Konya'nın ismi tarih boyunca 9 kez değişti! Tam liste

Konya'nın ismi tarih boyunca 9 kez değişti! Tam liste
Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden olan Konya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. En geniş yüzölçümüne sahip şehir olan Konya’nın isminin nereden geldiği de merak konusu oldu

M.Ö. 7000'li yıllardan itibaren, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’nın adını ‘Iconium’ kelimesinden aldığı belirtiliyor. Bizans dönemindeki rivayetlere göre, ‘İkonion’ ismi, ‘kutsal tasvir’ anlamındaki ‘ikon’ sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir. Zaman içerisinde değişime uğrayan bu isim günümüzde kullanılan Konya halini aldı.

BİRÇOK MEDENİYETE KAPISINI AÇTI

Tarih öncesi çağlara, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, İskender, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yaptı.

8-2.webp

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KONYA

Uzun yıllar Anadolu Selçuklu Devletinin başkentliğini yapan şehir, 1277 yılında Karaman oğulları Beyliği yönetimine girmiş ve Fatih Sultan Mehmet’in Karamanoğlu Beyliğine son vermesi ile Osmanlı hâkimiyetine geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında 4’üncü eyalet olarak Karaman Eyaletini kurmuş, merkezini de Konya şehri yapmıştır. Günümüzde Konya, 41,850 kilometrekarelik yüzölçümü ve 2 milyon üzerindeki nüfusu ile yüzölçümünün genişliğiyle dikkatleri çekiyor.

ÇEŞİTLİ İSİMLER VERİLDİ

Konya isminin nereden geldiği ise vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia, Arapların Kuniya dedikleri bu isim, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de değişmeyip günümüze kadar geldi.
Konya Valiliği tarafından hazırlanan ‘Zamanı Aşan Şehir Konya’ isimli yazıda farklı devlet dönemlerinde Konya’nın süreci paylaşıldı.

8-1.webp

ANADOLU SELÇUKLULARI DEVRİNDE KONYA

Konya'nın 1071 Malazgirt savaşından sonra Selçuklu Türklerinin eline geçmesiyle (1076-1080) kurulan Anadolu Selçukluları Devletinin Başkentliği (1096-1277) döneminde Kültür ve Sanatta altın çağını yaşar. Devrin ünlü Bilginleri, Filozofları, Şairleri, Mutasavvıfları, Hoca, Musikişinas ve diğer sanatkarlarını bağrında toplamıştır. Bahaeddin Veled, Mevlâna Celaleddin başta olmak üzere Kadı Burhaneddin, Kadı Sıraceddin, Sadreddin Konevi, Şahabeddin Sühreverdi gibi bilginler, Muhyiddin Arabî gibi mutasavvıflar Konya'da yerleştiler. Hz. Mevlâna’nın da şehirdeki etkisi halen devam ediyor. Selçuklular dönemi Konyası'nda Kütüphaneler açılmış, bu dönemde Tarih, Edebiyat, Felsefe, Sanat, Tıp, Kozmoğrafya, Hukuk ve Din alanında büyük tarihi ve kültürel atılımlar yapılmış, buna bağlı olarak Medreseler, Camiiler, Kütüphaneler, türbeler, çeşmeler, kaleler, hanlar, hamamlar, çarşı ve bedestenler, köprüler, saraylar yapılmıştır.

KARAMANOĞULLARI DEVRİNDE KONYA

Konya da Karamanoğulları (1277) devrinde de bilim ve kültür alanındaki gelişmeler devam etmiş, Ulu Arif Çelebi ve oğulları Adil ve Alim Çelebiler ile Ahmet Eflâkî ve Sarı Yakup gibi bilgin ve Mutasavvıflar yetişmiştir. Karamanoğulları devrindeki tarihî ve kültürel eserler de şunlardır: Ali Gav Zaviye ve Türbesi, Kadı Mürsel Zaviye ve Türbesi, Ebu İshak Kazeruni Zaviyesi, Hasbey Dar-ül Huffazı, Meram Hasbey Mescidi, Şeyh Osman Rûmi Türbesi, Ali Efendi Muallimhanesi, Nasuh Bey Dar-ül Huffaz, Turgutoğulları Türbesi, Kalenderhane Türbesi, Tursunoğlu Camii ve Türbesi, Burhaneddin Fakih Türbesi, Siyavuş Veli Türbesi.

OSMANLILAR DEVRİNDE KONYA

Konya, 1467 yılında Osmanlı sınırlarındadır. Doğu seferlerine çıkan Osmanlı Sultanlarından Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman ve II.Murat'ın uğrak yeridir. Osmanlı devri tarihî ve kültürel eserleri de halen vatandaşların gözde mekanları arasında. Selimiye Camii, Yusufağa Kitaplığı, Piri Mehmet Paşa Camii, Şerafettin Camii, Kapu Camii, Hacı Fettah Camii, Nakiboğlu ve Aziziye Camiileri, Şeyh Halili Türbesi ile Mevlâna Külliyesi dönemin mimarî eserlerinden bazılarıdır. Osmanlının son döneminde Tanzimat hareketiyle Konya'da da yenileşmeler başlamış Medreselerin yanında İlkokullar (İptidai), Öğretmen Okulu (Darülmualimin) ve Ortaokul (Rüştiye) açılmıştır. İlk Lise (idadi) 1889 yılında, yine aynı yıllarda Konya Sanat Okulu da Vali Ferit Paşa tarafından hizmete açılmıştır. 1900 yılında Konya'daki medrese sayısı ilçeler dahil 530'a ulaşmıştır.

CUMHURİYET DEVRİNDE KONYA

29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile eskilere ilave yeni okullar açılarak, yeni gazete ve dergiler yayınlanmaya başlanır. Yurt genelinde olduğu gibi Konya'da da İlk, orta, Lise ve Yüksek Öğretim devlet yönetimine geçer, okul yapma ve okuma seferberliğine başlanılarak öğretmen yetiştiren okullar ile teknik ve sanat okulları, yüksek okullar memleketin ihtiyacına göre yenilenerek çoğaltılmıştır.

Kaynak:HAMİDE YILDIRIM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum