Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat

Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat

Diyetisyen Zişan Taşdemir, “İnsan vücudunun en hassas ve dikkat edilmesi gereken zamanları mevsim geçişleridir. Onun için mevsim geçişlerinde beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Özellikle bu pandemi günlerinde daha da önem kazanıyor” dedi

Eylül ayına merhaba dediğimiz bu günlerde, beslenme gerek güçlü bir bağışıklık sistemi gerekse de pandemi süreciyle mücadele için oldukça önemli diyen Diyetisyen Zişan Taşdemir; “Sonbahar bir geçiş mevsimi olduğu için vücudumuz içinde kışa hazırlık zamanı diyebiliriz. Yaz aylarındaki beslenme düzeninin çeşitliliği, karantina günlerinde evlerde hareketsiz kalınması ve bayramlar, kutlamalar şeklinde uzayan zincirde alınan kilolar vücut için oldukça zorlayıcı olmakta. Bu dönemde hastalıklardan korunmak ve kilo kontrolü sağlamak küçük önlemlerle mümkündür. Mevsim geçişlerinde beslenmeye çok dikkat etmeliyiz” Öncelikle yaz aylarından kalan fazla kilolarınızdan kurtulmak için düşük kalorili ve şok diyetlerden uzak durun. Bu tür diyetlerin metabolizmanıza zarar verebileceğini ve vücudunuzda kalıcı hasarlara sebep olabileceğini unutmayın. diyen Diyetisyen Zişan Taşdemir; Tek tip beslenmek yerine beslenmenizde çeşitlilikler sağlayın. Yeterli ve dengeli beslenin. Özellikle sabah kahvaltısı başta olmak üzere öğün atlamayın. Gerektiği durumlarda ana öğünlerinizi ara öğünlerle destekleyin. Ara öğünler bir sonraki ana öğündeki besin alımınızı azaltmaya ve daha kontrollü bir tüketim yapmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır. Posa ve liften zengin meyve ve sebzeleri her gün tüketmeye çalışın.

BOL BOL MEVYE SEBZE TÜKETİN

Ekmek tüketiminde tercihinizi beyaz ekmekten kullanmak yerine; tercihiniz tam buğday, kepekli, çavdar ekmeğinden olsun. Makarna da tercihinizi integral (tam buğday), kepekli, ruşeymli makarnalardan yana kullanın. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavına öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Daha az tuz tüketmeye çalışın. Şeker ve şekerli ürünleri sık tüketmeyin. Ambalajlı ürünlerin tüketiminden de mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın. Yağ tüketiminizi azaltın. Margarinden uzak durun. Yemeklerinizi haşlama, fırında veya ızgara pişirme yöntemleriyle pişirin. Yağda kızartma yöntemini tercih etmeyin. Hava sıcaklıklarının azalmasıyla birlikte su tüketiminde de azalmalar gözlenmektedir. Susamışlığın geç kalınmışlık olduğunu unutmadan, susama hissini beklemeden su tüketiminizi gün içerisine yayarak, herhangi bir böbrek hastalığınız yoksa günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Uyku sürenizin ve kalitenizin açlık - tokluk hormonlarınızı etkilediğini unutmayarak, düzenli bir şekilde uyuyun. Uykuya geçişinizi kolaylaştırmak için; yatmadan minimum 4-5 saat önce ana öğününüzü yapmalı, yatmadan 2 saat önce uyarıcı besinler (çay, kahve, acı baharatlar vb.) tüketmemeli, triptofan aminoasidindan zengin muz, badem, süt gibi besinleri tüketebilirsiniz” dedi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.