Oğuz Türkkan çok yönlü bir insandı

Oğuz Türkkan çok yönlü bir insandı

Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan’ı anlatan Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, “Eskiden “zülcenâhayn” diye bir tabir vardı. Bu tabir çok yönlü olan rahmetli Reha Bey’i anlatan bir tabirdir” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri mesajında Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, Ord.Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan’ı doğumunun 100. ve ölümünün 10. yıl dönümünde anlattı.

Mustafa Sinan Ümit, Reha Oğuz Türkkan’ın “Tabutluktan Gurbete” aslı kitabından alıntılar yaparak süslediği konuşmasında, “Hukukçu, tarihçi, yazar, Türkolog, psikolog, senarist, futurist ve Ordinaryüs Profesör olan Reha Oğuz Türkkan bir dehaydı. Eskiden “zülcenâhayn” diye çok yönlü insanlara yönelik söylenen bir tabir vardı. Tam Oğuz hocayı anlatan bir tabir bu. Reha Bey’in senaryo ve roman çalışması vardı. Çocuklar için roman çalışması vardı. Tecrübeli psikoloji doktoruydu. 25 yıl Amerika’da kaldıktan sonra Türkiye’ye gelerek eğitim çalışmalarına başladı. Ergenekon, Bozkurt dergilerini çıkardı. İngilizce, Fransızca ve Türkçe olarak yayımlanmış kitapları, film ve televizyon senaryosu vardır” dedi.

3 Mayıs Türkçüler Günü dolayısıyla “3 Mayıs 1944’de Türkiye’de ne oldu?” diyen kitap kurdu M. Sinan Ümit, şunları dile getirdi: “İlk önce dünyada ne oldu, ona bakmak lâzım. II. Dünya Harbi ilan edildi. Bu harpte Almanya’nın dehşet bir ilerleyişi vardı. Bu dehşet ilerleyiş Türkiye’de insanları Almanya sempatizanı yapmıştır. Almanya hayranı yapmıştır. Cumhuriyet gazetesi Nazi yanlısı yayınlar yapmıştır. Cumhurbaşkanı İnönü dahil herkes Hitler taraftarı idi. Almanya kaybetmeye başlayınca bu sefer İnönü yönünü Moskova’ya çeviriyor. Kırılma anı burada başlıyor. Rusya’da Stalin, Almanlarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Kırım Türkleri ile Kafkas halklarını 1943-44’de sürgüne yolluyor.  O sırada Türk dünyasından tepki verebilecek tek ülke Türkiye ve Türkiye’de de Türk milliyetçileri olduğu için 3 Mayıs 1944’de milliyetçileri tutuklanıyor. Niye? Tepki vermesinler ve Rusya’ya karşı reaksiyon gelişmesin diye. Cezaevine konulan milliyetçiler arasında Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Orhan Şaik Gökyay, Reha Oğuz Türkkan, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Hasan Ferit Cansever ve Said Bilgiç gibi şahsiyetler vardı. O gün Nihal Atsız ve Sebahattin Ali arasındaki mahkemeden dolayı 10 bine yakın Milliyetçi genç, ilk defa “Kahrolsun Komünistler!” sloganları atarak yürüyorlar. Bu eylem de Ankara’yı Moskova’ya biraz daha yaklaştırıyor.”

TÜRKKAN: “TÜRK TOHUMLARI KORUNMALI”

Ümit, 3 Mayıs 2004’de Hekimevi’nde düzenlenen toplantıda Reha Oğuz Türkkan’ının da olduğunu ve çevre sorunlarıyla ilgili önemli bir konuşma yaptığını söyledi. Profesör Türkkan’ın 1986’da “Yalandan milliyetçilik olur mu?” diyerek Türk tohumlarının korunmasını istediğine dikkat çekti. Ümit, 3 Mayıs’ın ilk defa 1945’de İstanbul Tophane Askeri Cezaevinde Nihat Atsız, Nurullah Barıman, Nejdet Sancar, Profesör Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan tarafından kutlandığını belirterek “Bugün de biz burada kutladık. Yargılanan 23 sanıktan bugün hiçbir kimse kalmadı. Allah rahmet etsin.” diyerek sohbetine son verdi. 

7-2-reha-oguz-turkkan--3.jpg

DR. MUSTAFA GÜÇLÜ 66 YAŞINA GİRDİ

3 Mayıs 1954’de doğan Dr. Mustafa Güçlü, 3 Mayıs’ın müstesna bir gün olduğunu belirterek M. Sinan Ümit tarafından kendisine yapılan jeste teşekkür etti ve üzerinde “Nice 3 Mayıslara” yazılı pastayı keserek katılımcılara ikram etti. Katılımcılar da kendisine, Cenab-ı Hakk’tan “Sağlıklı, bereketli ve hayırlı ömürler” dilediler.

7-3-guclu-2.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.