Koronavirüs pandemisinde soba satışları arttı

Koronavirüs pandemisinde soba satışları arttı

Pandemiyle birlikte kentlerden köylere göçün çoğalması soba satışlarını artırdı.

Koronavirüs salgınıyla birlikte şehirlerden Anadolu'ya gidenler soba satışlarını artırdı. Soba satışları geçen yıla göre yüzde 30 arttı. Eskişehir'deki soba satıcısı Gökhan Duru sobaya talebin çok olduğunu söyledi.

SATIŞLAR YÜZDE 30 ARTTI

Soba sektöründe olan hareketlik hakkında konuşan Gökhan Duru, pandemide satışlar hızlandığı dile getirdi. Duru,“ Pandemi sürecinde soba satışlarında hareketlenme oldu. Millet biraz kırsal bölgelerdeki tarla, bahçelerde ev yaptılar. Dolayısıyla soba alımları biraz daha hızlandı. Geçen seneye göre yüzde 30 civarında bir artış var. Günlük ortama vermek zor ama aylık olarak düşünsek daha önce 100 tane satıyorsak şimdi 130-150 falan oldu. Bu rakam sezon sonuna kadar daha da artacağı bekliyoruz” şeklinde belirtti.

ZEHİRLENME YOK

Yatmadan önce kömür atılırsa zehirlenme riskinin yüksek olduğunu belirten Gökhan Duru, “Sobayı en kötü bir ayda bir temizlenmesi şart. Normalde 2 haftada bir temizlenmesi sobayı iyi tutar. Zehirleme riski azalttır. Ama bir ayda bir kez yapmazsa zehirleme riski zirveye taşır. Sobada çok uzun boru kullanılmamalı. Kısa boru kullanılmalı. Çünkü uzun boru hem terleme yapıyor hem akıtıyor hem de çekiş gücünü zorluyor. Birde gece yatarken sobaya kömür atmaması gerekiyor. Yatmadan hemen önce kömür atarsa zehirlenme riski çok yüksek oluyor. Yatmadan en az 2 saat önce kömür atması lazım ki o yatısına kadar koz haline gelmesi lazım. Vatandaşlar bu şekilde zehirlenmeden kurtulabilir” dedi.

FİYATLAR 200 LİRADAN BAŞLIYOR

Normal bir sobanın 200 liradan başladığı ancak bu fiyat kalitesine göre 2 bin 500 liraya kadar yükseldiği belirten Gökhan Duru, “Ham maddeye zam geldiği sürece bizde zam yapmak zorundayız. Ama ham maddeye zam gelmezse biz de fiyatta yükselme yapmıyoruz. Bu yıl çok ufak sobalar 200 liradan başlıyor, bin 500 liraya kadar devam ediyor. Ancak Kuzine sobasının fiyatı 600 liradan başlıyor ve 2 bin 500 liraya karar devam edebiliyor” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.