Milli Savunma Bakanı Akar: Ukrayna'ya tahliye için giden gemilerimiz insani yardım malzemesi de götürecek

Milli Savunma Bakanı Akar: Ukrayna'ya tahliye için giden gemilerimiz insani yardım malzemesi de götürecek

Milli Savunma Bakanı Akar, "Ukrayna'daki vatandaşlarımızın ve sivillerin güvenli tahliyesi için her türlü desteği sağlayabileceğimizi başlangıçtan itibaren ifade ettik. Gemilerimizin giderken insani yardım malzemesi götürmesi de planlanmıştır." dedi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile "Kayseri Uçak Fabrikası" kitabının 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde düzenlenen tanıtım etkinliğine katıldı.

Etkinlikteki konuşmasında Ukrayna'daki gelişmelere de değinen Bakan Akar, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

"Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne daima saygılı olduğumuzu ifade ediyoruz." ifadesini kullanan Akar, daha fazla can kaybı yaşanmaması ve bir an önce huzur ve istikrarın temini için acilen ateşkes ilan edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Ukrayna'daki Türklerle birlikte diğer sivillerin tahliyesine yönelik çalışmalara da değinen Akar şunları söyledi:

"Ukrayna'daki vatandaşlarımızın ve sivillerin bölgeden güvenli bir şekilde tahliyesi için gemi dahil her türlü desteği sağlayabileceğimizi başlangıçtan itibaren ifade ettik. İlaveten gemilerimizin giderken insani yardım malzemesi götürmesi de planlanmıştır. Diğer taraftan Ukrayna'da bulunan A400M uçaklarımız ile ticari gemilerimizin de Türkiye'ye bir an önce emniyetle intikalleri için koordinasyonumuzu ilgili makamlarla sürdürüyoruz. Bu faaliyetlerden sorumlu Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanları ve karargahları ile her seviyede muhataplarımızla temaslarımızı sürdürüyoruz."

stanbul Boğazı açıklarında etkisiz hale getirilen mayınlara ilişkin de değerlendirmede bulunan Akar, şöyle konuştu:

"Bölgedeki istikrarın sürdürülebilmesi ve herhangi bir tırmanmaya sebebiyet vermemek için mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız, İHA'larımız, helikopterlerimiz ve diğer unsurlarımızla sürüklenen mayınlarla ilgili gerekli tedbirleri aldık. Mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Şu anda boğazlarımızda, oradaki deniz trafiğinde hiçbir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu mayınların nereden geldiği ve kaynağına yönelik çeşitli iddialar mevcut. Tüm ihtimalleri değerlendirerek konuyu hassasiyetle inceliyor, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Elde yeterli somut veri olmadan herhangi bir hüküm verilemeyeceğini belirtmek istiyorum. Bu konuda üzerimize düşen her türlü gayreti bugüne kadar gösterdik. Gayretlerimiz, bundan sonra da devam edecek."

"Yakın zamanda 2'nci A400M uçağının retrofit işlemleri 'sıfır hata' ile gerçekleştirildi"

Etkinlikte bir konuşma yapan Akar, sanayiden ticarete, turizmden eğitime birçok alanda öncü olan Kayseri'nin, kültür ve bilim dünyasına bir eser daha kazandırmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

"Kayseri Uçak Fabrikası" kitabının ortaya çıkmasında emeği geçenleri kutlayan Akar, "Şehirlerin ruhunu yansıtan, şehirlerle özdeş hale gelen önemli semboller vardır. 2'nci Hava Bakım Fabrikamız da Kayseri'mizle özdeşleşen sembollerden biridir. Ülkemizin ve Kayseri'mizin yüz akı olan fabrikamız tarihinden gelen tecrübeyle, savunma ve havacılık sanayimizin öncü ve köklü bir kuruluşu olarak faaliyetlerini başarıyla sürdürmekte, kalifiye personeli, çalışmaları ve imkan ve kabiliyetleri ile yerli ve milli savunma sanayi hedeflerimize ulaşmamıza büyük katkı sağlamaktadır." dedi.

AİRBUS ile yapılan anlaşmayla savunma sanayisine ek yetenekler kazandırıldığını dile getiren Akar, "A400M projesi ile Hava Kuvvetlerimizin ve askeri fabrikalarımızın ulaştırma uçaklarında sahip olduğu bakım yeteneği daha da artmıştır. Yakın zamanda 2'nci A400M uçağının retrofit işlemleri 'sıfır hata' ile gerçekleştirilmiştir." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.