Sefa Ortaç: Gıda Enflasyonu 

Sefa Ortaç: Gıda Enflasyonu 

Siyasi partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

İYİ Parti Konya İl Başkan Yardımcısı Sefa ORTAÇ 

Gıda Enflasyonu 

 

Ekonomik iş birliği ve kalkınma örgütü (OECD) enflasyon raporuna göre dünya genelinde gıda enflasyonu bir düşüş eğilimi gösterirken, Ülkemizde ise kontrol edilemeyen bir şekilde yükselmektedir. Gıda enflasyonunu yüksek olması gıda harcamaları toplam harcamasını n büyük bir bölümünü oluşturan dar gelirli kesimleri çok daha fazla etkilemektedir. Buda sabit gelirliler için yıkıcıdır.

Aralık 2020 yılı itibari ile Türkiye de gıda artışları yüzde 20.6 olarak açıklandı. Aralık 2020 itibari ile yılda yüzde 14.6 ulaşan tüketici yüzde 20.6 ulaşan gıda fiyatları artışı ile Türkiye gelişmekte olan ülke arasında Arjantin’in ardından ikinci sıradadır.

Türkiye istatislik kurumu verilerine göre 2020 yılının kasım ayında gıda fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21.08 artış gerçekleşmiştir.

Gıdanın işçi ve memuru harcama sepeti içindeki payı yüzde 45 dir. Tüik harcama sepetini değiştirerek gıda dışındaki maddelerin düşen oranına paralel olarak enflasyona katkı paylarında düşeceği var sayımıyla yeniden hesaplanarak 2020 TÜFE oranı yüzde 3 daha fazladır.

Yani işçi ve memurun enflasyonu 17.6 dır. Eğer 14.60 üstünde enflasyon düzeltmesi yapılırsa işçi ve memurda devlet olarak gizli vergi alınmış olunur. Buda işçi ve memurun satın alma gücünü düşürür.

OECD ye göre Türkiye de toplam yoksulluk oranı yüzde 17 dir.  Yani 14.20 milyon kişi yoksuldur.

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı ülkemizde gıda harcamaları, çok büyük bir kesim için kira harcamalarından sonraki en fazla harcama kalemidir ve hane bütçesinde önemli bir paya sahiptir.

Yükselen döviz fiyatları ve artan işsizlikle birlikte gıda enflasyonundaki artış vatandaşın alım gücünü büyük ölçüde azaltmaktadır.

Gıda enflasyonunun yüksek seyretmesinin sebepleri şunlardır;

- İthalata dayalı bir politika ile gıda enflasyonunun önlenemeyeceği gerçeğidir. Türkiye uzun bir süreden beri gıda enflasyonu ile mücadele adı altında üretim yerine ithalatın desteklenerek fiyatı artan her ürünün ithal edilmesi.

- Üretim girdi maliyetlerinin yüksek olması tarımda üretim ithalata dayalı olması ve üretimi gerçekleştirmeye yarayan gübre ilaç ve enerji gibi ürünler ile han madde maliyetlerinin yüksek olması.

- Planlama

Üretim iyi planlanmadığı için ara talep dengesi ile fiyat istikrarının sağlanamaması.

- Örnek: Bir yıl önceki üretilen bir ürünün yüksek kazanç sağlaması ertesi yıl aynı ürünün yüksek miktarda üretilmesi.

- Plan eksikliği: kırsal kalkınma politikalarının olmaması veya eksikliği.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.