Prof.Dr.İhsan Doğramacı ömrünü Türk diline adadı

Prof.Dr.İhsan Doğramacı ömrünü Türk diline adadı

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Rasim Özyürek, Prof.Dr.İhsan Doğramacı’nın Türk Diline, Türk dünyası ve eğitime yaptığı hizmetler önemine dikkat çekerek, Doğramacı’nın ömrünü Türk dilinin gelişmesine adadığını söyledi

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Rasim Özyürek, Prof.Dr.İhsan Doğramacı’nın Türk diline ve Türk dünyasına önemli hizmetlerde bulunan bir bilim adamı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özyürek, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hocaların hocası Prof. Dr. İhsan Doğramacı’dır.Türk diline, eğitime yaptığı hizmetlerle çalışmalarla ön sıralarda yer almıştır. Türk dünyasına Eğitim ve bilim için yarattığı eğitim kurumları, meyvelerini verdikçe Prof.Dr. İhsan Doğramacı hocamızın değerini daha çok ve daha iyi anlıyoruz. Özellikle Irak, Azerbaycan, Kıbrıs, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Kıbrıs, Arnavutluk, Afganistan’da, Türklerin yoğun olduğu diğer topluluklarda Türk diliyle ilgili çalışmalara hep destek verdi. Türk diliyle hizmet verecek öğretmenlerin, eğitimi için çok çalıştı. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Hocamız, bir asırlık hayatını insanlığa hizmet aşkıyla geçirmiş. Özellikle çocuklara, gençlere daha doğrusu bütün dünya insanlarına sunduğu hizmetlerle asla unutulmadı gelecekte de unutulmayacaktır. Her geçen gün hocamızın koyduğu eğitim ve öğretim ilkelerine daha sık ve daha çok sarılıyoruz. Ortaya attığı eğitimle, öğretimle Türk dil ile ilgili fikirleri bizleri daha çok etkiliyor.Sohbetlerine doyamadığımız hocamız Ömrünü sağlık,eğitim ve bilim için yarattığı eğitim kurumları, meyvelerini verdikçe hocamızın değerini daha çok ve daha iyi anlıyoruz. İrfanı hür, fikri hür, vicdanı hür gençleri yetiştirmek onun olmazsa olmazlarındandı. Yüz yıla yakın ömrünü Türk diline adayan, Türkçeye hizmeti âdeta bir ibadet haline getiren hocamız Türklük bilimi araştırmalarına son derece bağlı gençler yetiştirmek için çalışan, dünyanın önde gelen yorulmaz emektaşlarından biridir.Özellikle Irak,Azerbaycan,Kıbrıs, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Yunanistan, Bulgaristan ,Makedonya, Arnavutluk,Afganistan, Pakistan’da Türklerin yoğun olduğuülkelerde topluluklarda Türk diliyle ilgili okullar açılması bu okullarda Türk diliyle hizmet verecek öğretmenlerin eğitimi için canla başla çalıştı.O yirmi birinci yüzyıl gençliğinin örnek alacağı bilim insanlarından biridir. Türk diline, eğitim hizmetlerine yaptığı çalışmalar yeni nesillere örnek olacaktır.

ULUSLARASI ALANDA ÖNEMLİ BAŞARILAR KAZANDI

Uluslararası alanda kazandığı üstün başarılarla Türkiye’nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayan, Doğramacı kendinden sonraki kuşakları yüreklendirmek için canla başla çalışan Türkiye’nin gurur duyduğu pediatri konusunda başarılı bir bilim ve eğitim adamıdır. Ülkemizde ve uluslararası alanda tanınan değerli bilim adamımız kurduğu üniversiteler, eğitim hayatına sağladığı büyük katkılar ve tıp alanında elde ettiği akademik başarılar nedeniyle çok önemli bir eşi ve benzeri olmayan bir şahsiyettir. Sayın İhsan Doğramacı denilince akla bilim, eğitim, dil ve sağlık yatırımlarının yanı sıra başarıya adanmış bir hayat geliyor. Parlak akademik kariyeri, üyesi ya da kurucuları arasında yer aldığı çok sayıda uluslararası bilim ve eğitim kurumlarıyla hayatını ülkesine ve insanlığa hizmete adamış bir bilim insanıdır. Köklü devlet üniversitelerinin kurulmasına da öncülük etti, "Bizlere örnek alınacak bir hayat ve yükseköğretime yaptığı katkılar ile değerli bir miras bırakmıştır ."Doğramacı'nın, vakıf, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında bıraktığı mirasının sonsuza kadar yaşatılacağını burada vurguluyoruz, "Onun ülkemize yaptığı hizmetleri, ismini yaşatarak ve hayallerini gerçekleştirerek devam ettireceğiz. Türk dünyasına yönelik çalışmaları takdirle karşılanan İhsan Doğramacı, milletçe gurur duyduğumuz bir bilim adamı, örnek bir vatandaş olmuştur. Bilime, eğitime, sağlığa, kültüre, sanata, ekonomiye, ülke tanıtımına yaptığı katkıları ve Türk diline, Türk dünyasına yönelik çalışmalarının takdirle karşılandığını burada vurguluyoruz. Türkiye’de yeni üniversitelerin kurulması ve Anadolu’ya yayılması bakımından oynadığı rolle akademik hayatımızın unutulmazları arasında daima olacaktır. İhsan Doğramacı'nın ise kendisini riske ederek, sağlık ve eğitime çok önemli katkılar sağladı. Kurduğu Hacettepe Üniversitesi'nin bir dönüm noktası olduğunu ve tıpta eski çağı kapatıp yeniçağı açtığını dile getirmişti.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN KURULMASINI SAĞLADI

İhsan Doğramacı, Yüksek Öğretim Kurumu olan YÖK’ü kurdu. Bugün dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Hacettepe Tıp Fakültesi’nin kuruluşunda onun imzası var. Vakıf üniversiteleri ilk olarak Doğramacı döneminde ortaya çıktı. Kendisi de bu süreci şöyle anlatıyor: “Ben birinci sınıf insan yetiştirmek için bu işe soyunmaya karar verdim. Herkesi karşıma almam, bir devrim yapmam gerekiyordu. Çünkü devlet sisteminde, devlet mevzuatında özgür bir üniversite kurma imkanı yoktu. Bugün vakıf üniversiteleri özgürdür. Çünkü mütevelli heyetleri kendi kararlarını kendileri verir.” Onun yenilikçi ve öncü tavrını örnek almak ve devraldıkları bilim mirasına bilimsel düşünceye sahip çıkarak, daha ileri noktalara taşımaktır. Kuzey Irak'ta 18  Türkçe eğitim veren okul faaliyet göstermektedir, 1995-2020 yılları arasından bugüne kadar toplam 4 bin öğrenci ve 2 bin 900 ( okul müdürlerine, Türk Dünyası devlet ve toplulukları öğretmenleri, Irak, Kosova, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan Üniversiteleri Eğitim Fakülteleri Türkçe Bölümü lisans öğrencileri,)Türk dünyası ve toplulukları öğretmenlerine yaz aylarında hizmet içi kursları açılmış ve Türkiye Türkçesiyle dersler verilmiştir. Yokluğunu her gün hissettiğim, İhsan Doğramacı hocam dünya insanlarına hizmet eden eşi ve benzeri olmayan hocam; onuncu yılda da çizdiğin yolda ilkelerine sıkı sıkıya bağlı devam ediyoruz. Bundan böylede çizdiğin bu yolda bizden sonrakiler devam edecekler. Buna şüphen olmasın. Onu ebediyete uğurladık. O ölmedi fikirleriyle yaşıyor. O meşale taşınıyor. Yıllarca da taşınacak. Buna inanıyor ve güveniyoruz. Gözün geride kalmasın Hoca Beyimiz çizdiğin yoldan, ilkelerinden ayrılmadan sert adımlarla dün olduğu gibi bugünde yürüyoruz yarında yürüyeceğiz.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.