Konya–Derbent  kardeş şehir oldu

Konya–Derbent kardeş şehir oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi eski Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Konya Aydınlar Ocağı’nda “Rusya St. Petersburg’da, ilk defa Rusya’dan bir şehri “kardeş şehir” olarak ön protokolünü imzaladık” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’ne, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nin Derbent şehrinden gelen konuşmacılar konuk oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi eski Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, “Üç hafta önce Rusya St. Petersburg’da Türk-Rus Forumu’nda Konya-Derbent kardeş şehir ön protokolünü imzaladık. İnşallah 12 Eylül’de de Büyükşehir Belediye Başkanımız Derbent’e gidecek ve orada “kardeş şehir” imzasını gerçekleştirmiş olacağız. Bizim 50 tane kardeş şehrimiz var. İlk defa Rusya’dan bir şehri kardeş şehir olarak imzalamış olacağız” dedi. Konya’yı görmek, tanımak, işletmeler ve NEÜ ile görüşmeler yapmak üzere Kuzey Kafkasya ve Dağıstan Cumhuriyeti Kafkas Müslümanları Temsilcisi Şehabettin Kerimov ile Derbent İslâm Üniversitesi Rektörü Arif Saidov’un şehrimize geldiğini ifade eden Mücahit Sami Küçüktığlı, Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin başkentinin Mohaçkale olduğunu ve ikinci büyük şehri olan Derbent’in 300 bin nüfusu bulunduğunu söyledi.

DERBENT SAHABELER ŞEHRİ”

İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen sohbette ilk sözü alan Dağıstan Cumhuriyeti Kafkas Müslümanları Temsilcisi Şehabettin Kerimov, Derbent’in sahabeler şehri olduğunu ve 40 sahabenin mezarı bulunduğunu belirterek “Sahabeler şehri Derbent’ten size ve Konya’ya selam getirdim. 1983’ten beri dünyayı geziyorum. En sonunda “Gez dünyayı, gör Konya’yı” dediğiniz gibi Konya’yı görmek nasip oldu” dedi. Dağıstan’dan Türkiye’ye 1991’de 50 öğrenci geldiğini ve aralarında kendisinin de bulunduğu talebelerin İstanbul’da kur’an kurslarında okuduklarını belirten Kerimov, “1997’de Diyanet ile Milletvekili Tayyar Altıkulaç ve müftü vekili olarak ben imza atarak Derbent’te İlahiyat Fakültesi açmıştık.” diye konuştu. Dağıstan’da 40-50 çeşit milletin kardeşçe yaşadığını 60’lı yıllara kadar Türkçe anlaştıklarını fakat günümüzde Rusça olarak anlaştıklarını sözlerine ekleyen Kerimov, cami sayısı hakkında şu bilgiyi verdi: “Dağıstan’da Sovyetler zamanında 27 cami vardı. Şimdi 2.700 cami var. Dağıstan’a Vahhabî fitnesi giremedi. Rusya Devlet Başkanı Putin, dini eğitim yapan kurumlar ile cami inşası için bir yardım fonu oluşturarak yardımda bulunuyor ve cami açılışlarına da katılıyor.”

KAPILAR KAPISI: DERBENT

Derbent İslâm Üniversitesi Rektörü Arif Saidov da, Rusya’nın en kadîm şehrinin Derbent olduğunu, üniversitenin 1996’da açıldığını ve dört fakültede (İslam Hukuku, Hadis, Fıkıh, Kur’an) 1000 öğrenci bulunduğunu belirterek “Kapılar kapısı” anlamına gelen Derbent adı da Ebu Müslim Horasânî tarafından verildi. Derbent’in en kadîm camileri arasında 733 yılında inşa edilen Derbent Cuma Camisi, 2003'te UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.” dedi. Soru-cevap kısmında Dağıstan’ın nüfusunun 3,5 milyon civarında olduğu ifade eden Kerimov, yüzde 90’ının Müslüman (şafi) olduğunu ve Derbent bölgesinin ise hanefilerden oluştuğunu söyledi. Kerimov ayrıca üniversitede Türkçe dersinin, öğretmen desteği verilmesi durumunda mümkün olduğunu, Kurban ile Ramazan’da kurban desteği verilerek iftar sofraları açılabileceğini de dile getirdi.  Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Derbent İslâm Üniversitesi Rektörü Arif Saidov ile Dağıstan Cumhuriyeti Kafkas Müslümanları Temsilcisi Şehabettin Kerimov’a “Büyük Selçuklu Mirası” adlı kitabı hediye etti. Sohbet, toplu olarak çektirilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.