Konya'nın gündemi lokantalardaki hijyen! Tartışma konusu oldu
Son günlerdeki gıda zehirlenmesi haberleri, Konyalıları da endişelendirdi. Vatandaşlar, “Acaba Konya’daki lokantalar temiz mi” sorusunu sormaya başladı. Birçok vatandaş, lokantalara daha mesafeli durmaya başladığını, olabildiğince dışarıdan yemek tüketmemeye çalıştığını söyledi.
KARAMERCAN’DAN İŞLETMELERİN HİJYENİNE TAM NOT
Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, Konya’daki lokantaların temiz olduğuna dikkat çekerek, “Konya’da gezdiğimiz hiçbir lokantada hijyen konusunda sıkıntılı bir manzara ile karşılaşmadık” dedi. Karamercan, “Konya’da Lokantacılar Esnaf Odası olarak, Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetimlere tabi tutulmaktayız. Şehrimizde faaliyet gösteren her lokantanın halihazırda hijyen belgeleri bulunuyor. Hijyen belgesi bulunmayan lokantalar ise gerekli eğitimleri alıp sınavlara girdikten sonra bu belgeleri alabiliyor. Dolayısıyla oda olarak bugüne kadar Konya’daki vatandaşlarımızdan temizlik hususunda hiçbir şikâyet almamış olmamız bizleri son derece memnun ediyor. Bizler de yönetim olarak sahaya indiğimizde, esnaf arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimizde şimdiye kadar çok şükür hijyen yönünden uygunsuz herhangi bir durumla karşılaşmadık” diye konuştu.
'HİJYEN AÇISINDAN ÖRNEK TEŞKİL EDİYORUZ'
Diğer illerdeki lokantalarla Konya’daki lokantaları kıyasladığı zaman Konya’daki lokantaların hijyen anlamında çok önde olduğunu ifade eden Karamercan sözlerine şöyle devam etti: “Aynı zamanda Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nda da görev almam nedeniyle yalnızca Konya’daki değil, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki lokantaları da yakından görme ve inceleme fırsatı buluyorum. Ülkemizin farklı bölgelerindeki lokantalarda yapılan gözlemler doğrultusunda şunu açıkça ifade edebilirim ki, Konya’daki lokantalarımız temizlik ve hijyen açısından adeta örnek teşkil ediyor. Konya’da hizmet veren lokantalarımızı, dışarıdaki benzer işletmelerle kıyasladığımızda, şehrimizdeki lokantaların dört dörtlük bir temizliğe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu durum hem şahsım adına hem de şehrimiz adına büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı.”
VATANDAŞLARIN GENEL ŞİKÂYETİ: FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI
Şu ana kadar Konya’da hizmet sektöründen kaynaklı halk sağlığı ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadıklarına değinen Karamercan, yapılan denetimlerin tamamen şeffaf bir şekilde halka arz edildiğini dile getirdi. Karamercan sözlerine şu cümlelerle son verdi:
“Hizmet sektörü olarak Konya’da, özellikle halk sağlığını yakından ilgilendiren temizlik konusunda çok şükür hiçbir sıkıntı yaşamadık. Diğer önemli hususlarda da Tarım İl Müdürlüğümüz düzenli olarak denetimlerini sürdürüyor. Hangi gıda ürünleri kullanılıyorsa et, kebap, ızgara veya diğer yemek çeşitleri fark etmeksizin bu ürünlerden numuneler alınarak gerekli laboratuvar analizleri yapılıyor. Zaten yürürlükte olan Gıda Güvenliği Yasası gereği, herhangi bir sağlık riski teşkil eden ürün tespit edilirse, ilgili lokanta kamuoyuyla paylaşılıyor ve gerekli uyarılar internet üzerinden yapılıyor. Böylece vatandaşlarımızın sağlığını korumak amacıyla ciddi bir şeffaflık sağlanmış oluyor. Öte yandan, bizler de yönetim olarak lokantacı esnafımızı zaman zaman tatlı ziyaretlerle denetliyor, sohbet edip durumlarını yerinde gözlemliyoruz. Gittiğimiz her işletmede, Konyalı hemşerilerimizin gönül rahatlığıyla yemek yiyebileceği düzeyde hijyen koşullarının sağlandığını memnuniyetle gözlemliyoruz. Esnafımız bu konuda oldukça hassas ve özverili bir yaklaşım sergiliyor. Vatandaşlarımızdan bize ulaşan geri bildirimlerde de genellikle fiyatların yüksekliği yönünde şikâyetler geliyor. Ancak temizlikle ilgili bugüne dek hiçbir olumsuz yorumla karşılaşmadık.”
'TÜM LOKANTALAR TEMİZ DİYEMEYİZ'
Gıda Mühendisleri Konya Şube Başkanı Hulusi Ada ise, “Konya’daki bütün lokantalar hijyen noktasında aynı özveri içinde olmayabilir” şeklinde konuştu. Ada, “Genel olarak lokantalar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile belediyelerin denetiminde hijyen kurallarına uymak zorunda. Ancak bu her lokantanın aynı özeni gösterdiği anlamına gelmez. Hijyen standartları ise şunları kapsar; işletmelerin kaliteli ve güvenli hammadde satın almaları gerekir. Gıda maddelerinin uygun koşullarda saklanması, pişirilmesi ve sunulması gerekir. Ayrıca, çalışanların kişisel hijyene örneğin eldiven, bone kullanımı, mutfak ve servis alanlarının temizliğine özenle dikkat etmesi gerekir. Haşere kontrolü ve atık yönetimine dikkat etmeyen işletmeler genellikle düzenli denetimlerde (Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından) ya da müşteri şikâyetleri üzerine tespit edilir” dedi.
‘CEZALAR DAHA CAYDIRICI OLMALI’
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hulisi Ada, denetimlerin Tarım ve Orman Bakanlığı gıda kontrol ekipleri tarafından yapıldığını söyleyerek, çok ciddi sorunlar varsa cezanın adli soruşturma ile devam ettiğini vurguladı. Başkan Ada, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Rutin denetimler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda kontrol ekipleri tarafından belirli aralıklarla yapılır. Vatandaşlar, şikâyetlerini ALO 174 Gıda Hattı’na bildirerek denetim başlatabilir. Bazı olumsuz vakalar sosyal medyada veya haberlerde yer alınca yetkililer direkt harekete geçer ve idari para cezası uygulanır. Ağır hijyen ihlallerinde ya da tekrarlanan suçlarda işletme geçici veya kalıcı olarak kapatılabilir. Tüketici zehirlenmesi, ölüm gibi ciddi sonuçlar varsa adli soruşturma başlatılır. Bu tür işletmelerde halk sağlığı için gıda güvenliği denetimleri daha sık ve yetkin gıda mühendisleri tarafından yapılmalı ve cezalar caydırıcı olmalı. Yoksa gıda güvenliği sağlanamaz, gıda zehirlenmeleri bitmez.”
Kaynak:M. Ali Nurullahoğulları
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.