Kriz esnafı bitirdi

Kriz esnafı bitirdi

Konya Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Kılınç, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kepenk kapatan küçük esnafın kredi almaktan bile korkar hale geldiğini söyledi.

SON KRİZ TUZ BİBER OLDU

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 2008 yılı Mali Genel Kurulu dün KTO salonunda yapıldı. Çok sayıda oda başkanı ve esnafın katıldığı genel kurulda 2008 yılı çalışmalarını anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kılınç, “Amerika’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan küresel mali kriz 2008 yılının ikinci yarısından itibaren esnaf, sanatkar, kobi ve büyük şirketlerde dahil olmak üzere ülke genelinde tüm sektörlerde kendisini hissettirdi. Kriz, yan sanayi imalatı yapan sanatkarımızın ve küçük esnafımızın zaten kesat giden işlerine tuz biber ekmiş, bu kriz karşısında çaresiz kalan esnaf ise iş yerlerini kapatmaya başlamıştır. İşçi çıkartmaların had safhaya ulaştığı kriz yüzünden ülke genelinde büyük bir sosyal patlama yaşanmıştır” dedi.

ESNAFIN YANINDA YER ALDIK

Kılınç, kriz yüzünden sıkıntıya giren esnafın her zaman yanlarında yer aldığını da dile getirerek, “Tüm dünyayı etkisine alan ve Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Konya’da da kendisini hissettiren krizden, temsil ettiğimiz küçük esnafımız büyük ölçüde nasibini almıştır. İşsizlik, nakit para sıkıntısı siftahsız dükkan kapatan esnafımızı güç durumda bırakmıştır. Ancak biz Kefalet Kooperatifi olarak esnafımıza bu zor günlerinde kapımızı kapatmadık. Türkiye genelinde birçok il ve ilçede Kooperatifler devre dışı kalmakta iken biz 53 yıldır esnafımızın yanında olmanın ve onların en zor günlerinde sıkıntılarına çare olmanın gururunu yaşadık. Kendilerine sunduğumuz kredi olanakları ile yaralarına merhem olmaya devam ettik” diye konuştu.

BORÇLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

Yaşanan krizden büyük ölçüde etkilenen Konya esnafına 2008 yılı içerisinde 17 milyon TL kredi kullandırdıklarını da belirten Kılıç, “Bizlerden kredi alan esnafımız maalesef geri ödemekte güçlük çekiyordu.  Türkiye genelinde esnafların kooperatiflere borçlarını ödemekte zorlanmasını gören merkez birliğimiz ile yaptığımız istişareler sonucunda esnafımızın kredi borçlarını kendi bütçelerine ve ödeme koşullarına göre yeni bir taksitlendirme imkanı içerisine girdik. Buna göre kredi borcu 31 Aralık 2008 tarihine kadar ödenmemiş olan anaparaları esnafımızın ödeme güçleri göz önüne alınarak her hangi bir faiz uygulanmadan yeniden taksitlendirme kapsamı içerisine alındı” diye konuştu.  Kılınç, konuşmasının sonunda 2007 yılı sonu itibari ile 14 milyon 550 bin TL olan plasmanımıza 4 milyon 350 bin TL plasman ilavesi ile 18 milyon 900 bin TL olduğunu belirtirken 2009 yılı içerisinde aynı oranda kredi kullandıracaklarını ve küçük esnafın kendilerine güvenmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

KÜÇÜK ESNAFA CANSUYU OLMADI

Genel Kurula katılan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı İsmail Sezer ise Esnaf Kefalet Kooperatifinin her zaman esnafın yanında yer aldığını ifade ederek, bunun yanı sıra hükümet tarafından verilmesi planlanan cansuyu kredi desteğinden küçük esnafın yeteri kadar yararlanamadığını söyledi. Sezer, “Her zaman olduğu gibi bu gün yaşanan dünya krizinin bedelini ne yazık ki küçük esnaf ödedi. Yıllardır vergisini veren, her türlü sıkıntıya göğüs geren küçük esnafımız kooperatiflerden aldığı desteği hükümetten alamamıştır. Cansuyu Kredisi adı altında verilmesi planlanan kredilerden bu ülkenin temel taşı olan küçük esnafımız yararlanamadı. Küçük esnafa verilen değerin bir göstergesi olacak ki, can suyuna en çok fazla ihtiyacı zamanda acıdır ki esnafımız hak ettiği desteği göremedi. Çünkü hükümetin Cansuyu Kredisi dediği krediyi almak için SSK, Bağ-Kur, vergi borca olmayacak. Çekleri geri dönmemiş olacak. Borcu olmayacak. Böyle durumda bir olan esnaf kalmadı ki kredi almaya hak kazansın. Olduğunu zannetmiyorum ama gibi böyle durumda olan esnafımızın da zaten krediye ihtiyacı yok demektir” dedi.

Sezer 2009 yılının esnaf için z or bir dönem olduğunu da dile getirirken, “Yaşanan krizin faturası her zaman olduğu 2009 yılında da küçük esnafa çıkarılacak. 2009 yılı küçük esnaflar için kapatma yılı olacak. Yani krizin ayak sesleri yeni gelmeye başlıyor. Bunun için özellikle küçük esnaflar bu dönemi kolay atlatmaları için desteklenmeli. Ancak bu destek zorlaştırılarak değil Esnaf Kefalet Kooperatifleri gibi kolaylaştırılarak verilmeli” diye konuştu.

 

ALİ SAİT ÖGE 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.