Konyadaki göçmenler işgücü piyasasında çalıştırılı

Konyadaki göçmenler işgücü piyasasında çalıştırılı

Türkiye'ye gelen göçmenlerin yasal başvurularını yaptıktan sonra Anadolu'da yeni yerleşim yerine gönderildiği belirtilerek, çalışmaları yasak olmasına karşın, İstanbul, Kayseri, Konya gibi işgücü piyasalarında çalıştırıldığı açıklandı.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), dünya genelinde her yıl 700 bin ile 2 milyon arasında insanın insan tacirlerinin eline düştüğünü, Türkiye'nin de gelecek arayanların göç haritasında merkez ülkelerden biri olarak değerlendirildiğini kaydetti.

İSMMMO tarafından derlenen raporda, Türkiye'de Kasım sonu itibariyle sığınmacı ve 3'üncü bir ülkeye yerleştirilme kararı verilen mültecilerin toplam sayısının 18 bin civarında olduğu kaydedildi. Kayıtsız sığınmacı ve göçmen sayısının bu rakamın çok daha üstünde tahmin edildiği belirtilen raporda, "Resmi kayıtlara yansıyan yakalanmalar bile artış hızını ortaya koyuyor. Buna göre son 13 yılda Türkiye'ye illegal yollarla giriş-çıkış yaparken veya Türkiye'de yasadışı konumda yakalananların toplam sayısı 746 bin 492 kişi" denildi.
Raporda, Türkiye'de kayıt dışında kalan göçmen sayısının oldukça yüksek tahmin edildiği, tahmin edilen sayının 400 bin ile 2 milyon kişi arasında olduğu kaydedildi.
Raporda, "Sayıları yüz binlerle ifade edilen yasadışı göçmenlerin bu geçişlerini organize ederek kolay yolla ve büyük miktarlarda para kazanan göçmen kaçakçılığı organizasyonlarının sayısındaki artış da bu konuda fikir veriyor.
Buna göre, 1995'te 11 bin 362 göçmen yakalanırken 2008'de 50 bin 80 kişiye ulaştı. Türkiye'ye sığınma başvurularında da rekor kaydedilirken yakalanan suçlu (organizatör) sayısı da arttı. 1998 yılında 98 organizatör yakalanırken bu sayı 2000 yılında 850'ye yükseldi. 2006 yılında 951, 2007 yılında bin 242, 2008 yılı eylül ayı itibariyle 960 suç örgütü organizatörü yakalandı" denildi. Raporda, son 10 yılda yakalanan suç organizatörlerinin toplam sayısının 9 bin 327 kişi olduğunu belirtildi.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "Türkiye'ye gelen göçmenler yasal başvurularını yaptıktan sonra Anadolu'da yeni yerleşim yerine gönderiliyor. Çalışmaları yasak olmasına karşın, İstanbul, Kayseri, Konya gibi işgücü piyasalarında çalıştırılıyor. Sığınmacılara, hükümet, BMMYK, sivil toplum kuruluşları ve yerel idarelerin işbirliğiyle destek veriliyor. Ancak fakir sayısının fazla olduğu, ülke genelinde milli gelirden aldığı payı çok düşük olan illerde bulunan sığınmacılar, diğerlerine göre daha şanssız sayılıyor. Çünkü sosyal yardımların önceliği bu durumda o ilde yaşayan fakirlere yöneliyor. BMMYK, düzenli olmamakla birlikte sığınma başvurusu kabul edilenlere aylık 200-250 YTL'lik bir yardım sağlıyor" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.