RamaZAM olmasın
Ramazan ayına 2 hafta gibi kısa bir süre kala fırsatçılara gün doğdu. Vatandaşların, Ramazan ayı öncesi ve Ramazan ayı içerisinde bir anda alışverişe yönelmesi fırsatçıları harekete geçirdi ve bazı ürünlere Ramazan bahane edilerek zam yapıldı. Şimdiden yumurtaya 1 lira zam gelirken, özellikle baklagil çeşitlerinde zam yapılması bekleniyor. Esnaf, zammı stokçu ve toptancıların yaptığını, vatandaşların ise kendilerine tepki gösterdiğini söyledi. Uzmanlar ise vatandaşın Ramazan ayında diğer aylardaki gibi alışveriş yapması gerektiğini, arz talep dengesinin korunması için alışverişe bir anda hücum edilmemesi konusunda uyardı.
RAMAZAN’DA TÜKETİM ARTIYOR
Konuyu gazetemize değerlendiren, Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ürünlere Ramazan ayında yapılan zammın arz talep dengesinin değişmesinden kaynaklandığını söyledi. Vatandaşın Ramazan’ın gelmesiyle birlikte alışverişi artırdığını kaydeden Dinç, “Ramazan’da verilmek istenen mesaj; açların ve fakirlerin halinden anlamamızdır. Ama gıda tüketimleri çok fazla artıyor. Ramazan ayında aksine tüketimin azalması gerekirken diğer aylara göre oldukça fazla olması zammı da beraberinde getiriyor. İnsanlar açlık hissiyle çok daha fazla yemekler hazırlıyor. Çok fazla çeşit yemek yapılıyor ve haliyle hepsi tüketilmiyor. Artan yemekler de ertesi günde yenilmiyor ve israflar yaşanıyor” dedi.
ZAM YAPANLARI BELİRLİYORUZ
Ramazan ayında zam yapılmaması için bir takım tedbirler aldıklarının altını çizen Dinç, “Ramazan ayından önce fiyatları not alıyoruz. Ramazan ayının ilk haftasında afaki bir şekilde zam gelen ürünlere tespit ediyoruz. Özellikle et, yumurta, ekmek gibi Ramazan’da tüketimi artan ve zam gelen ürünlerde uyarılarda bulunarak bakanlıklardaki ilgili kurumlara rapor sunuyoruz. Ramazan’ın açlık ayı olduğunu bilerek yaşaması lazım. İnsanlar açlığa bağlı olarak çok farklı çeşitte almaya kalkıyor. Bu aydaki talep ile Ramazan ayındaki talep aynı kalırsa bırakın zammın gelmesini aksine indirime bile gidilecektir. Yaz aylarında birçok ürünün sezonu başlıyor ve maliyetler düşüyor. Vatandaş çok yoğun bir şekilde talebe yükleniyor. Şimdi her zaman gıdaları günlük alırken Ramazan ayında 1 aylık yiyeceği almaya kalkışıyor. Artık her apartmanın yakınında market var. Talep düştüğü takdirde fiyatlar da düşecektir” diye konuştu.
ETİN FİYATI DÜŞECEKTİR
“Yapılan zamlarda üreticilerin bir suçu yok” diyen Dinç, şunları kaydetti: “Zammı yapan aradaki stokçu ve toptancılar. Vatandaşları tüketimden gelen güçlerini kullanmalarını öneriyoruz. Vatandaş piyasayı elinde tutmalı. Ramazan’da zam yapılması artık alışkanlık haline geldi. Örneğin dondan dolayı kayısı üretimi azaldı. Geçen yıl kilosu 1 liradan satılıyordu şimdi ise 5 liradan satılıyor. İlla kayısı yenecek diye bir şey yok. Belli günden sonra indirime gidecektir.. Ramazan’da da bunlara dikkat etmek gerekiyor. Önümüzdeki dönemde ette fiyat düşüklüğü bekleniyor. İç piyasada hayvan üretimi oldukça arttı. Hayvanlar yetişme sürecenini tamamladı. Konya’da yeni 2 tane daha mezbah açıldı. Stokçular iş başına geçmeden vatandaş, önlemini alıp tüketim gücünü kullanmalıdır. Serbest piyasa olduğu için de devlet müdahale edemiyor ama vatandaş almazsa ürünün raf ömründen dolayı mecubur fiyatı düşecektir.”
PİRİNÇ VE KURU BAMYAYA ZAM
Ramazan ayında geçmiş yıllardaki gibi zammın yaşanmayacağını belirten Kadınlar Pazarı esnaflarından Erdoğan Canfeda ise Ramazan’da rekabetin kızışacağını söyledi. Canfeda, “Zam gelse bile vatandaşları ekonomik olarak zora sokmayacaktır. Çünkü yaz mevsimindeyiz ve artık ürünler seradan çıkarak toprağa girdi. Maliyetler fazla olmadığı için geçmiş yıllardaki bir zam beklenmiyor” dedi.
Toptancı ve tüccarların ürünün fiyatını artırdığını ifade eden esnaf Adnan Koçak da zarar etmemek için zam yapmak zorunda kaldıklarını vatandaşların ise zamdan dolayı kendilerine tepki gösterdiğini kaydetti. Pirinç ve kuru bamyaya birkaç gün içerisinde zammın yapılabileceğini söyleyen Koçak, “Bamyanın 100 gramı 10 lira şuanda. Ramazan’da talepten dolayı 12 liraya yükselecektir. Pirincin de kilogramı 3-6 lira arasında değişiyor. Ramazan’da 1-2 lira zam yapılır. Vatandaşlar zam gelmeden Ramazan alışverişlerini tamamlamalarını tavsiye ediyoruz. Artık Ramazan zammı kaçınılmaz oldu. Stokçular Ramazan’da talep olan ürünü piyasaya çıkarmıyor ve zam gerçekleşiyor” diye konuştu.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.