Sadece isimleri var

Sadece isimleri var
Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı merkez ve taşra ilçelerde toplam 86 odaya kayıtlı 139 bin 581 esnafın sadece 70 bininin faal olarak çalıştığı belirlendi

AİDATLARINI ÖDEYEMİYORLAR

Konya merkez’de bulunan 33 Esnaf Odası ile Taşra ilçelerde görev yapan 53 Esnaf Odasına üye esnaf sayısının 139 bin 581 olduğu öğrenilirken bu rakamın sadece 70 bininin faal olduğu kalan kısmının ise çeşitli nedenlerden dolayı iş yerlerini kapattıkları ancak borçlarından dolayı odadan kayıtlarını sildirmedikleri belirlendi. Odalara üye olan esnafların ise 66,5 TL ile 133. TL arasında değişen oda aidatlarını bile ödemekte zorlandıkları öğrenildi.
2 YILDA 6 BİN 500 ESNAF PES ETTİ
Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, iş yeri sayısında her geçen gün değişik rakamlar ortaya çıktığını söyledi. Duvarcı, “2007 yılında açılan iş yeri sayısı 4 bin 83 iken kapanan iş yeri sayısı 2 bin 804. 2008 yılında açılan iş yeri sayısı 4 bin 338 iken kapanan iş yeri sayısı 3 bin 138 olarak kayıtlara geçti. 2009 yılının sadece Ocak ayı içerisinde 511 yeni iş yeri açılırken 412 iş yeri kapandı” diye konuştu.
KREDİ KARTI İÇİN KREDİ ALIYOR
Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Kılınç ise kriz dönemine giren birçok esnafın çeşitli kurumlardan kredi almak için yeni iş yeri açtığını söyledi. Kılınç, “Çaresiz kalan esnaflarımız içinde bulundukları sıkıntıdan kurtulmak için krediye başvuruyor. Bizden kredi alan esnafın büyük bölümü aldığı kredinin bir kısmını işi için kullanıyorsa büyük bölümünü ise kredi kartı veya diğer borçlarına kullanıyor” dedi.

Kredi ile borç ödüyor

Ülkede yaşanan ekonomik krizden ve kredi kartı borcundan bunalan binlerce esnaf borçlarını ödemek için değişik kurumlardan kredi çekerek ayakta kalmaya çalışıyor

KAYITLI ESNAF SAYISI AZ
Her ne kadar açıklanan resmi rakamlar enflasyon oranlarını tozpembe gösterse de esnafın içerisinde bulunduğu durum yaşanan gerçekleri ortaya çıkarıyor. Konya şehir merkezi ve taşra ilçelerde 86 odaya kayıtlı 139 bin 581 esnafın yarısından fazlasının iş yerini kapattığı halde odaya kayıtlı göründüğü belirlendi. Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, odaya kayıtlı esnaf sayısında her geçen gün değişik rakamların ortaya çıktığını ifade etti. Duvarcı, “Konya merkezde bulunan 33 esnaf odasına kayıtlı esnaf sayısı ile taşra ilçelerde bulunan 53 esnaf odasına kayıtlı olan toplam 139 bin 581 esnafın sadece 70 bin civarının faal olduğu biliniyor. Diğer rakamlar ise çeşitli nedenlerden dolayı iş yerlerini kapatmalarına rağmen gerek odaya olan borçları gerek başka sebeplerden dolayı odadan kaydını sildirmeyen esnaflardır. Her ne kadar bizlerde kayıtlı görünen esnaf sayısı 140 bin civarında olsa da faal olan iş yeri sayısı ne yazık ki bu rakamın yarısından azdır” dedi.
AÇAN KREDİ İÇİN AÇIYOR
Duvarcı, iş yerini kapatan esnaf sayısı ile yeni iş yeri açan esnaf oranını her yıl değiştiğini de dile getirirken, “2007 yılı içerisinde 4 bin 83 yeni iş yeri açılırken 2 bin 804 esnaf ise iş yerini kapattı. 2008 yılında ise 4 bin 338 yeni iş yeri açılırken 3 bin 138 esnafımız ise iş yerini kapattı. 2009 yılının birinci ayında ise 511 esnafımız yeni iş yeri açarken 412 esnafımız ise iş yerini kapattı. Kapatan esnaf arkadaşlarımızın sorunları belli kriz, işsizlik, vergi, kira, kredi kartı gibi borçlar. Bu borçlarını ödeyemeyen esnaflarımızın büyük bölümü de resmi kurumlar veya bankalar tarafından ya icraya veriliyor ya iş yerlerini satarak borçlarını ödeme yoluna gidiyor. Bunlara karşılık yeni iş yeri açan esnaf arkadaşlarımızın ise bir bölümü gerçekten yeni iş yeri açarak çalışmaya başlarken büyük bölümü ise iş yeri açtığı zaman kendilerine tanınan bazı haklardan yararlanmak istiyor. Bunların başında da gerek bankalardan gerek kredi kooperatifinden kredi alma yöntemi geliyor” diye konuştu.
DÖKME SU DEĞİRMENİ GİBİ
Konya Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Kılınç ise açıklamasında aynı sorunun kendilerinin de yaşadığını söyledi. Kılınç, “1955 yılında kurulan kooperatifin tek hedefi eli dar olan esnafa destek olmaktır. Bu düşünce ile yarım asrı geçkin süredir esnafımızın yanında yer aldı. Geçmiş günlerde esnafımız işleri iyi olduğu için kredi almaya gerek duymazdı. Ancak son yıllarda öyle değil esnaf ayakta kalmak için mutlaka krediye başvurmak zorunda. Bizim kooperatifimize kayıtlı şu anda 5 binin üzerinde esnaf var. Ancak bunun sadece 3 bin civarı faal durumda. Bize müracaat eden her esnaf gerekli şartları yerine getirdiği taktirde kredi alabilir. Ancak bu dökme su ile değirmen çalıştırmak gibi olsa da başka çaresi olmayan esnafın tek çıkış yolu olarak görünüyor” dedi.
HEMEN KREDİ ALMAK İSTİYOR
Kılınç, kredi için başvuran esnafların kesinlikle ciddi şekilde araştırıldığının da altını çizerken, “Yeni iş yeri açan arkadaşlarımız hemen kredi almak istiyor. Ancak bu imkansız. Çünkü iş yerini açtıktan sonra en az 6 ay odaya kaydı olmalı, vergi kaydı olmalı ve faal durumda olmalı. Ancak bu şekilde kredi almaya hak kazanır. Aksi halde biz geri dönmesi zor olan bir kredi verme riskine girmeyiz. Çünkü bu kurum tamamen esnaflarımızın hizmeti için kurulmuştur. Böyle risklere girerek diğer esnaflarımızın alacakları kredinin önünü kapatamayız. Bizim bu şekilde ciddi bir araştırmamız ve kurallara uygun çalışma sistemimiz sayesinde kredi kullanan esnaf sayısı her geçen gün artıyor ve kredilerin geri dönüşü de büyük oranda gerçekleşiyor. Bu şekilde organizeli çalışmamızın sonucunda 2009 yılının iki ayında kullandıracağımız kredi limitimiz 2 milyar 100 milyon TL’ye ulaştı.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.