Konya'daki üniversitelerin tercihi uzaktan eğitim oldu

Konya'daki üniversitelerin tercihi uzaktan eğitim oldu

Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi aldığı ortak kararla 2020-2021 öğretim yılı güz yarıyılında derslerin uzaktan öğretimle yürütüleceğini duyurdu.

Alınan bu karar, Konya kamuoyunda destek görürken, esnafları da kara kara düşündürdü

Vaka ve ağır hasta sayısının her geçen gün arttığı Konya'da üniversitelerin nasıl bir karar alacağı merak ediliyordu. Üniversiteler şehri olarak anılan Konya'da vaka sayısının artması vatandaşın yanı sıra; en çok hem üniversite öğrencilerini hem de velileliri endişelendiriyordu. Eğitim hayatını Konya'da sürdüren öğrencilerin büyük bir kısmının da şehir dışından geliyor olması, şehirde salgınla mücadeleyi sekteye uğratacak en önemli durumlardan biri olarak görülüyordu. Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi beklenen kararı verdi ve 2020-2021 öğretim yılının güz yarıyılındaki tüm derslerin uzaktan yapılmasına karar verdi. 3 üniversite, “Önümüzdeki yarıyılda, gribal enfeksiyonların artış gösterdiği kış mevsimine girilmesine paralel olarak pandeminin de artabileceği öngörülmektedir. Bu sebeple güz yarıyılı uzaktan eğitimle yürütülecektir” açıklamasına yer verdi.

HİZMETİN AKSAMASINDAN ENDİŞE EDİLDİ

3 üniversite tarafından alınan ortak karar kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mevcut veriler ve salgının seyri, bir süre daha riskin devam edeceğini göstermektedir. Bugün itibari ile Konya, ülkemizde salgının en yoğun yaşandığı şehirlerden birisi durumundadır. Ulaşım, barınma, yeme içme gibi öğrencilerimizle ilgili birçok alanın kullanımından kaynaklanacak yoğunluk, bulaş riskinin daha da artmasına sebep olabilecektir. Önümüzdeki yarıyılda, gribal enfeksiyonların artış gösterdiği kış mevsimine girilmesine paralel olarak pandeminin de artabileceği öngörülmektedir. Diğer taraftan, yüz yüze eğitim için gerek duyulan idari personelin, kamu kurumlarında esnek çalışma modelinin yürürlükte olduğu (bazı idari birimlerimizde pandemiye yakalanan personelimizin bulunması, temas halindeki diğer personelimizin de karantinada kalması gerektiği) göz önünde bulundurulduğunda yetersiz kalacağı ve sunulan hizmetin aksayacağı değerlendirilmektedir. Tüm bunlardan daha önemlisi, aileleri tarafından bizlere emanet edilen öğrencilerimiz başta olmak üzere, bütün akademik ve idari personelimizin sağlığı, kararı almamızda en fazla dikkat ettiğimiz husus olmuştur. 2020-2021 öğretim yılı güz yarıyılında ön lisans, lisans ve lisansüstü tüm derslerin uzaktan öğretimle yürütülmesine karar verilmiştir. Tüm iç ve dış paydaşlarımıza duyurulur."

ÖZEL YURT SAHİPLERİ MEMNUN OLMADI

Mart ayından bu yana alınan tedbirlerden dolayı yurtları kapalı olan özel yurtların, ekonomik sorunları da iyice derinleşiyor. Üniversitelerin güz yarıyılında uzaktan eğitim kararı alması, özel yurt sahiplerini memmun etmedi. Çoğu yurt sahibi, alınan karardan sonra kara kara düşünmeye başladı. Zararı her geçen gün artan özel yurtların, bu çıkmazdan nasıl çıkacağı da merak ediliyor.

ESNAFI ÇOK ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR

Özellikle üniversitelere yakın bölgelerdeki esnafı, önümüzdeki günlerde çok daha zorlu bir süreç bekliyor. Türkiye'nin en büyük mahallesi olan ve ağırlıklı olarak öğrencilerin konakladığı Bosna Hersek Mahallesinde ve Selçuk Üniversitesi içerisinde yer alan Gökkuşağı AVM'de esnaf yaklaşık 5 buçuk aydır beklediği satışı yapamıyor. Esnaf, büyük bir çıkmazı yaşıyor. Bazı esnafların da işletmesini kapattığı biliniyor. Üniversitelerin uzaktan eğitim kararı alması, üniversitelere yakın noktalarda hizmet veren esnafı da düşündürüyor. Esnaf, bu gidişata dayanacak güçlerinin kalmadığını söylüyor.

ÖĞRENCİLER BOŞA KİRA ÖDEMEK İSTEMİYOR

Türkiye'de ilk vakanın Mart ayında görülmesinin hemen ardından üniversiteler, tatil kararı almıştı. O süreçte ev sahibi veya emlakçıyla sözleşme imzalayanlar öğrenciler, memleketine dönse de sözleşmeden dolayı ev kirasını 2-3 ay daha vermek zorunda kalmıştı. Belirsizliğin devam etmesiyle ve üniversitelerin nasıl bir karar alacağının bilinmemesiyle evsiz kalmak istemeyen çoğu öğrenci yine yeni dönem için sözleşmesini yeniledi. Üniversitelerin bir dönemlik uzaktan eğitim kararı alması, öğrencileri de zorladı. Yine çoğu öğrenci, oturmadığı halde sözleşmeden dolayı emlakçılara veya ev sahiplerine kira ödemek zorunda kalacak.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.