ÖTV 2. eli karıştırdı

ÖTV 2. eli karıştırdı

ÖTV artışları, özellikle otomotiv sektöründe şok etkisine neden oldu. Vatandaş; sıfır araç fiyatları yüksek olduğu için, gözünü 2. el araçlara çevirdi.

Vergi öncesi 55 bin TL olan bir otomobilin ÖTV+KDV sonrası fiyatı yaklaşık 90 bin TL’ye denk geliyor. Galericilerin endişesi sürüyor. Galericiler arasında ÖTV'yi eleştirenler kadar, artışlara destek verenler de var. Vergi gelirlerinin artırılmasına yönelik yapılan ÖTV oranlarındaki değişim, tartışılmaya devam ediyor. Döviz kurlarındaki artış ve ÖTV oranlarının artırılması otomotiv sektörüne darbe vurdu. 2017 yılı içerisinde sektörde büyük bir durgunluk yaşanması bekleniyor. Bu yansımadan sadece sıfır araç satıcıları değil, 2. el araç satıcıları da olumsuz etkilenecek. İkinci el piyasasında lüks modelli araçlara 15-20 bin, orta sınıf otomobillere ise 2-3 bin TL zam yapılacak.  Araçlardaki ÖTV oranları, araç motor silindir hacmine göre yüzde 45 ile yüzde 160 arasında değişecek. Yeni yıl itibari ile sıfır ve 2. el araçlarda fiyat değişikliği beklenirken,  satışlarda bir hareketlilik olmazsa firmalar bunu kendi içinde amorti edecek.

ŞİMDİLİK SIKINTI YOK

Döviz fiyatlarındaki artışın 2.el araç satıcılarını olumsuz etkilediğini dile getiren Alperen Otogaleri İşletme Sahibi Mehmet Atasagun, "Döviz düşmediği sürece sıkıntımız bitmez, sonuçta bizler para ile uğraşan esnaflarız" dedi. Döviz karşısında Türk parasına değer kazandırılmasını öngören Atasagun, "Eğer kurlardaki artış devam ederse, sıkıntımız kesinlikle bitmez. 2017 yılında işlerimiz azalabilir. ÖTV oranları araba fiyatlarını oldukça fazla artıracak. İkinci el otomobil alım satımında ÖTV'nin pek bir etkisini şimdilik görmedim. Sıfır araçlarda artış kaçınılmaz. ÖTV artışından sonra bize gelip de 'sıfır alamıyorum, gidip ikinci el alayım' diyen olmadı" şeklinde konuştu.

FIRSATÇILARA GÜN DOĞDU

Araç markalarının sürekli araçlara zam yaptığını belirten Acıbadem Otomotiv İşletme Sahibi Abdullah Acıbadem, "Yapılan düzenleme ile araçlar arasındaki adaletsizlik düzeltilmiş oldu" şeklinde konuştu. Fırsatçılık yapmak için ikinci el araçlara kendince zam yapan galericilerin de olabileceğini söyleyen Acıbadem, "Türkiye içinde üretilen araçlarda ÖTV artışının değil aksine bu fiyatların düşürülmesi gerekli" ifade etti.  "A segmentli araçlarda hiç artış yok, B segmentli araçların yüzde 80'ninde yine artış yok, C segmentli araçlarda ise küçük oranlarda artış var" diyen Acıbadem, şunları kaydetti: "D segmentli araçlara, 4 yıl önce zaten yüzde yüz zam yapıldı. Milletimiz de hiç sorgulamadan gitti aldı. Milletimiz lüks araçta sınır tanımadığı için parasını düşünmeden E segmentli araç almaya devam edecek. Artık tüm markalar neredeyse küçük motor hacmi oluşturma peşinde. ÖTV artışı 2. el piyasasını hareketlendirir. Biz Acıbadem Otomotiv olarak elimizdeki araçlara hiç bir şekilde zam yapmaksızın satışlarımıza devam edeceğiz."

MESUT TURAN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum