Küllerinden doğan bir ülke Kosova

Küllerinden doğan bir ülke Kosova

1998-1999 yılları arasında Sırplarla yaşanan savaşın ardından bağımsızlık yolunda ilk adımı adan ve 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı bugüne kadar 118 ülke tanıdı. Küllerinden doğan Kosova halkı bağımsızlık yolunda ağır bedeller ödedi

Ocak ayında planladığımız Kosova ve Makedonya seyahatemizi Mayıs ayının sonlarına doğru
gerçekleştirdik. TV 42 Genel Müdürü Esat Ergener ile gerçekleştirdiğimiz seyahat uzun yıllar
unutamayacağımız bir gezi oldu. Türk Hava Yolları ile yaptığımız gezinin ilk durağı Kosova'nın başkenti
Priştina oldu. Priştina'daki Uluslararası Adem Yaşari Havalimanına inerken, bizi Balkanların o eşsiz
doğası karşıladı. Yemyeşil ormanlarla kaplı bir ülkeye inmenin mutluluğunu yaşadık. Bu arada
Uluslararası Adem Yaşari Havalimanını Limak Grubu yapmış. Havalimanına ise Kosova Kurtluşu Örgütü
(UÇK)'nın kurucusu Adem Yaşari'nin ismini vermişler. Yol boyunca Adem Yaşari'nin resimlerini görmek
mümkün.

thumbs-b2-95ba1db891b82e4d4663fc0ffab345c4.jpg

UÇK BAĞIMSIZLIK YOLUNDA ÇOK ŞEHİT VERDİ
Kosovalı Arnavutlar için milli bir lider olarak kabul eden Adem Yaşari, 1998 yılında yaşanan savaşta
Sırplar tarafından ailesi ile birlikte evinde şehit edildi. Kosovalı Arnavutlar, Sırpların yoğun baskılarına
dayanamayarak, bağımsızlık mücadelesi başlattı. Adem Yaşari öncülüğünde kurulan UÇK, Sırbistan
ordusu ile sıcak çatışmalara girdi ve çok sayıda şehit verdi. 1999 yılında NATO'nun müdahalesi ile
Kosova'da geçici bir yönetim kuruldu.

thumbs-b2-88333efbd2e6a812a995d2bd57dd56a5.jpg
KOSOVA'YI BUGÜNE KADAR 118 ÜLKE TANIDI
1998-1999 yılları arasında Sırplarla yaşanan savaşın ardından bağımsızlık yolunda ilk adımı adan ve 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı bugüne kadar 118 ülke tanıdı. Küllerinden doğan Kosova halkı bağımsızlık yolunda ağır bedeller ödedi. Bağımsız Kosova'nın temelleri ise UÇK tarafından atıldı. UÇK'nın temelleri 1981 yılında Adem Yaşari, kardeşi Hamez Yaşari, Emin Latit ve Tahir Meta tarafından tarafından atıldı. 1991 yılında Yugoslavya ordusu ile ilk sıcak çatışmalara girmeye başladılar. Sırplar o yıllarda Bosna ve Hırvatistan'da kanlı bir savaşın içerisinde olduğu için UÇK ile çık sık karşı karşıya gelmemeye çalıştılar.

uck.jpg
SIRPLAR ÇOK SAYIDA SAVAS SUÇU İŞLEDİ
1996 yılında Bosna'da savaşın sona ermesinin ardından Sırplar, yönünü bu kez Kosova'ya çevirdi. İlk olarak Kosova'nın özerk yapısını iptal ettiler. 1998 yılında çatışmalar daha şiddetlenmeye başladı. Sırp askerleri ve paramiliter gruplar çok sayıda savaş suçu işledi. Sırbistan Devlet Başkanı Slobadan Miloseviç ve Zeljko Raznotovic'e bağlı "Kaplanlar" birliği Kosova'da ciddi savaş suçları işledi. Priştina'nın merkezinde "New Born" Meydanı'nda savaş sırasında istismara uğrayan 20 bin kadın için metal bir anıt yapılmış. Kosova eski cumhurbaşkanlarından Haşim Taçi, Sırpların şikayeti üzerine 2020 yılında
tutuklandı. Haşim Taçi, şuan uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanıyor. Taçi'nin resimlerini Kosova'nın her bölgesinde görebilirsiniz.

x1080.jpg
SIRPLARA GÖE KOSOVA SIRBİSTAN'IN KALBİ
Sırplara göre Kosova, Sırbistan'ın kalbiydi. Sırplar, Kosovo i Metohiya olarak kabul ettikleri bu
toprakları kaybetmemek için büyük çaba gösterdi. Ama bölgedeki Sırp nüfusu yüzde 5'lere kadar inmişti. Savaş yorgunu bir ülke olan Sırbistan, tarihi müttefeki Rusya'dan da gerekli desteği göremedi. NATO'nun 3 aylık bombardımanın ardından Sırbistan hükümeti pes etmek zorunda kaldı. 1999 yılında bölgeye Birleşmiş Milletler Barış Gücü geldi. Türk askeri ise 87 yıl sonra yeniden Kosova'daydı. Türk askerinin Kosova'ya girişi o yıllarda büyük çoşku ile karşılanmıştı. Türk askeri şu an KFOR bünyesinde Prizren ve İpek şehirlerinde faaliyet gösteriyor. Ayrıca Mamuşa şehrinde de Türk askerleri görev yapıyor. Prizren'de bulunan Sultan Murat Kışlası'nda 500'e yakın Türk askeri görev yapıyor. Türk askerleri Kosova'da sadece  güvenlik amaçlı faaliyetler değil sosyal faaliyetlerde de bulunuyor.

img-9482.jpg

ABD, KOSOVA'DA ÇOK ETKİN BİR ÜLKE
Kosova'nın başkenti Priştina caddelerinde yürürken ABD bayraklarını, Bill Clinton heykelini ve resmini de görürseniz şaşırmayın. Kosova'da ABD'ye karşı büyük bir sempati var. 1999 yılındaki savaşta ABD, Kosova halkına destek vermişti. Hediyelik eşya dükkanlarında bile ABD bayrakları satılıyor. ABD'nin Kosova'da olmasının ise en önemli nedeni Arnavut ve Türk halkının güvenliği değil. Tamamen duygusal nedenlere bağlı. Kosova, zengin uranyum yataklarına sahip bir ülke. ABD'nin Kosova'da olması demek bölgede Rusya'nın de elini zayıflatan bir unsur. Kosova hükümeti siyasi kararlar alırken ABD'nintelkinlerine de dinlemek zorunda kalıyor. Kosova'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasında ABD'nin büyük etkisi var. Bosna-Hersek'in Kosova'yı tanımamasında ise Sırpların büyük etkisi var. Kosovalılar, Bosna-Hersek'e giderken vize almak zorunda. Sırbistan'a bile kimlikle giden Kosova halkı Bosna için vize almak zorunda.

jyosa-osmani.jpg
KOSOVA'NIN CUMHURBAŞKANI KADIN
Kosova'nın Cumhurbaşkanı ise Vyosa Osmanı isimli 40 yaşında bir kadın. Kosova gibi çetrefilli bir ülkeyi
bir kadının yönetmesi oldukça zor bir iş. Kosova'nın bayrağı ise mavi zemin üzerine işlenen Kosova
haritası ve Kosova'da yaşayan 5 milleti temsil eden 5 yıldızdan oluşuyor. Fakat Kosova'nın birçok yerinde AB tarafından dayatılan bu bayraktan ziyade şu an Arnavutluk'un kullandığı kırmızı zemin üzerine işlenen siyah kartallı bayrağı daha çok görebilirsiniz. Kosova'nın 2 resmi dili var. Arnavutça ve Sırpça. Prizren ve Mamuşa gibi şehirlerde ise bu iki dilin yanında Türkçe resmi dil olarak kabul ediliyor.
Kosova'daki nüfus dağılımına gelecek olursak ülkenin yüzde 94'ü Arnavutlardan oluşuyor. Geriye
kalanlar ise Sırplar, Türkler ve Boşnaklardan oluşuyor.

sultan-murat-kislasi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.