Koronavirüse karşı iyi gelen dornaz alfa ilacı nedir?

Koronavirüse karşı iyi gelen dornaz alfa ilacı nedir?

Koronavirüse karşı iyi gelen dornaz alfa ilacı Prof. Dr. Ercüment Ovalı tarafından açıklandı. Peki dornaz alfa ilacı nedir?

Koronavirüs tedavisi için daha önce çeşitli ilaç isimleri açıklanırken Türkiye'de Çin'den tedarik edilen Favipiravir ilacı yoğun bakım hastalarının tedavisinde kullanılıyordu. Yaklaşık 1 aydır laboratuvar ortamında koronavirüs aşısı için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, korona tedavisi için dornaz alfa ilacını önerdi.

Korona aşısı geliştirmek için ekibiyle birlikte laboratuvarda kendini karantinaya alan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, geçtiğimiz gün yaptığı paylaşımında "Dünya nereye vardığımızı 23 Nisan’da görecek" demişti. Ovalı, bugün ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında 23 Nisan'da açıklayacağını duyurduğu gelişme ile ilgili koronavirüse yakalanan insanların hayatını kurtarmak için daha fazla bekleyemeceğini belirterek "Dornaz Alfa ilacının hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı." dedi. Ovalı'nın yaptığı açıklama sonrasında ise dornaz alfa ilacı nedir? sorusu gündeme geldi. Peki dornaz alfa ilacı nedir? İşte detaylar...

DORNAZ ALFA İLACI NEDİR?

Dornaz alfa ilacı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilen ve genelde Kistik fibroziste (KF) kistik fibrozis transmembran regülatör (KFTR) proteininin işlev bozukluğunun tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinant formudur, bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da alandırılır. Bu ilaç, KF hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötrofillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.