"Okullarda tüm önlemler alınmalı"

"Okullarda tüm önlemler alınmalı"

Pazartesi günü okullar açılıyor, uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime geçiliyor. “Tedbirler alındı” dense de ders sürelerinin uzun, sınıfların kalabalık olması veli ve eğitimcileri endişelendiriyor.

Bazı eğitimciler, okulların 2 aya kadar tekrar kapanacağını öngördüklerini söylüyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan 2021-2022 yılı eğitim ve öğretim yılı takvimine göre okullar 6 Eylül 2021 tarihinde açılıyor. Okullarda tüm önlemlerin alındığının söylenmesine rağmen, bazı uygulamalar eğitimcileri ve velileri endişeye sevk ediyor. Ders sürelerinin uzun, sınıflarda öğrenci sayısının fazla olması, sürecin sağlıklı yürütülemeyeceğini dair sinyaller veriyor. Kimi eğitimciler yüz yüze eğitimin bundan sonraki süreçte devam edeceğini söylerken, kimi eğitimciler de 2 veya 2 buçuk ay içinde tekrar uzaktan eğitime geçileceğini öngördüklerini dile getiriyor.

DERS SÜRELERİ VE ÖĞRENCİ SAYISI AZALTILMALI

Ders sürelerinin 40 dakika olduğunu söyleyen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, “Ders süresi çok uzun. Biraz kısmak lazım” dedi. “Sınıflara dezenfektan yerleştirmekle yeni döneme hazır olunuyorsa, tüm okullar yeni eğitim sürecine hazır” diyen Yiğit, okullarda fiziki yönden de sıkıntıların olduğunun altını çizdi. Ders süresinin 30 dakika olmasını talep eden Yiğit, “Bir sınıfın ortalama öğrenci kapasitesi 35-40. 40 dakika boyunca 35-40 öğrenciyle ders yapabilmek hem de maskeyle mümkün değil” şeklinde konuştu.

2 VEYA 2 BUÇUK AY İÇİNDE UZAKTAN EĞİTİME GEÇİLEBİLİR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da okulların birçoğunun yeni sürece hazır olmadığının farkında olduğunu, ancak bunu dile getiremediğini söyleyen Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Açıklanan günlük vaka verileri gerçekten çok kötü. Aşılamada iyi bir noktada değiliz. Türkiye'de pozitif vaka sayıları 10'lardayken okullar kapatıldı. Ölüm sayısı çok düşüktü, eğitimde çok ciddi tedbirler alındı. Bugün vaka ve ölüm sayıları ortada. Biz de eğitimin yüz yüze olmasını istiyoruz. Bu anlamda öğrencilere olduğu kadar velilere ve eğitimcilere de çok büyük sorumluluklar düşüyor. Veli ve öğretmenlerimizin de aşı olması gerekir. Delta virüsünün çocuklarda çok daha etkili olduğu söyleniyor. Endişemiz var. 2 veya 2 buçuk ay içinde uzaktan eğitime geçileceğini düşünüyoruz.”

OKULLAR KAPANIRSA VELİLERİN MASRAFINI KİM ÖDEYECEK?

Velilerin kırtasiye ve giyim alışverişi yaptığını belirten Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, her şeyin iki katına çıktığını, masrafların yükselmesinin de velileri hayli zora soktuğunu aktardı. Yiğit, son olarak şunları söyledi: “İnsanlar bakanlığa güvendi. Bakanlık, 'Okulları, açık tutacağız' dedi. Kapanma olursa ne olacak? O kadar masraf yapan velilerin durumunu düşünebiliyor musunuz? Bu vebali kim karşılayabilecek? Sürecin gidişatı bizi endişelendiriyor. Okullardaki yığılmaları önlemek adına ders sürelerinin kısaltılması, sınıflardaki öğrenci sayılarının azaltılması atılacak ilk adım. Sadece ana dersleri de yüz yüze yapmak gerekir. Atılacak bu adımlarla velilerin de güveni kazanılmış olur.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum