Konya’da çekilen sinema filmlerinin tam listesi

Konya’da çekilen sinema filmlerinin tam listesi

Konya sahip olduğu kültür ve tabiat zenginlikleri sayesinde tüm bu avantajlarının yanı sıra sinema sektörü için geniş bir çekim platosu işlevi de görmektedir. Konya merkez ve ilçelerinde çekilen sinema filmlerinin tam listesi.

Sinema aslında biraz da hayatın normal akışı içerisinde akıp giden görüntüleri belirli bir senaryoya göre seçip izleyiciye sunma becerisidir. Önce bir metinden ibaret olan hikâyeler günler süren bir dizi çalışmadan sonra görüntülü ve sesli yönü olan birer sanat eserine dönüşüverir. Dolayısıyla sinemanın hem bir yazı boyutu, hem de görüntü ve ses boyutu vardır. Genellikle sinema, kaynağını bizzat hayattan alan canlı bir sanat dalı olsa da bazen tamamen kurmaca bir dünya da ortaya koyabilir.

bozkir-5.jpg

SİNEMA SEKTÖRÜ İHMAL EDİLMEMELİDİR

Sahip olduğu zengin anlatım gücü sebebiyle sinema ihmal edilmemesi gereken bir alandır. Özellikle çağımızda sinema sektörü de kültür alanındaki savaşın bir parçası olduğu için bu alana daha da fazla yatırım yapılması gerektiği ortadadır. Sinema algı yönetimine en elverişli sektörlerden biri olduğu için yeri gelince kültürel bir müdahale vasıtası olarak da kullanılmaktadır. Sinemanın önemi ortada iken bu sektörü ihmal etme lüksümüz yoktur. Her alanda olduğu gibi dünyaya bu alanda da söyleyecek sözümüz olmalıdır. Sinemada millî bir ekol geliştiremezsek kültürel emperyalizmin çarkında eriyip gideriz.

hayatta-olmaz-1.jpg

KONYA DOĞAL BİR FİLM PLATOSUDUR

Anadolu öylesine güzel ve ilginç bir coğrafyadır ki yıllarca anlatsanız yine yetersiz kalır. Anadolu’nun güzelliklerini tam manasıyla anlatabilmek için ne film, ne de senaryo yetişir. Asırlar boyunca kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bu güzel coğrafyanın her köşesi ayrı bir sürpriz sunar. İşte Konya da Anadolu denilen bu seçilmiş coğrafyanın eşsiz güzelliklere sahip bir parçasıdır. Türkiye’nin en geniş ili olan Konya’da orman, dağ, çöl, vadi, plato, ova, yayla, bozkır, göl, obruk gibi coğrafi oluşumları bir arada görmek mümkündür. Böylesine zengin bir coğrafya olan Konya çoğu sektörde olduğu gibi sinema alanında da oldukça geniş imkânlar sunar. Konya sahip olduğu farklı coğrafi oluşumlar sayesinde sinema sektörü için mekân konusunda müthiş seçenekler ortaya koyar. Mekânların yanı sıra Konya, bünyesinde barındırdığı farklı kültür ve sanat zenginlikleri sebebiyle de sinema sektörü için iyi bir alternatiftir.

direnis-karatay.jpg

Konya sahip olduğu kültür ve tabiat zenginlikleri sayesinde tüm bu avantajlarının yanı sıra sinema sektörü için geniş bir çekim platosu işlevi de görmektedir. Coğrafi olarak Türkiye’nin en geniş ili olan Konya, büyük bir ova olmasına rağmen aynı zamanda çeşitlilik arz eden jeolojik ve ekolojik bir yapıya sahiptir. Bu çeşitlilik sinema açısından da müthiş imkânlar sunmaktadır. Sinema sanatında senaryo, oyuncu, kostüm, sanat, seslendirme, müzik ve montaj kadar filmin çekileceği mekânlar da son derece önemlidir. Filmleri değerli kılan öğelerin başında mekânlar gelir. Mekân anlamında önemli alternatiflere sahip olan Konya bugüne kadar çok sayıda uzun metrajlı film, dizi, klip, kısa film ve belgesel çekimine ev sahipliği yapmıştır.

ihtiyarlar-taburu-1.jpg

SİNEMA ŞEHRİ  KONYA                                                                                                                   

Görüntülü sanatların etki alanı açısından zirveye ulaştığı çağımızda sinemanın anlatım gücü inkâr edilemez bir üstünlüğe sahiptir. Gelişmiş teknolojik imkânlar sinema sanatına oldukça geniş bir alan açmıştır. Her an onlarca mecradan görüntü bombardımanına tutulan toplumu olumlu açıdan etkileyebilmek için sinema hiç de küçümsenemeyecek imkânlar sunmaktadır. Zamanın hızlı bir şekilde aktığı bir çağın bireyleri olarak gerek sanat, gerekse haber alma açısından görsellik bizler için vazgeçilmez bir tutku hâline dönüşmüştür. Her alanda görsellik ön planda olduğu için özellikle sinema her geçen gün daha da önemli bir sektör hâline gelmiştir. İşte bu sebeple sinema üzerine çokça düşünmeliyiz, okumalıyız, üretmeliyiz. Kültür, edebiyat, sanat, spor, musiki gibi alanlarda adından söz ettiren şehirlerinden biri olan Konya sinema sanatında da iddialı şehirlerden biridir. Çoğu yerde sinemanın adı bile anılmazken Konya yapılan girişimler sayesinde sinema denilince akla ilk gelen şehirlerden biri olmuştur. “Sûfi Sinema Günleri” de Konya’yı sinema sanatı alanında ön plana çıkartan etkinliklerden biridir. “Sûfi Sinema Günleri” kapsamında düzenlenen film gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları, senaryo yarışmaları, paneller ve konserler şehre ayrı bir zenginlik katmaktadır.  Konya’yı sinema sektöründe ön plana çıkartan özelliklerden birisi de bu alanda faaliyet gösteren özel şirketlerin ve üniversite eğitimi veren sinema-televizyon bölümlerinin bulunmasıdır. Konya bu anlamda hem eğitim hem de uygulama imkânını bünyesinde barındırmaktadır. Konya’da faaliyet gösteren yapımcı şirketler son yıllarda ülke genelinde ses getiren çalışmalara imza atmışlardır.

ihtiyarlar-taburu-7.jpg

KONYA’DA ONLARCA FİLM, BELGESEL VE DİZİ 

Bu konuyla ilgili olarak 2018 yılında Vural Kaya tarafından hazırlanmış ve Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayımlanmış “Türk Sinemasında Konya” adlı bir de kitap bulunmaktadır. Kitapta Konya’da çekilen filmler ele alınmıştır. Anadolu Kartalları, Arama Motoru, Âşıklar Kâbesi Mevlâna, Mevlâna Celaleddin-i Rumî-Aşkın Dansı, Aşkların En Güzeli, Benzersiz, Buğday, Dağ, Direniş Karatay, Gönüller Sultanı Mevlâna, Gramafon Avrat, Güneş Doğarken, Kapıcı Musa, Kız Kardeşim Mommo, Mar, Mavi Bisiklet, Meryem, Nokta, Rehber-Hz. Mevlâna, Sen Türkülerini Söyle, Yol, Bayi Toplantısı, Bozkır, Bozkır-Kuşlara Bak Kuşlara, Hayatta Olmaz, İhtiyarlar Taburu, Mahşer-Bir Varmış Bir Yokmuş, Malazgirt 1071-Bizans’ın Kıyameti, Mest-i Aşk, Mutluluk, Ağa bugüne kadar tamamı ya da bir kısmı Konya’da çekilmiş uzun metrajlı sinema filmleridir.

malazgirt-1071-bizansin-kiyameti-2.jpg

 

Küçük Ağa, Kervan-Kadim Medeniyetin Yol Hikâyesi, İmam Maturidi, Seni Buldum ise tamamı ya da bir kısmı Konya’da çekilmiş belgesel ve dizi filmlerdir. Yine bu alanda önemli bir çalışma olan National Geographic Channel için Morgan Freeman tarafından çekilen Çatalhöyük belgeselini de burada zikretmeliyiz. Tabii şu anda çekimleri devam eden 30 bölümlük TRT yapımı Mevlâna dizisinden de bahsetmeliyiz. Çekimleri TRT Uluslararası Konya Film Platolarında gerçekleştirilen dizi film aynı zamanda Konya için alanında bir ilk olma özelliği de taşıyor. Hem bu dizinin çekimleri için hem de daha sonra başka sinema yapımları için kullanılmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve TRT işbirliği ile Meram ilçesi Karahöyük Mahallesi’nde Konya’nın 13. yüzyıldaki hâlini yansıtan bir film platosu yapıldı. Konya için yeni bir cazibe merkezi olan bu plato Konya’da sinema sektörünün gelişmesi açısından da büyük önem arz etmektedir.

AHMET KUŞ

kervan-kadim-medeniyetin-yol-hikayesi-2.jpg

                                                                                                              
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum