Sarıkamışta Ruslara değil, kışa yenildik

Sarıkamışta Ruslara değil, kışa yenildik
Kısa adı DERDAY olan Derbentliler Yardımlaşma ve Dayaışma Derneğinin organize ettiği Sarıkamış Şehitleri paneli yapıldı
Kısa adı DERDAY olan Derbentliler Yardımlaşma ve Dayaışma Derneği’nin organize ettiği Sarıkamış Şehitleri paneli yapıldı. Panelde konuşan Gazetemiz Köşe Yazarı, Araştırmacı Fahrettin Alişar “Sarıkamış’ta Ruslara yenilmedik, yenildiğimiz çetin kış şartlarıydı” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan DERDAY Başkanı Fevzi Yalçın, Sarıkamış harekatını iyi anlamak ve şehitleri anmak için dernek olarak her yıl anma programı düzenlediklerini belirterek “Hepimizin, bu vatan için can vermiş şehitlerimize vefa borcumuz, fatiha borcumuz var. Onların sayesinde bugün Anadolu bizim vatanımızdır” dedi. Yalçın, Türk tarihine iftira atanları kınadığını da belirterek “bu oyuna alet olan Ermeniler ve Sarkozy’yi kınıyoruz” dedi.
Daha sonra konuşan Araştırmacı yazar Fahretin Alişar’da “Mehmetçik Sarıkamış’ta Ruslara yenilmedi, mareşal kışa yenildi. O kar, tipiye rağmen gözünü kırpmadan düşman üzerine yürüyen Mehmetçiklerin tek bir gayesi vardı. Onlar Anadolu’yu düşmana bırakmamak, İslam dininin yaşandığı bu topraklara sahip çıkmak için can verdiler. Sarıkamış’ta 90 bin askerin tek bir kurşun atmadan donarak şehit olduğu söylemi ise gerçeği yansıtmıyor.Bu söz çarlık Rusya’sının yalanından ibarettir.  Sarıkamış harekatı tam başarıya ulaşacakken, taarruzun bir gün ertelenmesi, Rusların destek almasını sağladı” dedi.
Alişar, Sarıkamış’ta 90 bin askerimizin donarak şehit olduğuna dair verilerin yanlış olduğunu da vurgulayarak “Kayıtlar orada 27 bin şehidimizin olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Alişar, sağlık hizmetlerinin yetersizliğini de dile getirerek “Doktor yok, salgın hastalık yayılmış. Hastaya verecek ilacımız yok. Böyle bir durumdaydı o gün Türk ordusu” dedi.
Daha sonra öğrencilerin şiir dinletisi sunuldu. Ardından kürsüye gelen Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dursun Gök, tarih bilinci ile hareket edilmeden geleceğin görülemeyeceğini belirterek “Milletler tarih bilinciyle var olurlar. Tarihini bilmeyenler geleceğini de göremez. Dünden sonuç çıkarılmazsa hiçbir işe yaramaz. Sarıkamış’ı değerlendirirken o tarihteki koşulları bilmek gerekir. Bunları bilmeden bir ön yargıda bulunmak, bir sonuç çıkarmak yanlış olur” şeklinde konuştu.
Sarıkamış faciasının incelenmesi için 1071’lere kadar gidilmesi gerektiğini dile getiren Gök, “O dönemde sağlık hizmetleri yetersizdi. Doktorlar bile yabancı kökenliydi. Askerimizi Ruslar değil, hastalıklar ve soğuklar yenmiştir” dedi. Gök, o dönemlerde de iktidar-muhalefet kavgalarından dolayı bu tür konulara titizlik gösterilmediğini kaydetti.
Salgın hastalıklara da değinen Gök “Osmanlı’yı, Ruslarla savaşmaya ikna eden Almanlar, söz verdikleri cephane, ilaç ve doktor desteğini vermediler. Onların bu tavrı askerimizi zayıflatan, hastalığa yenik düşmesini sağlayan en önemli unsurdu” diye konuştu.
Program konuşan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Çaycı ise, anlamlı bir panelde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Sarıkamış’ın Türk tarihindeki önemin iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.