Mazlumlara umut taşıyan bir grup: Hayra Koşanlar

Mazlumlara umut taşıyan bir grup: Hayra Koşanlar

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Hayra Koşanlar Derneği oldu. Dernek Başkanı Mehmet Tokat, “Ana mecramız temel yaşama tutundurma yardımlarıdır” dedi

Veren el ile alan el arasında bir köprü kurma amacıyla 2015 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Hayra Koşanlar Derneği, Şehre Hizmet Edenler başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu oldu. Hayra Koşanlar Derneği Başkanı Mehmet Tokat, “Her türlü yardımda bulunuyoruz. Bunula ilgili sabit bir kriterimiz, sınırımız yok. Mesela bir çocuğa 10 TL harçlık mı lazım, veririz. Mesela bir adamın 90 TL elektrik faturası vardı, ağır geliyordu onu ödemiştik. Bir abimize kamyonet alıp iş kurmasını sağladık. İhtiyacı olan herkese her şekilde yardım ediyoruz. Meselenin iyilik ve Allah rızası olması yeterli bizim için. Onun haricinde kriterimiz yok. Bir rezidansa gıda paketi bıraktığımız bile oldu” ifadelerini kullandı.

**Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

-İsmim Mehmet Tokat, 45 yaşındayım. 7 yıldır Hayra Koşanlar Derneği içinde faaliyetlerde bulunuyoruz. 6 yıldır da derneğimizin başkanlığını yürütüyorum. Esnafım, diğer gönüllü arkadaşlar gibi gönüllü olarak derneğimize girdik. İş bizim de tahmin etmediğimiz boyuta geldi. Dernek çalışmalarımız tahmin etmediğimiz şekilde büyüdü. Bizler de çalışmaların önünü açarak devam ettiriyoruz.

278413274-5161344570609224-2746371085631787888-n.jpg

BİZDEN ESİNLENİP DERNEK KURANLAR OLDU

**Derneğiniz Konya merkezli bir dernek mi?

-Evet, başka şubemiz yok. Ama bizden esinlenerek bizimle irtibata geçenler var. Biz de şube açalım diyenler de olmuyor değil. Ama biz gönüllülük esası üzerine çalışıyoruz ve bu çalışmaları sadece bir iş, bir dernek çalışmaları olarak görmüyoruz. Dernek çalışmaları harici işlerimiz olduğu için de şubeleşme gibi kurumsallaşmanın içine girmedik. Fakat şöyle yaptık: arkadaşlarımızı davet ettik Konya’ya. Dernek yapısını anlattık ve yardımcı olacağımızı söyledik. Ondan sonra kendi derneklerini açan arkadaşlar oldu. Kocaeli Hayra Koşanlar, Manavgat Hayra Koşanlar, Ankara Hayır Köprüsü gibi kuruluşlar bizden ilham alarak kuruldular. Allah razı olsun onlar da koşturuyorlar.

278333514-5161344720609209-4958088555220555677-n.jpg

BİREYSEL YARDIMLARIMIZ DERNEĞE DÖNDÜ

**Derneğin kuruluş sürecinden bahseder misiniz?

-2015 yılında Suriye savaşının tam ateşlendiği zamanlardı. Mültecilerin de yoğun olarak Türkiye’ye geldiği ve bölgelere yayıldığı zamanlar. Biz de esnaf arkadaşlarla işten çıktıktan sonra toplanarak ihtiyaç sahibi aileleri bulup ikinci el eşya, gıda gibi ufak tefek yardımlar yapalım dedik. Bir Facebook sayfası açtık. Facebook sayfası üzerinden hem yaptıklarımızı paylaştık hem de ihtiyaçlarımızı anlattık. Ardından bu yapıyı dernekleştirelim istedik. Zaten sistemimiz 7 yıldır bu şekilde ilerliyor. Yardımlarımız ayni olarak dönüyor, nakit para kabul etmiyoruz. Derneğimizde bir muhasebemiz yok, satın alma büromuz yok. İhtiyaçları sadece ayni olarak belirliyoruz. Kişinin kömür ihtiyacı varsa kömürcüyle görüşüyoruz. Diyoruz 50 tane kömüre ihtiyacımız var. Yardım yapmak isteyen insanlar kömürcünün hesabına parayı gönderiyor. Biz de oradan 50 tane kömür alarak dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Sistem bu şekilde. Değişik bir sistem olduğu için biraz da güveni daha çabuk tesis ettiğinden dolayı insanların teveccühü daha yüksek oluyor. Hiçbir zaman da bu konuda dara düşmedik. Yani ihtiyacımız olup da temin edemediğimiz nokta olmadı.

TEK KRİTERİMİZ İYİLİK VE ALLAH RIZASI

**Yardım yaptığınız kalemlerden bahseder misiniz?

-Yıl içerisinde periyodik çalışmalarımız var. Ramazan ayındayız, ramazan ayında ne yapılır: en önemlisi gıdadır. Esasında bizim ana mecramız temel yaşama tutundurma yardımları. Gıda, barınma, kıyafet gibi alanların üzerine yoğunlaşıyoruz. Onun haricinde de her türlü yardımda bulunuyoruz. Bunula ilgili sabit bir kriterimiz, sınırımız yok. Mesela bir çocuğa 10 TL harçlık mı lazım, veririz. Mesela bir adamın 90 TL elektrik faturası vardı, ağır geliyordu onu ödemiştik. Bir abimize kamyonet alıp iş kurmasını sağladık. İhtiyacı olan herkese her şekilde yardım ediyoruz. Meselenin iyilik ve Allah rızası olması yeterli bizim için. Onun haricinde kriterimiz yok. Bir rezidansa gıda paketi bıraktığımız bile oldu. Bu kriterimize uyduğu için götürdük, verdik. Adam iflas etmiş, yiyecek yemeği yok. Evet rezidansta oturuyordu ama yardım götürdük. Çok değişik vakalarla karşılaştık bugüne kadar. Kayıtlarımızda yaklaşık 20.000’in üzerinde aile var.

img-7182.jpg

**Yardımda bulunduğunuz kitle hakkında neler söylersiniz?

-Ağırlıklı olarak yerli vatandaşlara yardım ulaştırıyoruz. İlk başladığımızda yüzde 90’larda mülteciydi kitlemiz. Şu an ise tam tersine yüzde doksanlarda yerli, yüzde 10 mülteciler oluşturuyor kitlemizi. Mültecilerde ailesi olanlar, eşi olanlar asimilasyonu hızlandırdılar. Kimi Türkiye şartlarında çalışmaya başladı. Bazı aileler var işi olmayan, çalışacak durumu olmayan. Türkçe bilmeyenler var mesela. O tipte olanlara da yardım etmeye çalışıyoruz. Zaten bizim yerli yabancı ayrımımız yok.

YARDIM KOLİMİZ ALIŞILMIŞIN DIŞINDA

**Son olarak Ramazan ayı içerisindeki çalışmalarınızdan bahsetmek isterseniz neler söylersiniz?

-Biz ramazanda gıda paketi hazırlıyoruz. Standart ramazan kolisi vardır insanların gözünde canlanan. Bizim kolimiz öyle değil. Nitekim biz 53 kiloluk Ramazan kolisi hazırlıyoruz. Etinden sucuğuna, 3 koli yumurtasına, kahvaltılıktan tahin pekmezine kadar her şeyi koyuyoruz koliye. Toplam değeri 1950 lira olan koliler hazırlıyoruz. İstiyoruz ki insanlar bu ay içerisinde herkes gibi canının istediği yiyebilsin. Buna ek olarak 300 TL’lik market çeki veriyoruz. Ekstra ihtiyacı olursa alsınlar diye. Onun dışında ramazanda elbise mağazalarında geçerli kartlar veriyoruz ihtiyaç sahiplerine. Yaklaşık 1500 - 2000 çocuğa bayramlık elbise ulaştırıyoruz. Bayrama yakın belli ailelere bayram paketleri ulaştırıyoruz. Kurbanda da çalışmalarımız var. Kurban bayramında da kurban dağıtımı yapıyoruz. Canlı kurban bağışlamak isteyen insanları birleştiriyoruz. Biz et dağıtmaktansa bir evde kurban kesilmesini daha önemli buluyoruz. Çükü evde kurban kesilemeyince ne kadar et götürsek götürelim aynı olmuyor. Bu sebeple evde kurban kesilsin istiyoruz. Bunların yanında çocukların okul hazırlığına da destek veriyoruz. Kırtasiye yardımı yapıyoruz. Okul formasını alamamış ailelere okul forması temini çalışmamız oluyor. Kış aylarında çocuklara kışlık mont ve bot kampanyası düzenliyoruz. Onları da aynı şekilde sayfalarımızda duyuruyoruz. Sloganımız ‘İyilik bulaşıcıdır.’ İyiliği, yardımlaşmayı gönüllülerimizle yaşatıyoruz.

 

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum