Konya'da Aykent esnafı sinek avlıyor!

Konya'da Aykent esnafı sinek avlıyor!

Aykent Ayakkabıcılar Sitesi esnafları, bayram önü olmasına rağmen sinek avlıyor. Sitede hareketliliğin olmaması da dikkatlerden kaçmıyor. Esnaflar, “Eskisi gibi para kazanamıyoruz” diyorlar

Döviz kurundaki artış, piyasadaki belirsizlik ve daha birçok faktörden ötürü esnafın işi durma noktasına geldi. Aykent Ayakkabıcılar Sitesi esnafları da iş yapamaz bir hale düştü. Büyük işletmelerden ziyade, sitedeki küçük esnaflar döviz kuruna ve ağır girdi maliyetlerine yenildiklerini söylüyor. Bayram önü olmasına rağmen sitedeki hareketsizlik ise sektörün düştüğü durumu gözler önüne seriyor.

2-4-1200x800.jpg

EN BÜYÜK SIKINTI ESNAFIN PARA KAZANAMAMASI

Kübra Ayakkabı İşletme Sahibi Hüseyin Uzun, 2006 yılından beri bu işi yaptığını, 2022 yılındaki gibi belirsiz bir dönem görmediğini dile getirdi. Bu sene çok farklı durumun olduğunu aktaran Uzun, “İş var ama para kazanamıyoruz” dedi. Aldıkları bir malzemeyi ikinci kez aynı fiyata alamadıklarını kaydeden Uzun, “Afaki fark oluyor. Bizim sektör yurt dışına endeksli. Geçen yıl tabanı 10 liraya alıyorduk. Sezon içinde en fazla 11 liraya alıyorduk. Bu sezon 13 lirayla başladık, şuan 28 lira. 30 liraya çıkacağı da konuşuluyor. Bu sadece tabandaki fiyat artışı. Deri, iç ped başta olmak üzere her şeyde bir fiyat artışı var. Kısa süre sonra Kurban Bayramı yaşanacak. Siteye bakın, çok sessiz. Önceden bu vakitlerde gecenin geç saatlerine kadar mesai yapardık. Şimdi sitede kimse yok. Hareketlilik çok az. Bir belirsizlik var. Tüm olumsuzluklara rağmen biz üretiyoruz, işimizi yapıyoruz, gerisini Allah'a bırakıyoruz. En büyük sıkıntı, esnafın para kazanamaması. Girdi maliyetimiz afaki şekilde arttı. Bunun altından kalkmak için çaba gösteriyoruz. Artan fiyatları ürüne de yeterince yansıtamıyoruz. Vatandaş fiyat artışını bizden biliyor ama bizlik bir durum yok” şeklinde konuştu.

2-6-1200x800.jpg

90 LİRAYA ÇIKAN AYAKKABI ŞUAN TOPTAN 200 LİRAYA ÇIKIYOR!

İsmini vermek istemeyen bir esnaf ise şunları söyledi: “Geçen yıl doların 8 liradan 18 liraya çıkmasıyla birlikte girdi maliyetleri yaklaşık yüzde 280 arttı. Son 1 yıl içinde. 6 lira olan deri şuan 20 lira. 8 lira olan tabanın şuan adeti 52 lira. İşçilik maliyeti de hayli arttı. Ayakkabı geçen yıl buradan 90 liraya çıkıyordu, şuan 200 lira. Bu toptan çıkış fiyatı. Mağazadaki fiyatı 400-450 lira. Bu da markasız olan ayakkabılar. Konya'dan ihracatın yüzde 80'i Ukrayna'yaydı. Rusya-Ukrayna krizi de işlere engel oldu. Dükkan kiraları da hayli arttı. 50 metrekare dükkân 2 bin 800- 3 bin lira. 150 metrekare dükkânın kirası 10 bin lira. Gecenin geç saatlerine kadar mesai yapılırdı. Şimdi bakın sitede hareketlilik yok. Dükkânlar boş. Pazarlamaya çıkan firmaların 20-30 ayakkabısı var. Önceden 5 bin çift ayakkabısı olan işletmelerde bugün bin çift ayakkabı var. 2 bin 500 çift ayakkabısı olanlar, 500 çift ayakkabıya düşürdü. Sebebi de fiyatlar, belirsizlik. Büyük bir belirsizlik var piyasada. İnsanlar malına fiyat vermek istemiyor. Kurban Bayramı öncesi piyasada hareketsizlik var. Önceden böyle değildi.”

EMRE ÖZGÜL

2-5-1200x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum