Obruklar ilçe merkezine yaklaşıyor

Obruklar ilçe merkezine yaklaşıyor

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, son 2 yılda 10 ayrı bölgede obruk oluştuğunu, obrukların giderek ilçe merkezine yaklaşmasının halkı korkuttuğunu söyledi.

Mugayıtoğlu, Karapınar'da son oluşan 70 metre çapında, 80 metre derinliğindeki obruğun yakınında yaptığı açıklamada, ilçenin, son dönemlerde obruk oluşumlarıyla gündeme geldiğini söyledi. 
Seyit Hacı, İnoba ve Sırnık yaylalarında göçmeler olduğunu belirten Mugayıtoğlu, Akkuyu Yaylası'nda 26 Ekim 2008'den sonra oluşan obruğun kendilerini iyice korkuttuğunu ifade etti. 
Daha önce ilçenin kuzeyinde birçok obruk oluştuğunu, ancak son dönemlerde güneyde de görülmeye başladığını bildiren Mugayıtoğlu, şunları kaydetti: 
''Obruklar, ilçeyi çevreliyor. Son 2 yılda 10 obruk oluştu. Obrukların giderek ilçe merkezine yaklaşması halkı korkutuyor. Son obruk, bir tarlanın ortasında oluştu. Mısır saplarının hasadını yapan biçerdöver, tarlada gece çalışsaydı ya da o sırada tarlanın ortasında olsaydı göçükle birlikte 80 metre aşağı düşecekti. Daha önceki obruk, yaylada bir evin hemen yakınlarında oluştu. İlçenin kuzeyindeki birçok obruğun hemen 150-200 metre ilerisinde köyler var. Hatta yıllar önce oluşmuş derinliği fazla olmayan obrukların içine evler bile yapılmış.'' 
Mugayıtoğlu, obrukların yer altı sularının kireç taşlarını eritmesiyle ortaya çıktığını, Karapınar ve çevresinde 100'ün üzerinde obruk bulunduğunu belirtti. 
OBRUK RİSKİ TAŞIYAN YERLER BELİRLENECEK 
Bu obrukların önemli bir kısmının ilçeye yakın yerlerde bulunmasının endişe verici olduğunu ifade eden Karapınar Belediye Başkanı Mugayıtoğlu, ''Son oluşan obruk ilçeye 17 kilometre, Konya-Adana kara yoluna ise sadece 100-150 metre uzaklıkta. Her an kara yolu üzerinde, bir yerleşim biriminde obruk oluşabilir. Bu obruğa 500 metre uzaklıkta bir akaryakıt istasyonu bulunuyor'' dedi. 
Mehmet Mugayıtoğlu, obruklar meydana gelirken bugüne kadar şans eseri bir can kaybı yaşanmadığını, bundan sonrası için acilen bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. 
Bölgede bir araştırma yapılması için MTA Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını ifade eden Mugayıtoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 
''Obruk bölgeyi tehdit etmeye başladı. MTA, başvurumuzu olumlu buldu ve çalışma yapma kararı aldı. MTA Genel Müdürlüğünce Mayıs ayında başlayacak proje kapsamında, bölgenin risk haritası çıkarılacak. Obruk oluşumunu önlemek mümkün değil. MTA'dan gelen uzmanlar son oluşan obrukta bazı incelemelerde bulundu ve bize bu tür doğa olaylarının önlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Ancak yapılacak araştırmalar sonucu obruk oluşabilecek riskli bölgeler tespit edilebiliyor. Risk Haritası da bunun için çıkarılacak. Haritaya göre bölgedeki yerleşim birimleri taşınacak. Araştırmanın birkaç yıl sürmesi bekleniyor.'' 
Mugayıtoğlu, Karapınar ilçe halkının obruklara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, yerin altında ses geldiğini duydukları ya da toprakta hareketlenmeyi fark ettikleri anda yetkililere bilgi vermelerini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum