Konyalı taştan muzdarip

Konyalı taştan muzdarip

Türkiyenin hemen her yerinde çok sık görülen böbrek taşı hastalığı, Konyada da yoğun olarak görülüyor

İklimsel faktörler, kişisel alışkanlıklar (su içme alışkanlığı ve beslenme tarzı) ve organlarda görülen bozukluklardan kaynaklanan böbrek taşı, ihmal edilirse hayati tehlike arz edebiliyor. Böbrek taşı hastalığının dünyada en çok Türkiye’de, Türkiye’de ise en çok Konya’da görüldüğünü kaydeden Operatör Dr. Abdullah Adır, böbrek taşı hastalığının teşhisinin çok önemli olduğunu, bunun ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Gerekli ehemmiyetin verilmemesi durumunda böbrek kaybının da yaşanabileceğini vurgulayan Adır, bu durumun Türkiye’de çok sık görüldüğünü söyledi.
BÖBREK TAŞI NASIL OLUŞUR?
Böbrek taşının oluşmasında en önemli etkenin böbrek hastalıkları olduğunu belirten Abdullah Adır, “Böbrek taşları, idrar yolu hastalıklarının en sık görülenidir. 20-40 yaş arası erkeklerde fazla olmak üzere her yaşta ve her iki cinste de görülebilmektedir. Böbreklerdeki süzme problemi ve filtreleme özelliğine zarar verecek her şey, idrar yolu iltihabı ve darlığı,  ayrıca paratroid bezinin fazla çalışması da (hiperparatiroidizm) kan içindeki kalsiyum miktarını artırır. Bu da böbreklerde çökelmelere neden olarak, böbrek taşının oluşmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı. Çevresel faktörlerin de böbrek taşı oluşumunda çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Adır, iklimsel faktörler, kireçli sular (az da olsa), beslenme alışkanlıkları, su içme alışkanlığının böbrek taşı oluşmasında önemli etkenler olduğunu söyledi.
BELİRTİLERİ NELERDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Şiddetli yan ağrılar, kusma, bulantı, idrarda kan gelmesi, idrarda yanma, sık sık idrara çıkma halleri varsa, idrar yolunda taş olma ihtimalinin olduğunu söyleyen Abdullah Adır, “Taşın varlığı, yapılacak ultrasonoğrafi, idrar tahlili, kan tahlili ile teşhis edilir. Şayet ilaçlı böbrek filmi (İVP), emar (MR), tomografi gerekiyorsa, bunlar da uygulanarak kesin sonuca varılır. Taşın varlığı kesinleştikten sonra taş eğer 5 milimetreden küçükse düşürmem tedavisi yapılır. Ağrı kesiciler, hareket ve bol sıvı alımı önerilir. Çok şiddetli ağrı varsa hasta bir şey yiyip içemiyorsa, hastayı yatırıp damardan serum tedavisine alınır. Şayet taş büyük ve böbreği şişirmiş ise, taş nerede olursa olsun kişiye zarar vermeyen ses dalgası (ESWL) ile kırma tedavisine alınır. Şu anda resmi tedavi içerisinde önemli yere sahip olan ses dalgalarıyla taş kırma tedavisi hem kolay hem de ekonomik ve zararsız bir yöntemdir. Hiçbir taş hastası taş kırma merkezi ile görüşmeden başka bir tedavi yapmamalıdır” diye konuştu. ESWL ile taş kırma sonrası önerilerde de bulunan Adır, “Ses dalgasıyla taş kırdırmış hastalar günde en az 2 litre su içmeli, mutlaka hareket etmeli, spor yapmalı, verilen ilaçlar kullanılmalıdır. İdrar kanlı gelebilir, bunda korkulacak bir durum yok. Zaman içinde idrar normal haline dönecektir” diye konuştu.
UĞUR ELMAS

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.