Koronavirüs sigara içenleri daha fazla etkileyecek

Koronavirüs sigara içenleri daha fazla etkileyecek

Doç. Dr. Oytun Erbaş, CRI Türk FM'de çarpıcı açıklamalarda bulundu

Deneysel Tıp Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, CRI Türk Türkiye'de Tuğçe Akkaş'ın hazırlayıp sunduğu Manşet programında önemli açıklamalarda bulundu. Erbaş, tüm salgın hastalıkların her ülke için tehdit oluşturabileceğini vurgulayarak, Covid-19'un SARS'a çok benzediğini belirtti. SARS ve Covid-19'un vücutta tutunduğu yerler ve etkilediği proteinlerin aynı olduğunu bildiren Erbaş, SARS salgınında Türkiye'de hiç vaka görülmediğini anımsattı.

ERKEKLER ÜÇ KAT DAHA FAZLA ETKİLENİYOR

Virüsün herkesi aynı şekilde etkilemeyeceğini belirten Oytun "Virüsler herkesi aynı şekilde etkilemez. Her virüs farklı bir proteine tutunur ve Covid-19'un da tutunmuş olduğu bir protein var. SARS ve Covid-19 aynı yere, Angiotensin-converting enzyme 2'ye (ACE2) tutunuyor. Dolayısıyla genetik olarak bünyesinde bu proteini barındıran Asya ırklarını daha çok etkileyecektir. Ayrıca bu protein erkeklerde daha fazla bulunuyor. Bu nedenle erkekler bu virüsten üç kat daha fazla etkileniyorlar. Yapılan bir çalışmada akciğer nakillerine bakılmış ve donörlerin ACE2 enzimi oranları incelenmiş. Buna göre ACE2'nin en çok Asya ırklarında olduğu görülmüş, beyaz ve siyah ırklarda ise 6'da 1 oranında daha az bulunduğu tespit edilmiş." Değerlendirmesinde bulundu

" SİGARA İÇENLER VİRÜSTEN DAHA ÇOK ETKİLENECEK"

Erbaş, sigara içen kişilerin Covid-19 risk grubu içerisinde olduğuna işaret ederek, "Sigara içen kişilerin akciğerlerinde ACE2 fazlalaşıyor ve risk artıyor. Ayrıca gebeler de risk grubunun içerisinde yer alıyor. Bu noktada erkekler, Asyalılar, gebeler ve sigara içenler, virüsten daha çok etkilenecek." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.