında Erzincan Şeker Fabrikası ile Erzurum Şeker Fabrikası’nın bir arada satılacağı duyuruldu.

ÖZELLEŞTİRME YÜKSEK KURULU KARARI YOK
Özelleştirme İdaresi, 21 Şubat’ta yaptığı satış ilanında fabrikaların tek tek satılacağını duyurmuştu. Bunun için fabrikaların birleştirilerek satılabilmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı olması gerekiyor. Ancak Erzurum ve Erzincan şeker fabrikaları için böyle bir kararın alındığına dair bir açıklama yapılmadı.

SATIŞTAKİ KEYFİLİK DİKKAT ÇEKİYOR
Türkiye’nin stratejik kuruluşlarının başında gelen şeker fabrikalarının hiçbir stratejiye dayanmadan alelacele satışa çıkarılması dikkat çekerken, ihale sürecinde yaşanan ‘keyfilik’ kafalarda soru işareti oluşturdu. Bilindiği üzere Özelleştirme İdaresi daha önce de ani bir kararla zeyilname yayınlayarak, bazı fabrikaların arazilerini düşürmüştü. Özelleştirme İdaresi’nin satılacak araziler için ihale şartnamesini açıkladıktan bir ay sonra zeyilname yayınlaması da fabrikaların alelacele satışa çıkarıldığını ortaya koymuştu.

İKİ FABRİKA NEDEN PAKET YAPILDI?
Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarına müşteri çıkmamasına rağmen ikisinin paket yapılarak yeniden satışa çıkarılması dikkat çekti. Özel sektörün söz konusu iki fabrikayı da ayrı ayrı alma imkânı varken, satış gerçekleşmediği gerekçesiyle birleştirilmesi manidar bulundu.

KAYNAK:MİLLİ GAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.