KTO-Karatay’dan eğitimde fırsatlar

KTO-Karatay’dan eğitimde fırsatlar

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, iki farklı disiplini bir araya getirDİ

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, iki farklı disiplini bir araya getirerek Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümünü ülkemize kazandırmıştır. Verilen nitelikli eğitimler ile fark yaratan ve örnek olan KTO Karatay Üniversitesi Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü, Sektör Danışmanlığı Projesi ve Çift Anadal Programları ile niş bir bölüm olma özelliğini korumaktadır. 

Risk, hem kamusal hem de özel alanda her zaman karşılaşabileceğimiz negatif sapmalardan oluşan bir kavramdır. Sosyal güvenlik, bir ülkenin en önemli hizmet aracıdır ve çok büyük bir kitleyi kapsar. Bu yüzden sigorta sektörü ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu anlayış ile KTO Karatay Üniversitesi tarafından Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü, istihdamın kendi içerisinde yer alan riskleri de düşünülerek risk yönetim mekanizması olarak kurulmuştur.  Dünyada sigortacılık sektörü çok büyük bir ekonomik çıktı üretmektedir. Rakamsal olarak dünya genelinde sigortacıların 6 trilyon dolar üretim yaptığı kaydedilmiştir. Türkiye’de, sigortacılığı bir çerçeve içine alarak kurumsal meslek haline dönüştürmek 5684 Sayılı Kanun ile 2007 yılını bulmuştur. Dolayısıyla Türkiye’nin sigortacılık alanında kat edecek çok yolu vardır ve bu adımları en sağlam şekilde atmaktadır. Hem yeni ürünler geliştirme hem de sigortacılık mesleğini yapan insanların bilimsel donanımlarının arttırılması sektör için büyük önem arz etmekte ve KTO Karatay Üniversitesi eğitim sektörü ile bu açığı en faydalı şekilde kapatmaya vesile olmaktadır.   Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü bünyesinde her iki alandan deneyimli akademisyenler, risklerin kamu ve özel sektör yönetimleri ile alakalı yetkin bireyler yetiştirmektedir. Pratik eğitimin yanı sıra öğrenciler YÖK tarafından zorunlu tutulan SGK İl Müdürlüklerinde ve sigortacılık ile alakalı olarak özel sigorta şirketlerinde, acentelerde, eksperlik ve aktüerlik kurumlarında staj yapmaktadır. KTO Karatay Üniversitesi tarafından, Sektör Danışmanlığı Projesi kapsamında Konya’da var olan sigorta acenteleri ile birebir görüşmeler yapılarak eğitimler düzenlemektedir. Bu eğitimlerin sonucunda acenteler, Eğitici Sigorta Acentesi Belgesi almaya hak kazanmaktadır.

Günümüzdeki problemler tek başına bir disiplin çatısı altında öğrenilerek aşılacak boyutta değildir. Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü öğrencileri hem KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki bölümler hem de Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi’ndeki bölümlerle ÇAP yapabilme imkânı bulmaktadır. Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümünün hukuk, sosyoloji, pazarlama gibi birçok alanla ilişkisi olması dolayısıyla öğrencilerin Çift Anadal Programından faydalanmaları nitelikli bir şekilde mezun olmalarını sağlamaktadır.  Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü mezunları SGK İl Müdürlüklerinde, sosyal güvenlik ve bireysel emeklilik kurumlarında, sigorta ve emeklilik şirketlerinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, bankalarda aktüer, broker, eksper, sigorta uygulayıcısı, fon yöneticisi olarak çalışabilmektedir. Geçtiğimiz dönemde bölüme özel olarak oluşturulan meslek nitelik kodu ile mezunların yaklaşık yüzde 41’i SGK’ya atanmıştır. Türkiye’de KTO Karatay Üniversitesi, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik ile İslam İktisadı ve Finans Bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitiminin verildiği tek üniversite olma özelliğini taşıması açısından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın odak noktası olmuştur. Her iki bölümdeki akademisyenlerin çalışmaları neticesinde “Katılım Esaslı Sigortacılık” konusunda KTO Karatay Üniversitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından danışma komitesi kurma hususunda yetkilendirilerek akreditasyon almıştır. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.