Prof. Dr. Mustafa Şahin: "Test sayısı arttı vaka sayısı düştü"

Prof. Dr. Mustafa Şahin: "Test sayısı arttı vaka sayısı düştü"

Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Şuan hastanemizde yatan 130 hasta var. 10'u yoğun bakımda, 2'si de entübe hasta. Geriye kalanların genel sağlık durumu ise gayet iyi” dedi

İnsan sağlığını tehdit eden Koronavirüs salgınına karşı amansız mücadele topyekün sürdürülüyor. Konya, iller bazında vaka sayısının en yüksek olduğu illerin başında gelmeye devam ediyor. Konya'nın sağlık sisteminin güçlü olması, uzman hekimlerin görev başında salgına karşı var gücü ile mücadele vermesi, vaka sayısının fazla olmasına rağmen Konya'da başarılı sonuçların alınmasına olanak sağladı. Bu kapsamda en büyük mücadeleden birini de Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi verdi. Selçuk Tıp'ta yüzlerce Korona teşhisi konulan vatandaş, doğru bir tedavi yöntemi ile tedavi edilip, sağlığına kavuşturuldu. Sağlık Bakanlığı, SÜ Tıp'ı göstermiş olduğu fedakârlıktan dolayı ise tebrik etti. 

HALA KURALLARA UYMAYANLAR VAR

SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Koronavirüs süreci ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Hastalığın kontrol altına alınması adına önemli kararların alındığını, bu kararlardan en önemlisinin de sokağa çıkma yasağı olduğunu aktardı. “Keşke halkımız, uyarıları dikkate alsa da böyle kararlar hiç alınmasa” diyen Şahin, şunları kaydetti: “Halkımız kurallara riayet etse, bu tedbirler hiç uygulanmaz. Kurallara hala uymayan belli bir kesim var. Hem kendilerini hem de sevdikleri insanları riske atıyorlar. Bu insanlar, gereksiz yere kalabalığa karışarak hem kendilerini hasta edebilirler, hem de sevdiklerinin sağlığını riske atabilirler. Mümkün olduğunca kurallara uyalım. Bu hafta sokağa çıkma yasağı 4 gün olacak. Oldukça yerinde bir karar. Hastalığın seyrinin olumlu yönde ilerlemesi için alınan bu kararların hayati önemi var. Türkiye, tepe noktayı gördü. Vaka sayısı ve ölüm oranında düşüşe doğru geçiyoruz. Mayıs ayının sonunda bitme noktasına gelir.” 

rektor-sahin,-ogrencilere-mesleki-tecrubelerini-anlatti-(5).jpg

PERFORMANSIMIZ BAKANLIĞI DA MEMNUN ETTİ

Koronavirüsün ilk görüldüğü günden itibaren gerek Sağlık Bakanlığı ile gerekse İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını da ifade eden Şahin, “Gerçekten çok etkin bir süreç yönettik. Konya, mücadelenin merkezi olduk. Göstermiş olduğumuz performanstan Sağlık Bakanlığı da çok memnun kaldı. Artık Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde aynı anda çoklu test yapabiliyoruz. 3 saat içinde testler tamamlanıyor. Tüm ihtiyacımız bakanlık tarafından karşılanıyor. Malzeme sıkıntımız da yok” şeklinde konuştu. 

 NORVEÇ'TEN GELEN BİR HEKİM 3 MESLEKTAŞIMIZA BULAŞTIRDI

Koronavirüs ile mücadele döneminde hekimlerden ve sağlık çalışanlarından Koronaya yakalananların olup olmadığı ile ilgili yöneltilen soruyu da yanıtlayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Korona servisinde çalışan hekimlerimizden ve çalışanlarımızdan Koronaya yakalanan olmadı. Bu süreçte bütün önlemler, üst düzey alındı. Sadece Norveç'ten gelen bir hekim arkadaşımızın  ameliyat esnasında çalıştığı 3 meslektaşımıza Korona bulaştırdığı vakalar oldu. Erken teşhis, sağlıklı bir tedavi yöntemi ile kısa sürede onlar da taburcu edildi.” 

HASTANEMİZDE TEDAVİ GÖRENLERİN SAĞLIK DURUMU İYİ

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören hastaların birçoğuna erken tanı konulduğunu ve erken tanının bir avantaj olduğunu  vurgulayan Şahin, o hastalarda hastalığın seyrinin ağırlaşmadığını, tedavide de başarılı sonuçlar aldıklarını belirtti. Önceki gün tedavisi başarı ile tamamlanan bir kafilenin daha taburcu edildiğini söyleyen Şahin, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı: “Taburcu edilen son kafilenin hepsinin ikinci testi negatif çıktı. Şuan hastanemizde 130 hasta var. 10'u yoğun bakımda, 2'si de entübe olan hasta. Geriye kalan hastalarımızın büyük çoğunluğunun genel sağlığı iyi. Bu süreçte hastanemiz içinde de başarılı bir süreç yönettik. 

Her sabah hastaneye gittim ve 2 buçuk saat planlama yaptık. Bu da başarımızın taçlanmasına vesile oldu. Konya vaka sayısı oranı bakımından ilk 5'teydi. Vakaların büyük bir kısmı ise Konya kaynaklı değildi. Şuan Konya kendi haline döndü. Test sayımız arttı. Son 10 gün içinde pozitif vaka sayısında gözle görülür oranda bir düşüş var.  Türkiye'de hızlı test yapıldı, hastalara erken teşhis konuldu. Virüs tedaviye iyi cevap verebiliyor. Bu gerçeğin bilinmesi gerekir. Biz, bunları başardık. Bir de Türkiye'de sağlık hizmetinin ücretsiz veriliyor olması, Türkiye'nin salgına karşı verdiği mücadeleyi güçlendiren unsurlardan oldu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum