Saat tamirciliği maziye karıştı

Saat tamirciliği maziye karıştı

Saat tamirciliği günümüzde yapılan ender mesleklerden bir tanesi. Mesleğin geleceği için eleman bulunmuyor. Kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Saat tamirciliği tarih olan mesleklerden birisi

Saat tamirciliği mesleği günümüzde az sayıda kişi tarafından yapılıyor. Mesleği gençler yapmak istemiyor. Ustadan oğula geçen mesleğin geleceği tehlike altında. Saat tamir eden usta sayısı gün geçtikçe azalıyor. Ayrıca kalitesiz saatlerin kanserojen madde içerdiği ve insan sağlığını tehlikeye attığı da biliniyor. Saat tamircilerinden Ali Rıza Bahadur, “Şu anda tamir olayı pek fazla yok pil, kayış, kordon ve cam en çok değiştirilen parçalar içerisinde. Eskiden çok sayıda otomatik saat ve kurmalı saat tamire geliyordu. Şu an ise bu saatler nerdeyse hiç tamire gelmiyor” sözlerini kullandı.

YETİŞTİRMEK İÇİN ELEMAN BULAMIYORUZ

Saat tamircisi yetiştirmek için eleman bulamadıklarını ifade eden Bahadur, “Ben 40 yaşındayım benden bir kuşak altımız yok. Saat tamirciliği sektöründe en genç usta şuan 30 yaşındadır. Çırak yok diyebilirim çünkü yeni nesil bu işi yapmak istemiyor. Saatçi ile saat tamircisi farklı şeyler. Saatçilerin çoğu sadece saat satar ama saat tamirinden anlamaz. Bu işten anlayan saatçi sayısı da çok az. Saat tamircilerinin çoğu bu işi babasından ya da ustasından öğrenmiştir. Konya’da ki saat tamircilerini saysak onbeş-yirmi tane anca çıkar diye düşünüyorum. Saat tamirciliği mesleğini olumsuz etkileyen bir başka unsur da eğitim sisteminde ki değişikler oldu. Zorunlu eğitim yılının artması ile her sektörde eleman açığı oluştuğu gibi bizde de eleman eksikliği oluştu. Şimdiki gençler bu tarz meslekleri tercih etmiyorlar. Çok sabır isteyen bir meslek çünkü çok küçük malzemelerle uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

SAAT SATIŞLARI NORMAL DURUMDA

Saat satışlarımız yıl bazında normal durumda diyen Bahadur, “Eskiye göre saat çeşiti çok daha fazla. Ama saat satışını şuan sadece saatçiler yapmıyor. Çok sektör saat satışı yapar oldu. Kuyumcular, giyimciler, ayakkabıcılar bile saat satar oldu. Saatten anlamayan kişiler bile saat satıyor adama saat nedir diye sorsak hiçbir özelliğini bilmez. Saat satışını sadece saat dükkanları yapmalı. Türkiye’ye yılda iki milyon adet saat kayıtlı olarak geliyor. Kayıtsız gelen saat sayısı ile birlikte bu üç milyonu bulabiliyor” dedi.

SAAT FİYATLARI KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Bahadur, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Saat fiyatları saatin kalitesine ve markasına göre değişiklik gösterebiliyor. Piyasada eskiden beş-on liraya satılan çok kalitesiz kanserojen madde içeren saatler vardı. Bunların ülkeye girişi Mayıs ayı itibariyle yasaklandı. Şuan piyasada halen bu saatlerden var. Ama bunlar bir sene içerisinde tamamen temizlenir diye düşünüyorum. Bundan sonra kanserojen madde içeren saatler ülkemize girmeyecek. Alırken dikkat edelim ucuz saat takacağız diye sağlığımızdan olmayalım. Ucuz saatte kalite düşük oluyor ve bu da insan cildine direkt temas ettiği için çeşitli hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Yurtdışında çöp olarak atılan atıklar Çin tarafından alınıyor ve geri dönüşüm ile çeşitli malzemelere dönüştürülüyor. Bu malzemeler kalitesiz ve ucuz saatlerde de kullanılıyor.”

SAHTE SAATLERE DİKKAT

Sahte saatler konusunda da uyalarda bulunan Bahadur, “Saat piyasasında son dönemlerde sahte saat sayısında bir hayli artış oldu. Vatandaşlarımız bu konuya lütfen biraz hassasiyet göstersinler. Bu çakma ürünler ülkeye kaçak giriyor. Dolayısıyla vergi de ödemiyorlar. Bu saatleri ülkeye kaçak olarak kimlerin getirdiği belli değil. Bu saatlerin gelmesinde terör örgütlerinin bile parmağı olabilir. Paramızın nereye gittiğini araştırmamız lazım. Saatçilerin sattığı ürünlerin tamamı yurtdışından geliyor. Vatandaşımız belli başlı markaları saatçilerden alsın. Sahte saat olayını bitirmemiz gerekiyor. Saat alışverişini bildikleri ve güvendikleri saatçilerden yapsınlar.”

MUHARREM DURSUN

adsiz.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.