Korkmayın Birşey Olmaz
Korkmam ve şaşırmam; serseriliklerini sergileyenler ve gösteriye dönüştürenler adına değil, oradan yürüyerek veya vasıtayla sanki hiçbir şey olmamış gibi geçip gidenler adına. Onlar da bu motorize edepsizliğe alışmış olacaklar ki, vurdumduymazlıkla yollarına devam edip gittiler. Kim ne söyleyebilir ki, her haliyle ve şekliyle trafiğe çıkması sakıncalı olduğu görülen otomobilin içinde gözleri kararmış, belki de her şeyi göze almış uç beş adam Cadde de çatmak için kendilerine es kaza yan bakacak adam arıyorlardı. Bu hallerini sezen hiç kimse yan bakamadığı gibi karışamıyordu da.
Çaptan düşmüş otomobille yapılan gösteriyi, daha yakından görmek için dükkânlarının önüne çıkanlar, evlerinin pencerelerini açıp caddeye bakanlar ve benim gibi kaldırımda durup seyredenler gösteri bitince kapılarını, pencerelerini kapatıp hiçbir şey olmamış gibi içeriye çekildiler. Böyle bir otomobilli cambazlığı kaçırmamak için kaldırımlarda durup seyredenler gösteri bitince böyle bir şey olur mu dercesine hayretle dudak bükerek yollarına devam ettiler.
Tehlikeli ama caddeyi monotonluktan, insanları duygusuzluktan kurtaran bedava bir gösteri, kim seyretmez ki. Üstelik seyredenler için herhangi bir sorumluluk ve tehlike de söz konusu değil. Yalnızca polisi yakından ilgilendiren bir konu. Bir de belki caddelere ve kavşaklara konmuş kameralar kaydetmiş olabilir. Eğer kaydedilmişse böyle tehlikeli bir gösteri boşa gitmemiş olur. Kameralar anında kaydetti mi bilmiyorum, ama polis arabası olaydan iki saat sonra tepesinde yanıp sönen ışıkları etrafı aydınlatarak keyifli keyifli bu sakin ve huzurlu bulvardan geçip gitti. Burası meşhur Bağdat Caddesi falan değildi ki polis çevreden endişe etsin ve durup olayın vuku bulduğu kavşakta bekleyip dursun. Aslında, olay otomobili kullananların kim olduğunu bilemem, ama caddenin sicilinin temiz olduğunu biliyorum. Şimdiye kadar endişe edilecek veya felâkete sebep olabilecek şüpheli bir durum yoktu.
İşte ben, arabanın gösteri yaptığı kavşağın çok yakınında idim. Cadde işlek, kalabalık ve çift yol. Yol kenarında seyrekte olsa lüks mağazalar ve iş yerleri var. Kaldırımlar mahalli seçimlerden önce renkli taşlardan oluşan malzeme ile yenilenmiş ve eksiklikleri tamamlanmış. Cadde üzerinde çok güzel bir cami, bir ve ya iki özel hastane, ayrıca bir de özel okul var. Hemen kavşağın çok yakınında trafik suçu işlemiş arabaların çekilip hemen hapsedildiği açık park alanı var. Tam gösteri yapılacak yer değil mi?
Benim bulunduğum kaldırımın bitişik olmadığı yoldan bağırarak ve ara sıra da silah gibi patlayarak eksozu bozuk bir özel taksi son süratle geldi ve aynı hızla kavşağa girdi. Süratini iç düşürmeden keskin bir u dönüşü yaptı. U dönüşünü yapmadan önce kendi ekseni etrafında iki defe acı firen sesiyle döndü. Sonra büyük bir ustalıkla aksi istikamette keyifle yoluna devam etti.
Şehrin merkezi bir yerinde, trafiğin yoğun olduğu bir noktada, bu tip arabaların hapsedildiği parkın hemen yanında.
Tabiî ki bende sizin gibi olay arabanın öbür kavşaklardaki marifetlerini merak ettim. Onları aynı süratle ve sertlikle tip imkanım olmadığı için merak etmeme rağmen maalesef göremedim. Herhalde trafik magandalarını o kavşaklarda da görenler olmuştur. Benim gibi olmuştur da olayı önleme ve sorumlularını cezalandırma yönünde bir faydası ve tesiri olmamıştır. Belki adamlar, bize birisi bir şey söylese de iyice bir pataklasak diye dolaşıyorlar ve bahane arıyorlardır.
Esasen bizim görmemiz bir şey ifade etmiyor. Polisin görmesi lazım. Gördüğü zaman da gereğini yapması lazım. Çok iyi takip edemedim ama belki arabanın plakası bile yoktu. Yalnız her camda yarı beline kadar sarkmış şehre meydan okuyan, kanun ve nizama kafa tutan, huzuru bozan ve efendiliğe isyan eden insanlar vardı. Trafik suçu işleyen arabaların çekilip getirilip hapsedildiği, araba parkı da çok yakındı. Zavallı arabanın he günahı var. Asıl içindekileri hapsetmek gerekir.





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.