Mum sanatına adanan bir ömür

Mum sanatına adanan bir ömür

Kule site’de düzenlenen Geleneksel Türk El sanatı şöleninde stantta yerini alan mum ustası İbrahim Çakır birbirinden renkli ve hoş kokulu mumları Konya halkına sundu

1977 yılında muma gönül veren Usta İbrahim Çakır tarafından Sille’de küçük bir atölyeden büyük bir işletme oldu. Mum ustası İbrahim Çakır yüzlerce çeşit mum üretiyor rengiyle, kokusuyla, şekliyle göz kamaştıran mumlar ışık saçmaya devam ediyor.

MUMLAR ÖZEL GÜNLERİN SÜSÜ

Günümüzde mumların bir aydınlatma aracı olmak yerine farklı şekil ve renklerde dekorasyon olarak kullanıldığı ifade eden Çakır “Geçmiş yıllarda mum aydınlatma aracı olarak çok sık kullanırdı ama teknoloji gelişti ve eskisi kadar mumlar kullanılmıyor. Günümüzde neredeyse sadece özel günlerde akıllara geliyor mumlar. Uzun yıllardır mumlardan dekoratif ürünler ve aksesuarlar üretiyoruz. Dekoratif olan mumlara da her geçen gün ilgi artıyor. Gelişen teknolojiye rağmen mumu ayakta tutan şey de bu aslında. Bu yüzden mumculuğun biteceğine inanmıyorum ve böylece mumun geleceğe olan yolculuğu da devam edecektir diye düşünüyorum. Konya’ya değil Türkiye’nin dört bir yanına hitap ediyoruz. Konya’da olduğu gibi farklı illerden gelen müşterilerimiz var. Yine yurtdışından özel sipariş veren müşterilerimiz de var. 47 yıldır bu mesleğin içindeyim. İnşallah çok daha uzun yılar bu mesleği devam ettireceğiz” dedi.

RENKLİ VE KALİTELİ MUMLARIMIZ VAR

Mumun nasıl yapıldığını anlatan Çakır, “Kaliteli ve güzel mum yapmanın incelikleri elbette de var. Parafin dediğimiz şey petrolün içinden çıkan yan ürünlerden biridir. Bu parafin de mumun ham maddesini oluşturuyor. Petrol rafine edilir, ayrıştırılır ve elimize katı bir madde gelir. Bu elde edilen katı maddeyi kazanlarda eriterek sıvı hale getiriyoruz ve mum makinemize dökerek şekil almasını sağlıyoruz. Daha sonra kalıptan çıkarır ve satışa hazır hale getiririz. Tabi boyanması gerekirse boyarız. Kokulu mumların içine ise esanslar ve uçucu yağlar koyuyoruz. Biz daha çok bitkilerden elde edilen uçucu yağları tercih ediyoruz. Bitkilerden elde edilen uçucu yağların kokuları daha kalıcı ve güzel oluyor. Uzun zamandır ürettiğimiz güzel görünümlü renkli ve kaliteli mumlar sayesinde müşterilerimiz bizi tercih ediyor” dedi.

GAMZE ERYILMAZ

8-1-006.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.