Konya'da kanser hastalıkları artıyor!

Konya'da kanser hastalıkları artıyor!

Beslenme şeklinin değişmesi, sigara kullanımının artması, hareketsiz yaşam, Konya'da kanser hastalıklarını artırdı. Erkeklerde en çok prostat ve akciğer kanseri, kadınlarda da meme kanseri görüldü.

adsiz1.jpg4 Şubat Dünya Kanser Gününde, düzenlenen çeşitli farkındalık programlarıyla vatandaşın hastalığa karşı daha fazla bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Türkiye genelinde ve Konya'da kanser vakaları son yıllarda artışa geçiyor. İnsanların beslenme şekillerinin değişmesi, hava kirliliği, sigara ve alkol kullanımı, obezite, hareketsiz yaşam, stres kanseri en fazla tetikleyen unsurların başında geliyor. Bugün ise kanser tedavilerinde geçmişe oranla çok daha fazla başarılı sonuçlar alınıyor.

KANSERİ EN ÇOK SİGARA VE OBEZİTE TETİKLİYOR

Konya Tabip Odası Başkanı ve Türk Kanser Araştırmaları ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Eyüp Çetin, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kanserin de arttığını söyledi. Bazı faktörlerin kanseri tetiklediğini aktaran Çetin, “Hava kirliliği, gıda alışkanlıklarımızdaki değişiklikler, sigara ve alkol kullanımı, obezite kanseri tetikliyor” dedi. İnsanların gıda alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden Çetin, şunları söyledi: “Bugün çoğu insan organik olmayan GDO'lu ürünlerle besleniyor. Bu durum, kanser vakalarında artışa sebebiyet veriyor. Sigara ve obezite de kanseri tetikliyor. Sigarayı bırakmak, obezite ile mücadele etmek, kanser riskini yarı yarıya azaltıyor. Pasif içicilikten de uzak durmak gerekir. Ayrıca 1 saatlik yürüyüş, yapmak gerekir. Spor ve yürüyüş de bağırsak kanserini önlemede etkili.”

adsiz.jpg

YILDA EN AZ BİR KEZ KONTROL ŞART

“Erkeklerde en fazla akciğer kanseri, kadınlar da ise en fazla meme kanseri görülüyor” diyen Çetin,

“Kadınların kontrolünü düzenli olarak yaptırması gerekir. Memede ele gelen en küçük bir kitle de bile uzman bir hekime başvurmak lazım. Kadınların yine yılda bir kadın doğum uzmanlarına da görünmesi gerekir. Erken tanı, kanserde gerçekten çok önemli. Konya'da bunların yanı sıra bir de en fazla mide kanseri görülüyor. Bugün kanser tedavisinde geçmiş yıllara oranla çok daha iyi bir noktadayız. Tedavilerde gerçekten çok başarılı sonuçlar alınıyor. Akıllı tedavi yöntemlerimiz gelişti. Kan kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar fazla. Kansere karşı, insanların bilinçli yaşaması gerekir. Tedbir alınmazsa kanser vakalarında artış devam eder” şeklinde konuştu.

ERKEKLERDE PROSTAT KADINLARDA DA MEME KANSERİ ÇOK GÖRÜLÜYOR

(SÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Medova Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin de şu ifadeleri kullandı: “Kanser hastalıklarında artış sürüyor. Bu artışın temel nedeni de çevre faktörleri. Hava kirliliği, sağlıklı beslenmeme, GDO'lu ürünlerinin tüketimi, sigara kullanımı kanser hastalıklarını artıran faktörler arasında yer alıyor. Erkeklerde en çok prostat kanseri, kadınlarda da meme kanseri görülüyor. İkinci sırada da hem erkekler hem de kadınlarda en çok akciğer kanseri görülüyor. Sigaradan uzak durmak gerekiyor. Sindirim sistemleri kanserleri arasında bir zaman önce mide kanseri ilk sıradaydı. Beslenme şeklinin batı tipine dönüşmesinden sonra kalın bağırsak kanserlerinde artmalar başladı. Bugün Türkiye'de sağlık altyapısı ve sağlıkçı kalitesi iyi olduğu için kanserde başarılı tedavi süreçleri yürütülüyor. Yurtdışına gidilen birçok ameliyat bugün en ücra hastanelerimizde bile yapılıyor. Risk grubunda bulunan hastaların, hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli şekilde kontrole gitmesi gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

adsiz1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.