Organik köyler arttı

Organik köyler arttı

Konya İl Özel İdaresi tarafından organik tarım alanlarını yaygınlaştırmak için başlatılan çalışmalar kapsamında 9 ilçede toplam 19 köyde ''organik köyler'' oluşturulduğu bildirildi.


Konya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz yaptığı açıklamada, organik tarımın Konya'da yaygınlaştırılması amacıyla 2008 yılında bölge çiftçisine 1 milyon 700 bin çilek fidesi dağıtımı yaptıklarını söyledi. 
Özel İdare bünyesindeki Tarım ve Kırsal Kalkınma Dairesi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, organik tarım için genellikle dağ köylerinin seçildiğini belirten Kaçmaz, bunun yanı sıra arazileri küçük olan köylerde de organik tarımı yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirtti. 
Kaçmaz, dağ köylerinin toprağın daha temiz olması ve buralarda hastalık ve zararlıların daha az olması nedeniyle tercih edildiğini ifade ederek, ''Yine çok küçük arazilerde kısıtlı imkanlarla tarım yapmaya çalışılan bölgelerde, organik tarım kapsamına alındı. Böylece çiftçiler, organik tarımla küçük arazilerden doyurucu gelir elde ederek, teşvik edilmiş olacak'' diye konuştu. 
Organik tarımın bölgenin gelişim sürecinde önemli bir rol oynayacağını dile getiren Kaçmaz, şunları kaydetti: 
''Ücretsiz fide dağıtımları ile bu gelişime katkıda bulunmak ve gelişimi hızlandırmak istiyoruz. Organik tarımı yaygınlaştırmak için 9 ilçede toplam 19 köyde organik köyler oluşturduk. Özellikle Seydişehir, Hüyük, Doğanhisar ve Akşehir ilçelerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Organik köylerdeki toplam ekili alan 400 dekara ulaştı. Bu alan önümüzdeki yıl dağıtacağımız 2 milyon fide ile daha da büyüyecek. Fideleri dağıttıktan sonra da Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli olarak gerekli her türlü desteği sağlıyoruz.'' 
''HER ORGANİK BAHÇE İLE FABRİKA KURUYORSUNUZ''
Kaçmaz, 2008'de 1 milyon 700 bin çilek fidesi dağıttıklarını belirterek, ''Elma ve kiraz fidesi de dağıtıyoruz. Ancak elmadan ürün almak için en az 2-3 yıl beklemek gerekiyor. Kiraz için de bir bekleme süresi var. Fakat çilekten ilk yıl ürün alınabiliyor. Bu nedenle çoğunlukla çilek tercih ediliyor'' dedi 
1 dekar alan için çiftçilere 5 bin fide verdiklerini ifade eden Kaçmaz, ''Köylüler bir dekardan bir asgari ücretli çalışanın bir yıllık maaşı kadar gelir elde edebiliyor. Köylüler bize 'her organik bahçe ile bir fabrika kuruyorsunuz' diyerek memnuniyetlerini belirtiyorlar'' diye konuştu. 
Meram Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen proje kapsamında 2009'da Meram'a bağlı Evliyatekke ve Güneydere köylerinde 170 dekar alanda organik patates yetiştiriciliği yapılacağını da belirten Kaçmaz, mayıs ayından itibaren bu köylerde ücretsiz olarak patates tohumları dağıtacaklarını bildirdi. 
Kaçmaz, organik tarımda Konya'nın söz sahibi olmasını istediklerini belirterek, önümüzdeki yıllarda yeni organik köyler oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.