Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

MİRACIN HEDİYELERİ

MİRACIN HEDİYELERİ

Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulu Muhammed’i bir gece Mescid-i Haram’dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (İsra, 1)

Mübarek zaman diliminin içerisinde olduğumuz bu günlerde önümüzdeki Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece inşallah Miraç Gecesini idrak edeceğiz. Peki, isra ve miraç ne demek? Bu günün önemi nedir? Bu gece vesilesi ile bize neler hediye edildi?

***

Zorluk yıllarıydı Peygamber Efendimiz (s)’in bedenen yorulduğu o en zor anda Rabbimiz miracı hediye etti. İsrâ, Sevgili Peygamberimizin bir gece, Mekke’deki Mescid-i Harâm’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya yolculuğunun adıydı. Ve o an geldiğinde Miraç vuku buldu. Yani Resûl-i Ekrem’in (s.a.s) Allah’ın azametine şahit olduğu kutlu yükseliş gerçekleşmiş ve müjdeler peş peşe gelmişti. Bu aynı zamanda Mekke-Kâbe ve Kudüs-Mescid-i Aksa arasındaki kuvvetli bağı taçlandırmış oldu. Bunun içindir ki Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Olmazsa olmazımızdır. Sahip çıkmamız gereken mukaddes toprağımızdır. Peygamber Efendimiz bu mübarek mabetle ilgili şöyle buyurmuştur: “Gidin ve Mescid-i Aksâ’da namaz kılın. Şayet gidemez ve orada namaz kılamazsanız, oranın kandillerini aydınlatacak yağ gönderin. (Ebû Dâvûd, Salât, 14.)

***

Peygamber Efendimiz (s) Mekke’ye gelip bu olayı anlatınca insanların kafasını bulandırmaya çalışan müşrikler doğruca Hz.Ebubekir’e (r.a.) koşmuş ve imanını zorlamaya çalışmışlardı. Onun bu duruma cevabı ise: “O söylemişse doğrudur” diyerek “Sıddık” lakabını almıştı. Şimdi ise sıra bizde, gerçek manada Rabbimize kulluk edip kalu bela da verdiğimiz söze sadık mı kalacağız yoksa sözümüzü tutmayıp isyan edenler güruhuna mı katılacağız?

***

Peygamber Efendimiz bu yolculuktan elbette eli boş gelmedi. Bizler için Rabbimizden hediyeler getirdi. Peki, Miracın bize hediyeleri neler?

  1. Miraç hediyelerinin ilki namazdır. Namaz bizim miracımızdır. Her Namaza durduğumuzda aynı zamanda miraca yükseldiğimizin, secdede Rabbimize en yakın olduğumuz zaman diliminde olduğumuzun farkında olmalıyız. Namaz önemli, Namaz önemli, Namaz önemli diye sürekli vurgu yapılan ibadet olması kurtuluşumuza yani miracımıza vesilesi olmasındandır.

  2. Miracın ikinci hediyesi, Allah’a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir. Allah’a ortak koşmak, ona ulaşmaya aracılar tayin etmek, şirk koşmak affedilmeyecek günahlardandır.

  3. Miracın üçüncü hediyesi ise, “Âmenerrasulü” diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Yatsı Namazından sonra okuduğumuz bu ayetlerde tam bir iman ve tam bir teslimiyeti özüyle yaşar, söz verir ve dua ederiz. Bizde bu ayetlerde zikredilen dua ile yazımıza son verelim.

Ey Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme. Bizi affet, bizi bağışla ve bize acı. Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.” (Bakara, 2/286.)

Âmin. Selam dua ve muhabbetlerimle…

Bayram MİROĞLU

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR