Psikolojik Danışman'dan kaliteli tatil tavsiyesi

Psikolojik Danışman'dan kaliteli tatil tavsiyesi

Ebeveynlere, tatil süresi boyunca hem dinlenmek hem eğlenmek hem de öğrenmek için günlük rutinlerini dengeli planlamaları önerisinde bulunan Gençlik Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Meryem Doğru, kaliteli tatil tavsiyesinde bulundu

Gençlik eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Meryem Doğru, “Öğrencilerin ve ebeveynlerin, zorlu bir eğitim-öğretim yılından sonra okulların kapanmasıyla yaz tatiline girmelerinin sevincini ve pandemi süreci kaygısını bir arada yaşıyor olmaları çok doğaldır.” dedi. Tatillerin, ailece daha çok vakit geçirildiği ve geriye güzel anıların biriktirildiği en güzel zamanlar olduğuna vurgu yapan Doğru, bu durumun özellikle de aile içi iletişimi arttırmasıyla daha da önemli hale geldiğinin altını çizdi. Aileleriyle kaliteli zaman geçiren çocukların çok daha mutlu, başarılı ve özgüvenli olduğunu belirten Doğru, yeni normal dönemin hem ebeveynler hem de öğrenciler için kaygı yaşatmasının normal olduğunu belirterek, bu sürecin daha kolay atlatılması adına aile içi kaliteli zaman geçirilmesinin olumlu katkı sağladığına dikkat çekti. Doğru, “Biz de sağlık tedbirlerini de göz önünde bulundurarak çocuklarımız için zihinsel, sosyal, duygusal ve ahlaki gelişim destekleyici etkinlik önerileri hazırladık. İçerisine sevgimizi, hayal gücümüzü ve emeğimizi de eklersek unutulmaz tatil anılarımızın olacağı kesin!” diye konuştu.

BİRKAÇ RENKLİ KALEM İLE YAZLIK TİŞÖRTLER HAZIR!

Psikolojik Danışman Meryem Doğru, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kumaş boyama kalemleri artık pek yaygın. Birkaç düz beyaz tişört alın ve çocuğunuza bırakın. Beğendiği şekilleri bırakın kendisi yapsın. Yalnız dikkat! O tişört tüm yaz üzerinden çıkmayabilir.“ dedi ve ekledi: “Birlikte giysi ya da oyuncak dolabı düzenleyin. Çocuğunuzun giysi ya da oyuncak dolabını birlikte düzenleyerek fazla eşyaları ihtiyaç sahiplerine bağışlayın ve ona bunun öneminden bahsedin. Çocuğunuza yardım etme hazzı yaşatın. Her gördüğümüzde bizi çocukluğumuza götüren uçurtmayı, havaların da ideal olduğu şu günlerde çocuğunuzla birlikte harika bir hafta sonu aktivitesine dönüştürün.”

adsiz-001.jpg

HAYDİ BİRLİKTE MUTFAĞA!

“İster kurabiye, pasta yapın ister yemek yapın. Çocuğunuz iş birliğini öğrenirken yiyecekler hem gönlünüzü hem midenizi doyursun” diyen Gençlik Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Meryem Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın pek çok yerindeki müzelere bir tıkla ulaşmak mümkün. Planladığınız müze ziyaretlerini yapın ve en çok nelerin ilginizi çektiği üzerinde çocuğunuzla sohbet edin. Birlikte eski aile fotoğraflarınıza bakabilir, gelecek dönemlere dair hayaller kurabilirsiniz. Özellikle çocuğunuzun daha doğmamış zamanlarından kalan fotoğraflar eminim çok hoşuna gidecek. Ek olarak çocuğunuzun yaş ve gelişim dönemine uygun kitap listesi oluşturabilirsiniz. Unutmayın! Kitap okumak sadece okulda verilen bir görev değildir. Çocuğunuzun hayatı kitapla ne kadar iç içe olursa kendini geliştirmeye o kadar açık hale gelecektir. Bitki yetiştirirken farklı aşamalarında çocuğunuzun da görevler almasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun ağaca, toprağa, çiçeğe dokunmasına izin verin! Herkesin o gün öğrendiği bir şeyi, aile üyeleri için güzel dileklerini paylaşabileceği, rahat görülebilen bir pano oluşturun. ilk paylaşım sizden olsun: canım kızım/oğlum seni çok seviyoruz. (Annen/Baban) şeklinde bir etkinlik ile de sağlam ve sağlıklı ilişkilerin temeli mümkün. Yapabileceğiniz bir başka etkinlikte Ailenizle beraber doğa yürüyüşü ve spor yapmak. Açık havanın ve bol oksijenin tadını çıkarmak.”

BİRLİKTE VAKİT GEÇİRİN

Birlikte vakit geçirmenin önemine sürekli olarak vurgu yapan Doğru, “Ebeveyn olarak üzerimize düşen en önemli sorumluluk da nitekim çocuklara hayvan sevgisi aşılayabilmek. Birlikte basit etkinliklerle hayvanları besleyebilirsiniz. İhtiyacımız olan şey boş bir rulo, biraz bal ve kuşyemi. Ruloları bal ile kapladıktan sonra balın üzerine yem dökelim ve donmaya bırakalım. Bir dala asalım veya uygun bir yere bırakalım. Çocuğunuz hayvan sevgisi ve sorumluluk bilinci kazanırken paylaşmayı da öğrensin. Ayrıca çocuklarınıza yapabileceğini düşündüğünüz bir işin sorumluluğunu verin. Sorumluluk duygusu ile özgüven gelişimi arasında doğrudan bir etkileşim vardır. Yaparak-yaşayarak daha iyi öğrenen çocuklarınız kaç yaşında olurlarsa olsunlar yaşlarına uygun yapabilecekleri sorumluluklar mutlaka bulunur” ifadelerine yer verdi.

ÇOCUĞUNUZUN YETENEKLERİNİ KEŞFEDİN

Günlük tutmanın hatıralarımızın yıllara meydan okumasını sağladığını belirten Doğru, şöyle konuştu: “Çocuklarımızın zihinsel ve duygusal gelişimleri için faydalı olan en iyi etkinliğin günlük tutmak olduğunu belirtti. Doğru konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuklara ayrılan zaman aralığında birlikte çocuğunuzun gelişim dönemine uygun film ya da belgesel izlemek, ebeveynin ufak tefek deneyimlerini paylaşabileceği, çocukların soru sorup kendini geliştirebileceği, her iki tarafın da eğlenebileceği türden bir etkinlik. Basit bir hedef gibi görünen ‘şiir ezberlemek’ ve toplumun önünde bunu seslendirmek, çocuğun özgüven gelişimine katkı sağlarken heyecanını kontrol etmeyi öğrenmesine de yardımcı olur. Ayrıca zeka oyunlarıyla çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin. Zeka ve akıl oyunları uzmanlar tarafından geliştirilmiş, beynin farklı alanlarının çalışmasını sağlayan oyunlardır. Çocukların mevcut kapasitesini ortaya çıkarmak isteyen ve farklı becerilerini geliştirmek isteyen ebeveynler akıl ve zeka oyunlarından rahatlıkla faydalanabilir.”Doğru, son olarak: “Sevgili anne-babalar, çocuklarınızla birlikte olabildiğiniz her anı, en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Zaman akıp gidecek, kuşlar yuvadan uçup gidecek, geriye birlikte yaşanan anlamlı anlar kalacak” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.