Kriz işten ediyor

Kriz işten ediyor

Türkiyede kriz yok. Kriz psikolojik değerlendirmelerini yapan Başbakan Erdoğanın partisinden bir Konya milletvekili fabrikasından çok sayıda işçi çıkardı

‘PSİKOLOJİK KRİZ’E VEKİL DE KAPILDI
Küresel ekonomik krizin Türkiye’ye etkileri tartışılırken Konya sanayisinin bazı önemli şirketlerinde işten çıkarmalar başladı. En düşündürücü olan Konya milletvekillerinden birinin başında bulunduğu sanayi tesislerinde çok sayıda personelin işten çıkartılmasıydı. Bu durum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kriz bizi teğet geçecek”, “Türkiye’de kriz-mriz yok”, “Kriz psikolojik” açıklamalarını hatırlattı.

ÇOKYÜRÜR’DEN DEĞERLENDİRMELER
Tecrübeli sanayici krizin etkisini gösterdiğini, ihracatta da bunun yansımaları ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Bazı sanayicilerin işlerinin normal gittiğini, bazılarının işlerinin yavaşladığını, bir kısmının da işinin tamamen durduğunu kaydeden Salim Çokyürür, “Bu açıdan baktığımızda her sanayiciyi aynı kefeye koymak mümkün değil. Krizin etkilerini hissediyoruz, ancak insanlar işten çıkarmamızı gerektirecek düzeyde değil” dedi.

İŞLETME SAHİPLERİ MANEVİ BOYUTUNU DA DÜŞÜNMELİ
Firmaların işçi çıkarmaktan mümkün olduğunca kaçınmasını isteyen Salim Çokyürür, şunları söyledi: “Çünkü işsiz kalan insanların aile yuvaları yıkılabiliyor. İşletme sahipleri bu işin manevi boyutunu da düşünmeli. O insanlar sayesinde bir yere gelmişsin ilk etapta adam çıkarmak Allah’ın gazabını da çeker. Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. Olaya bu açıdan bakıp, gerekli tedbirleri almalıyız.”

‘İşe son’ çare değil

Sanayide işten çıkarmalar, krizin etkisini ortaya koyuyor. İşadamı Salim Çokyürür, işverenin personele karşı sorumluluğuna dikkat çekerek, işten çıkarmadan kaçınılmasını istiyor

Küresel ekonomik krizin Türkiye’ye etkileri tartışılırken Konya sanayinin bazı önemli şirketlerinde işten çıkarmalar başladı. İrili ufaklı tesislerin kiminde 20, kiminde 50, kiminde ise 100 işçi, işinden-ekmeğinden oldu. İşini kaybeden insanlar, sosyal hayatta yaşanabilecek büyük sorunların habercisi. Fakat en düşündürücü olan Konya milletvekillerinden birinin başında bulunduğu sanayi tesislerinde 100 kişinin işten çıkartılmasıydı.
Bu durum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kriz bizi teğet geçecek”, “Türkiye’de kriz-mriz yok”, “Kriz psikolojik” açıklamalarını hatırlattı. Başbakan bu tespitlerde bulunurken partisinden milletvekilleri başında bulundukları şirketlerde krizin etkisiyle personel sayısını düşürmeye yöneldi.
ÇOKYÜRÜR’DEN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER
Tecrübeli sanayici Salim Çokyürür, krizin etkisini hissettirdiğini fakat farklı iş kollarındaki işletmelerde değişen etkiler görüldüğünü kaydetti. Bazı sanayicilerin işlerinin normal gittiğini, kar elde etmeye devam ettiğini hatırlatan Salim Çokyürür, işi yavaşlayan şartları zorlayarak üretime devam edenlerin bulunduğunu, bunun yanı sıra tamamen işi duran, mecburen personel çıkaranların da olduğunu ifade etti. “Bu açıdan baktığımızda her sanayiciyi aynı kefeye koymak mümkün değil” diyen Çokyürür, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kriz bize intikal etti, krizi hissediyoruz. Ama insanları işten çıkaracak derecede mi hissediyoruz, kendi işletmemiz açısından buna hayır diyebilirim. Eğer yarına umutla bakamazsan bugün hemen 50 adam atmam mümkün. Ancak işçi çıkarmaktan mümkün olduğunca kaçınmamız gerekiyor. Çünkü işsiz kalan insanların aile yuvaları yıkılabiliyor.”
Kriz dönemlerinde işletme sahiplerinin ilk başvurduğu önlemin işten personel çıkarma olduğunu hatırlatan Salim Çokyürür, şunları söyledi: “Bizim gibi insanların bu pozisyonda yapması gereken ilk şey işe son vermek olmamalı. İşletme sahipleri bu işin manevi boyutunu da düşünmeli. O insanlar sayesinde bir yere gelmişsin ilk etapta adam çıkarmak Allah’ın gazabını da çeker. Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. Olaya bu açıdan bakıp, dünya ve ekonomi konjonktürüne bakıp ona göre tedbir almak durumundayız. Adam çıkarmanın hiç kimseye faydası olmaz. İşletmeler dayanabildiği kadar dayanmak zorunda. Olmadı son çare olarak evini-arabasını satar, daha da olmadı ortada bir ekmek kalsa bile onu paylaşmayı bilir.
Allah’ın merhameti, sabrı çok büyüktür. Rızkın Allah’tan geldiğini unutmamak lazım.”
Krizin ihracata olumsuz yansıdığını, işlerin de etkilendiğini kaydeden Salim Çokyürür, “Geçmiş ciroların dörtte biri kadar ciro yapılıyor. Ancak insanın niyeti halisane ise Allah mutlaka bir çıkış yolu veriyor. Bütün hesapları insan eksenli yaparsan Allah önünü açar, denk getirir. Tevekkülümüz güçlü olsa Mevlâ neler gösterecek. Merhamet edene Allah da merhamet eder, samimi olmak lazım. İşverenin bu noktada başka bir sorumluluğu daha var. İnsanlar çok tedirgin, işi iyi olan işletme personeli çağırıp bir toplantı yapmalı. ‘Moralinizi bozmayın, kimseyi üzmek istemiyoruz, işinize bakın, Allah’ın izniyle biz kimsenin burnunu kanatmayacağız’ diyerek, ortadaki tedirginliği kaldırması, moral aşılaması lazım. Bu çok önemli, bunu mutlaka yapması lazım. Aksi halde zulmün her türlüsü haramdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.