Rüzgarlı havada soba kullanımına dikkat!

Rüzgarlı havada soba kullanımına dikkat!

Konya'da rüzgârlı havanın etkili olacağını söyleyen ve vatandaşı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşı uyaran Konya MMO Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, “Basit hatalar, insanların canına mâl olmasın” dedi

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yapılan uyarılara rağmen, vatandaş sobayı yine geleneksel yöntemlere göre yakıyor. Bilgisizlik, ihmal ve yanlış kullanım yüzünden Konya'da her yıl onlarca kişi “Sessiz ve sinsi ölüm” kurbanı oluyor. Şehirde çoğu noktada doğal gazın yaygın kullanılıyor olmasına rağmen bazı yerlerde ise hala soba tercih ediliyor. Şehir merkezi dışında bulunan çoğu ilçede de soba yine en fazla tercih edilen ısınma aracı olarak görülüyor. Kışı sert geçen ve lodosun genellikle hakim olduğu Konya'da, soba kullananların özellikle karbonmonoksit gazı salınımına karşı kendilerine koruma anlamında çok dikkat etmesi gerekiyor.

RÜZGÂRLI HAVA HAKİM OLACAK, SOBA YAKARKEN DİKKAT!

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, soba yakma konusunda bilinçsizliğin devam ettiğini aktardı. Konya'da önümüzdeki birkaç gün havanın çok soğuk, rüzgârlı havanın hakim olacağını söyleyen Altun, sobalı evde oturan vatandaşları soba, kömür ve bacalardan kaynaklanan zehirlenme olaylarına karşı bir kez daha uyardı. “Sobanın yanma kuralları vardır” diyen Altun, şunları kaydetti: “Vatandaşımız, kovalı sobanın üzerine kömür atma yanlışına çok düşüyor. Bilinçsizlik var. Oysa kovalı sobanın içine ilk kömür atılır. Daha sonra tutuşturulacak ne varsa o atılır ve yanma işlemi gerçekleştirilir. Üstelik bacanın da temiz tutulması gerekir. Soba borularının uzun olmaması gerekiyor. Vatandaş ısıdan daha fazla yararlanma adına soba borularını uzatıyor. Bu, çok yanlış bir yöntem. Yani vatandaş böyle bir durumda kâr etmiyor. Atık gazdan faydalanmak adına kendini ölüme atıyor. Hatalar da kaçınılmaz oluyor. Bacaların uzaması sonucunda baca gazı erken yoğuşuyor. Tam yanma da gerçekleşmiyor. Soba boruları kısa olmalıdır.”

adsiz.jpg

MERDİVEN ALTI KÖMÜRLER ECELİNİZ OLMASIN

Rüzgârlı havalarda sobalı evde oturan çoğu vatandaşın aynı hataya düştüğünü ve sobasının altını kapattığını dile getiren Altun, bu uygulamanın doğru olmadığını, sobanın oksijensiz kaldığını hatırlattı. Oksijen alamayan sobanın doğal olarak karbonmonoksit salınımı yapacağını ifade eden Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gaz, çok sinsi bir gaz. Her defasında dile getiriyoruz. Karbonmonoksit gazı, kokusuzdur. İnsanlar ne olduğunu bilmeden hayatını kaybedebilir. Bilinçli olmalıyız. Bu gazın farkına kolay bir şekilde varılmıyor. Bir de imkân varsa kömürde ucuza kaçmamak lazım. El altından satışı yapılan kömürlere dikkat edilmesi gerekir. Merdiven altı kömürler de kimsenin eceli olmasın. Zehirleme etkisi fazla. Lütfen, ucuza kaçmak için tehlikeli kömürleri almayın. Ölümlü vakaların çoğu yanlış soba kullanımı ve kömür tercihinden kaynaklanıyor.”

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum