Konya turizmde büyük yol katetti

Konya turizmde büyük yol katetti

Dedeman Otel Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Kocagüzel, Konya'nın son 5 yılda turizmde büyük yol katediğini söyledi. Kocagüzel, “Konya'nın büyümesi, otelcilik sektörünün de büyümesine katkı sağlıyor” dedi

RÖPORTAJ: BERKHAN PARLAK

FUARLAR DA YÜZDE YÜZ DOLULUK

Dedeman Otel Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Kocagüzel ile Konya'da otelcilik sektörünün durumu, Konya'nın turizmi ve yaklaşan Ramazan ayı hakkında konuştuk. Kocagüzel, Konya'da yapılan fuarların otellere son derece olumlu yansıdığını dile getirdi. Kocagüzel, “Fuarlar bizim açımızdan istediğimiz şekilde geçti diyebilirim. Tarım Fuarı'nı yüzde 100'lük bir doluluk oranı ile geçirdik” diye konuştu.

KONGRE MERKEZLERİ ÇOK ŞEY KATACAK

Yapımı devam eden kongre merkezlerinin bitimi ile birlikte Konya'nın bir çok ilden gelen misafirleri karşılayacağını belirten Kocagüzel, “Kongre merkezlerinin Konya'ya çok şey katacağını düşünüyorum. Böylelikle Konya, geçtiğimiz yıllara oranla daha çok misafir ağırlayacaktır. Turizm anlamında da kongre merkezleri şehre olumlu anlamda etki edecektir” ifadelerini kullandı.

**Öncelikle fuarlardan bahsetmek gerekirse, bildiğiniz üzere en son Konya Uluslararası Tarım Fuarı yapıldı. Fuarlar Dedeman Otel açısından nasıl geçti?

-Fuarlar biz otelciler için olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Tarım Fuarı'nda yüzde yüz bir doluluk oranına sahiptik. Elbette ki beklentilerimizi karşıladığını söylemek mümkün. Fuarlar ciddi manada Konya'ya çok şey katıyor. Ekonomik anlamda bir canlılık oluşuyor. Bunun yanında fuarlar markalaşma açısından önem arz ediyor. Bizler fuar alanına da gittik. Oradaki firmalarla konuştuk. Hepsi son derece memnunlar. Ancak Uluslararası Tarım Fuarı'nın bu yıl biraz geç yapılmasından dolayı bazı sıkıntılar var. Çünkü çiftçinin henüz araziye inmediği bir zamanda yapılması daha yararlı olacaktır. Ancak bir işin güzel olmasını istiyorsak sabretmek ve bazı şeylerden fedakarlık etmek gerekiyor. KTO-TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi şu an çok önemli bir konumda. Herkesin de bildiği üzere geçtiğimiz yıl tatsız bir olay yaşandı. Fakat şu an çok güzel ve Türkiye'nin sayılı fuar alanlarından birisi haline geldi. Fuar Mart ayında olsaydı, daha verimli geçeceğini düşünüyorum. Mayıs ayı zaten otelcilik anlamında yoğunluğun oluştuğu bir dönem. Konya'nın 4 bin 500 yatak kapasitesi var. Yeterli mi? Elbette ki yeterli değildir. Konya hızla gelişen bir şehir. Şehir gelişince otelcilik de gelişiyor. Bu iki olay birbirleri ile doğru orantılıdır. Bir şehrin gelişmişliğine dair otel sayısına bakarak bir fikir elde edilebilir. Sadece fuarlar değil ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan bir şehir, Konya.

KONYA'DA SPORDA CİDDİ ADIMLAR ATILIYOR

**Uluslararası organizasyonlardan bahsetmişken, yakın zamanda Konya'da Uluslararası Rumi Çocuk Spor Oyunları yapıldı. Bunun dışında Konya Atatürk Stadyumu'nda Türkiye Kupası Finali yapıldı. Bizlere bu tür organizasyonların Konya'ya etkilerinden bahseder misiniz?

-Bu tür organizasyonlar Konya'nın tanıtılması açısından son derece önemlidir. Konya, bu organizasyonlar ile birlikte bir çok misafir ağırlıyor. Şehrin tanıtımının iyi yapılması, şehrin turizmine de katkı sağlar. Uluslararası Rumi Çocuk Spor Oyunları'nda Konya'ya yurt dışından bir çok misafir geldi. Bu misafirler Konya'daki otellere dağıtıldı. Bu organizasyonlarda sadece sporcular değil, teknik ekip ve oyuncuların aileleri de geliyor. Böylelikle kalacak sayısı daha da artıyor. Biz Türkiye Kupası Finali'nde Futbol Federasyonu'nu ağırladık. Yıldırım Demirören buradaydı. Burada bir basın toplantısı da gerçekleştirdi. Son 5 yılda ciddi anlamda bir gelişme yaşıyoruz. Konya'da futbol, hentbol, basketbol, voleybol ve benzeri farklı branşlarda çok sayıda müsabaka yapıldı. Türkiye Kupası'nın finali Konya'da yapıldı. Konya'da yapılan organizasyonlar artıyor. Konya bir cazibe merkezi haline geliyor. Mesela fuarlara çok büyük bir katılım oldu. Konya'da oteller yüzde yüz doldu. Hatta bize gelen bilgilere göre ilçeler ve çevre illere kadar otellerde bir doluluk oranı oldu. Tarım Fuarı'nın Mart ayında yapıldığını düşünün. Katılım sayısı tahminimce en az iki kat artacaktır. Sadece Türkiye'den değil, diğer ülkelerden de bir çok misafir Konya'ya geldi. Fuara katılanlar sadece fuarı gezip geri dönmüyor. Şehir merkezine gidiyor. Alışveriş yapıyor. Otellerde konaklıyor. Bu da Konya'nın ekonomisine katkı sağlıyor.

**Konya'daki organizasyonlara ciddi bir katılımın olduğunu söylediniz. Konya'daki otellerin yetmediğini ve misafirlerin çevre ilçelere de taştığından bahsettiniz. Peki Konya'daki otel ve yatak sayısı yeterli mi?

-Yatak sayısı ihtiyacı karşılamıyor. Bakın biraz önce kongre merkezlerinden bahsettik. Konya, bir çok önemli kongrelere ev sahipliği yapacak. Bu da daha çok misafir anlamına gelmektedir. Daha çok misafir de daha çok yatak kapasitesi ister. Şu anda bile Tarım Fuarı'nda Konya'daki oteller ihtiyaca cevap veremedi. Büyük bir yatak ihtiyacı vardı. Yeni oteller yükseliyor Konya'da. Bu otellerin inşaatı bittiği taktirde yatak kapasitesi de artacaktır. Ancak daha önce de belirttiğim gibi, Konya hızla gelişen bir şehir. İstanbul-Konya YHT seferleri başlayacak. Bu seferler de Konya'ya daha çok misafir getirecektir. Bu bir arz talep ilişkisidir. Yatırımcı önce ihtiyaca bakar. Konya'da bir otel ihtiyacı var ki bu insanlar buraya yatırım yapıyorlar.

KONGRE TURİZMİ ETKİLİ OLACAK

**Yapımı süren kongre merkezlerinden beklentileriniz nelerdir?

-Elbette ki kongre merkezlerinden beklentilerimiz var. O kongre merkezleri boş yere yapılmıyor. Burada bir kongre turizminden bahsetmek gerekir. Kongre merkezleri şehre misafir getiren etkinliklerden birisidir. Ve büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum. Kongre merkezleri, ulusal ve uluslararası birçok kongre ve etkinliği Konya'ya çekecek. Şehre yeni bir soluk, yeni bir canlılık katacaktır. Eğer ki kongre turizmi sağlıklı bir şekilde yönlendirildiği taktirde Konya ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. Konya tarihi dokusuyla öne çıkan bir şehir. Hz. Mevlana Türbesi'ne her yıl bir çok insan geliyor. Bunun yanında yapılan fuarlar, spor alanında yapılan turnuvalar da turizme katkı sağlayan önemli etkenler arasında yer alıyor. İşte burada kongre turizmini de buna ekleme konusunda çalışmalıyız. Konya'nın tanıtılması sadece birtakım insanların görevi değil. Tüm Konyalıların bir görevidir.

**Konya'nın tarihi bir şehir olduğunu dile getirdiniz. Konya'nın bu tarihi değerleri turizm alanında yeterince tanıtımı yapılıyor mu?

-Turizm alanında Konya son yıllarda ciddi gelişme sağladı. Eskiden Konya'ya gelen insanlar sadece Hz. Mevlana Türbesi'ne giderdi. Şimdi Konya'nın bir çok yerini biliyorlar. Sille'de çok güzel düzenlemeler yapıldı. Buranın da turizme kazandırıldığını düşünüyorum. Bunun dışında yine Konya'da tarihi eserler ön plana çıkartılmaya başlandı. Restorasyonlar hızla yapılıyor. Bunun en güzel örneği Bedesten Çarşısı'nda yapılan düzenlemelerdir. Eserlerin tarihi dokusunu bozmadan bu eserleri turizme kazandırmak gerekmektedir. Yine müzeler de turizme katkı sağlayan etkenlerdir. Turizme şu açıdan bakmak gerekiyor, sadece tek bir şeyiniz ile şehrin tanıtımını yaparsanız buraya gelen misafirler günü birlik misafirler olur. Olaya bir turistin bakış açısından bakarsak, gezilecek sadece tek bir yer varsa o turist şehirde konaklama ihtiyacı hissetmez. Ancak birden çok gezilecek mekanınız var ise o turist bir hafta şehirde konaklayabilir. Konya'nın bir çok gezilip, görülmesi gereken mekanları, tarihi eserleri bulunmakta. Asıl önemli olan bu mekanları Konya'ya gelen turistlere aktarabilmektir. Bu konuda geç kaldık mı? Yoruma açık bir soru olur bu. Bir şehrin turizmi bir anda yükselmez. Zamanla bazı şeylerin oturacağını düşünüyorum.

AÇIK ALANDA İFTAR İSTENİLİYOR

**Yaklaşan Ramazan ayından söz etmek gerekirse Dedeman Otel'de Ramazan nasıl geçecek?

-Ramazan, Dedeman Otel'de çok yoğun geçiyor. Ramazan ayına özel bir çok etkinliklerimiz olacak. İnsanlar iftarını açık alanda yapmak istiyor. Bin 200 kişi kapasiteli bir bahçemiz bulunmakta. Burada her sene olduğu gibi bu sene de büyük iftar programları gerçekleştirmeyi planlıyoruz Bu sene mümkün olduğu kadar açık alanlarda iftar vermeyi planlıyoruz. Bunun dışında teraslarımız da mevcut. Yine tasavvuf müziği eşliğinde otel ana restourantında bir iftar programlarımız olacak. Otelimizin on sekizinci katında özel bir iftar programımız olacak. Orası çok güzel manzaranın olduğu bir mekan.

FATİH KOCAGÜZEL KİMDİR?

1979'da Beyşehir'de doğdu. İlk öğretimini babasının işi dolayısıyla değişik illerde yaptı. Eskişehir, Kırıkkale, Nazilli ve Ankara'da ilk öğretimini tamamladı. Daha sonra Konya'ya geldi ve Karatay Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünden 2006 yılında mezun oldu. Bir senelik Amerika tecrübesinden sonra 2008 yılında Dedeman Otel'de çalışmaya başladı. Satış temsilcisi, ziyafet satış temsilcisi, ziyafet satış yetkilisi, ziyafet satış müdürü ve Mayıs ayı itibari ile Dedeman Otel Satış ve Pazarlama Müdürü görevine devam etmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.