Örnek aile oldular

Örnek aile oldular

Celal ve Sevim Müzdeci çifti, kas hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı hale gelen ve hiçbir ihtiyacını gideremeyen 8 ile 12 yaşlarındaki iki çocuğuna bebekmiş gibi bakıyor


Bir iş yerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Celal Müzdeci (37 yaptığı açıklamada, 12 yaşındaki kızı Arzu'nun doğuştan, 8 yaşındaki oğlu Uğur Can'ın ise doğumundan bir süre sonra kas hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı hale geldiğini ve her ikisinde de ayrıca doğuştan zeka geriliği olduğunu söyledi. 
Celal Müzdeci, karısı Sevim ile teyze çocukları olduklarını, ancak doktorlardan öğrendikleri kadarıyla çocuklarının rahatsızlığının akraba evliliğiyle bir bağlantısının olmadığını ileri sürdü. 
Çocuklarını bugüne kadar birçok doktora götürdüklerini, ancak hepsinden de aynı cevabı aldıklarını ifade eden Müzdeci, ''çocuklarımda kas hastalığı varmış. Sadece fizik tedaviyle yatağa daha çok bağımlı olmaları önlenebilirmiş. Biz de onları fizik tedaviye götürmek için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi. 
Çocukların eğitimi için eşi Sevim ile birlikte sürekli bir araştırma içinde olduklarını belirten Müzdeci, ''yatalak ve zeka geriliği olan çocuklarımızın daha iyi bakımı için Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurdum. Onlar da her iki çocuğuma da Evde Bakım Projesi kapsamında verilen ücretten bizim faydalanmamızı sağladı. Devletin çocuklarıma el uzatmasıyla fizik tedavi saatlerini daha çok artırdım'' diye konuştu. 
BİR BEBEK GİBİ ÇOCUKLARIYLA İLGİLENİYORLAR 
Yatalak olan çocukları nedeniyle hayatın kendilerine daha anlamlı ve farklı geldiğini vurgulayan Müzdeci, şunları kaydetti: 
''Biz çocuklarımızdan utanmıyoruz, aksine onlarla gurur duyuyoruz. Bazı ailelerin sırf engelli olduğu için bebeklerini ve çocuklarını terk ettiklerini duyduk, çok üzüldük. Bu çocuklar insana çok şey öğretiyor. Biz onların altını değiştiriyoruz, yemeklerini yediriyor, sularını veriyoruz, banyolarını yaptırıyoruz. Onların eğlenmesi için evde eşimle birlikte oyunlar düzenliyoruz. Tabii, benden çok eşim çocuklarımızla ilgileniyor.'' 
Sevim Müzdeci (34) ise yaşadıkları bu durum nedeniyle hayata daha sıkı sarıldıklarını belirterek, ''çocuklarımız bizim her şeyimiz. Onların mutluluğu için yapamayacağımız şey yok. Ömrümüzün sonuna kadar çocuklarımıza seve seve bakacağız'' dedi. 
Arzu ve Uğur Can ile ilgilenen fizyoterapist Seyfullah Şen ise, çocukların kaslarında gerilme ve ağrılar olmaması için fizik tedaviye devam etmek zorunda olduklarını ifade etti. 
Bilinçli ve detaylı şekilde çocukların kaslarında ve eklemlerinde kasılmaların önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Şen, ''çocukların vücudundaki şekil bozuklukları için yoğun şekilde tedavi uygulanıyor. Çocuklara psikolojik destek de veriyoruz. Çocukların moral değeri zayıf olursa tedaviye cevap vermeleri zorlaşıyor. Ancak aile çocuklarıyla çok iyi ilgileniyor'' diye konuştu. 
ÖRNEK AİLE GÖSTERİLİYOR
Konya Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Cemil Paslı ise, Evde Bakım Projesi kapsamında ağır özürlü olan çocukların her birine devlet tarafından 477 YTL verildiğini bildirdi. 
Konya ve ilçelerinde çok sayıda aileye bu yardımın yapıldığını vurgulayan Paslı, şunları söyledi: 
''Ağır özürlü olan çocuklara devlet bu imkanı sağlıyor. Bütün ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Oluşturduğumuz komisyon ailelerin durumlarını inceliyor, ihtiyaç sahibi oldukları anlaşılınca yardıma başlanıyor. Bu yardımı alan aileler arasında Müzdeci çiftini örnek gösteriyoruz. Çocuklarıyla bir bebek gibi ilgileniyorlar.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.