Konya'da özel okulların yıllık ücreti 100 bin lirayı buluyor

Konya'da özel okulların yıllık ücreti 100 bin lirayı buluyor

Konya'da özel okulların fiyatı cep yakıyor. İlk ve ortaokul ücreti, yemek ve ulaşım masrafı hariç 60-65 bin TL'den, lise fiyatları da 70-75 bin TL'den başlıyor.

Okulların kapanmasına kısa bir süre kaldı. Özellikle okula yeni başlayacak, yeni bir ortaokul ve liseye gidecek öğrencilerin anne ve babalarını okul heyecanı sardı. Veliler, okul araştırmasına başladı. Konya'da özel okul fiyatları cep yakıyor. Konya'da ortalama bir özel okulun sadece eğitim ücreti yıllık 60-65 bin lirayı, liselerde ise 70-75 bin lirayı buluyor. Yemek ve servis ücreti de ortalama 30 bine tekabül ediyor. Geçtiğimiz yıl Konya'da özel bir okulun yıllık fiyatı 15 ile 35 bin TL arasında değişirken, bu yıl en ucuz özel okulun 65 bin TL'den başlaması, zammın ne kadar yüksek olduğunu da gözler önüne seriyor.

adsiz-001.jpg

HÜKÜMET ELİYLE ÖZEL OKULLAR TEŞVİK EDİLİYOR!

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, özel okulların eğitim ve ücret politikalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yiğit, özel okulların hükümet eliyle teşvik edildiğine dikkat çekti.

Bir dönem özel okullara giden öğrencilere teşviklerin verildiğini hatırlatan Yiğit, “Milli Eğitim Bakanlığı, 12. sınıf öğrencileri için 'Devamsızlık problem olmaktan kalktı' dedi. Bir bakanlık bunu nasıl der? Bu ne demek biliyor musunuz? 'Devlet okulları yetersiz, öğretmenler yetersiz. Özel okula, dersanelere gidin, başınızın çaresine bakın' demektir bu. Gelinen nokta böyle” dedi.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ VAR!

“Veliler, özel okulları sınav odaklı bir müfredat yürüttükleri için tercih ediyor” diyen Başkan Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devlet okullarında sadece müfredat işliyor. Kaynak yasak. Devlette çalışan öğretmenler fedakarlık yapıyor. Eğitimde eşitsizlik var. Anne ve babalar çocuklarını niye özel okula gönderir? Güzel bir eğitim alsın diye gönderir. Benim anne ve babalara bir tavsiyem var. Çocuklarınızı ilkokuldan itibaren özel okula vermeyin. İlkokul, ortaokul ve lise için ayıracağınız parayı, çocuğunuzun üniversite eğitimi için ayırın. Özel üniversiteler yaygınlaştı. Şimdi vereceğiniz parayı, üniversite döneminde verin.”

YÜKSEK ENFLASYON ÖZEL OKULLARI DA VURACAK!

Özel okul fiyatlarının çok yükseldiğinin altını çizen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, daha önceki yıllarda her bütçeye uygun özel okulların olduğunu belirtti. Bugün eşlerin memur olduğu bir ailenin artık çocuğunu özel okula gönderemeyeceğini dile getiren Yiğit, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Orta gelirli bir aile bundan birkaç yıl öncesine kadar çocuğunu özel okula öyle ya da böyle gönderebiliyordu. Artık orta kesim kalmadığı için böyle bir şey de kalmadı. Annesi ve babası memur olan bir çocuk artık yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından ötürü özel okula gidemez. Enflasyonla birlikte ceremeyi özel okullar da çekecek. Özellikle orta gruba hitap eden okulların sürdürülebilir olması artık çok zor. Orta grup özel okulları, bu ekonomik krizden büyük darbe alacaklar. En zenginlerin, en tepedeki okulları sadece ayakta kalacak.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum