'Öğretim sürecinin en önemli aşaması kavram öğretimidir'

'Öğretim sürecinin en önemli aşaması kavram öğretimidir'

İnsan yetiştirme, insan kalitesini değerleriyle artırma ve yeni bir nesil inşa etme gayretinde olan Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi, öğrencilerine kavram anlayışını kazandırırken şiire farklı bir bakış açısı geliştirmelerini sağlıyor.

İnsanın hayatına, din ve dünya algısına yön verecek temel kavramlar, yeni tasavvurlar oluşturmaları için gerçekleştirilen çalışmalarla gelecek başarılarına zemin hazırlanıyor. Enderun DKAB Öğretmeni Harun Karakuş, “ İnsanın doğumundan ölümüne uzanan süreçte onun dış dünyayı algılamasına; varlıklar, olaylar ile olgular arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt etmesine, olası zihinsel karmaşalardan korunmasına katkı sunan kavramları, bu yönleriyle bir zincire benzetebiliriz” dedi. “Kavramlar aracılığı ile her düşünce, karşılık geldiği anlama uygun tarzda insan zihninde ilgili olduğu halkaya takılarak bir düzene kavuşur” diyen Karakuş, şunları kaydetti: “Bu sebeptendir ki, okullarımızda yürütülmekte olan öğretim süreçlerinin en önemli aşaması, kavram öğretimidir. Kavramlar, tam ve eksiksiz düşünceler meydana getirme, mantıki önermeler kurma ve sağlıklı düşünme yetilerine kaynaklık eden önemli dilsel unsurlardır. Hatta denilebilir ki, insanlar büyük ölçüde çevrelerini dillerinde var olan semboller ve kavramlar penceresinden görür, değerlendirir ve anlamlandırırlar. Bu kavram öğretimi şiir ile birleştirildiğinde kişinin soyut kavramları algılaması ve zihinde yorumlaması daha kalıcı hale gelmektedir. Yani şiir ezberleme çalışmaları bireyin zihin haritasını genişletmekte ve yorum gücünü artırmaktadır.

Enderun Fen ve Anadolu Lisesi’nin öğrencilerine gerçekleştirdiği faaliyetlerden biri de 'Âsım’ın Nesli' başlığı altında yapılan şiir ezberleme ve kavram çalışmalarıdır. Yalnızca M. Akif’le sınırlı olmayan şiir ezberleme çalışmalarında Türk Edebiyatına değerli katkıları olan ünlü şairlerimizin eserlerini de yer verilmektedir. Okulumuzda Eğitim Koordinatörümüz Harun Karakuş tarafından gerçekleştirilen bu çalışmalara dâhil olan öğrencilerimiz ödüllendirilerek gayretleri arttırılmaya çalışılmaktadır. Yine böyle bir çalışmaya dâhil olan Enderun Anadolu Lisesi mezunu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Ahmet Hakan Özel öğretmenleri ve idarecileri tarafından ödüllendirildi. Hukuk Fakültesinde okuyan öğrencimize kavram, şiir çalışmasının yanında mecelleyi de ezberledi. Yaptığı çalışma ile öğretmenlerinin beğeni ve takdirini kazanan öğrencimiz, Gençlik Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi Muharrem Turşucu tarafından taltif edildi. Yapılan bu çalışmayla amacımız, yarınlarımız demek olan gençlerimizi kökleri ile tanıştırmak ve buluşturmaktır. İleride onların daha kalıcı, köklü proje ve çalışmalara imza atmalarına zemin hazırlamaktayız. Öğrencilerimize destek olarak hedeflediğimiz kavramları doğru içerikle, yanlış ve eksik öğrenmelere mahal vermeyecek tarzda öğretmeye çalışıyoruz. Gençlerimizin öğretim becerilerinin geliştirilmesi ve öğrenme yeterliğine sahip olmaları önceliklerimizdendir. Bu ve benzeri çalışmalarla öğrencilerimizin olaylar ve olgular arasında kavramlar aracılığı ile çıkarımlarda, kıyaslamalarda bulunması, karar verme süreçlerine katkıda bulunması ve yeni öğrenmeler için bir ön bellek oluşturması hedeflenmektedir.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.