Konya patateste lider şehir oldu

Konya patateste lider şehir oldu

Konya Şeker tarafından Seydişehir ve Beyşehir ilçeleri arasına kurulan Seydibey Tesisleri bölgede ciddi bir istihdam sağlamasının yanı sıra Türkiye’yi patates üretiminde önemli bir yere getirdi. Konya patates üretiminde ikinci büyük şehir oldu

Konya Şeker’in Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin ortalarına kurduğu Seydibey Doğal Patates Deposu, Tohumluk Patates Doku Kültürü Tesisi, Soğan Halka ve Kroket Tesisi, Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi ve Patates Nişasta Tesisi Konya basınına tanıtıldı. Konya Şeker Seydibey tesisleri sayesinde Konya da patates üretimi arttı.

img-6675.jpg

Konya 2019 yılında 600 bin ton patates üretimi ile Türkiye’nin en fazla patates yetiştiren ikinci büyük ili oldu. Seydişehir ve Beyşehir bölgelerinde daha önce sözleşmeli patates ekimi yapılmıyordu, Seydibey tesisleri sayesinde bölgede sözleşmeli patates ekimi hızla yükseldi.

b5495a70-5152-4ac1-a8ce-b451ea1e291c.jpg

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DOĞAL DEPOSU

Tanıtım gezinin ilk durağı Seydibey Doğal Patates Deposu ve Tohumluk Patates Doku Kültürü Tesisleri oldu. Tesisler hakkında bilgi veren Torku Alternatif Zirai Ürünler Direktörü Ziraat Direktörü Tamer Değer, “475 bin metrekare açık alan üzerine kurulan Seydibey tesisi 75 bin metrekare kapalı alana sahip. Erenkaya mevkiinde bulunan 62 bin metrekare açık, 19.500 metrekare kapalı alana sahip olan doğal patates deposu tesisi ile birlikte toplamda 537 bin metrekare açık alan ve 94.500 metrekare kapalı alana sahip. Bölgenin doğal yapısından istifade ederek 2012 yılında dağı delerek Konya da ilk defa Konya Şeker tarafından doğal patates deposu yapıldı. Bu sayede doğal yöntemler ile soğutma enerjisi harcanmadan patates muhafaza edilebiliyor. Doğal depo yıllık 20 bin ton tohumluk patates depolama kapasitesine sahip. 2013 yılında patates tohum ithalatına son vermek, yerli ve milli patates tohumu üretmek amacıyla doku kültürü laboratuvarı devreye alındı. Sanayilik patates işleyen tesisler içerisinde Türkiye’de ilk doku kültürü tesisini Konya Şeker kurdu. Doku kültürü tesisi yıllık 3 milyon adet miniyumru üretim kapasitesine sahip. 3 milyon miniyumru patates yaklaşık 20 bin ton sertifikalı tohum üretimine karşılık geliyor” dedi.

img-6630.jpg

SEYDİBEY KISA SÜREDE SEKTÖRÜN LİDERİ OLDU

Seydibey Doğal Patates Deposu’nun ardından Soğan Halka ve Kroket Tesisi, Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi ve Patates Nişasta Tesisleri ziyaret edildi. Burada gazetecilere bilgi veren Seydibey Taze Dondurulmuş Gıda İş Birimi Direktörü Erman Gümüş de şunları söyledi: “2009 yılında Seydibey’in ilk ayağı olan Dondurulmuş Patates tesisi devreye alındı. Seydibey kısa bir sürede dondurulmuş patates sektörünün lideri olmuş ve yüzde 25 pazar payına ulaştı 2013 yılında ikinci patates üretim hattı devreye alınarak kapasite yüzde 120 artırılmıştır. İkinci üretim hattı ile Türkiye’ e ilk defa kaplamalı patates üretimi yapıldı. Dondurulmuş Patates tesisi 70 bin ton/yıl mamul ürün üretim kapasitesine sahip. Çift üretim hattı ile Türkiye’nin en büyük kapasiteli patates tesisi. Düny da sayılı tesiste bulunan teknolojiler ile Türkiye’nin en modern tesis. 16 bin 500 Palet donuk ürün depolama kapasitesine sahip. Fabrikada işlenen patatesin bozulmadan depolanmasını sağlamak amacıyla en son teknoloji ile kurulmuş 60 bin ton fabrikasyon patates depolama kapasitesine sahiptir.” Soğan Halka ve Kroket Tesisi hakkında da bilgi veren Erman Gümüş, “2011 yılında dondurulmuş soğan halka ve kroket hattı devreye alındı. 2019 yılında soğan ve kroket hattı kapasitesiyüzde 150 büyütüldü. Yılda 5 bin ton patates kroket ve soğan halka gibi ileri işlem ürünler üretim kapasitesine sahiptir. Konya Şeker Seydibey tesisleri kroket ve soğan halka pazarında da sektörün lideri konumunda” dedi.

815b5cb0-a003-4800-af71-761fd7835620.jpg

İKİ İLÇENİN AYDINLATMA İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR

Seydibey Tesislerinde bulunan Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi hakkında da konuşan Gümüş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ 2011 yılında sıfır atık projesi kapsamında atıklardan gaz üretimi ve bu sayede enerji tasarrufunun sağlanması amacıyla biyogaz tesisi devreye alındı. Türkiye’de ilk defa Biyogaz tesisi kuran patates işletmesi. 2013 yılında Biyogaz işletme kapasitesi yüzde 100 artırıldı. 2019 yılında Biyogazdan elektrik üretmek ve katma değeri artırmak amacıyla 2,72 MW’lık elektrik üretim tesisi devreye alındı. Yılda 80 bin katı atık işleme, 10.000.000 m3/yıl Biyogaz üretim ve 19.000.000 kw/yıl elektrik üretim kapasitesine sahiptir. Devreye alınan elektrik üretim tesisi 30 bin evin, kabaca Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin toplam aydınlatma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Patates ve fabrika atıkları dışında atık sudan dahi biyogaz üretimi yapılmış bu sayede çevreci bir tesis oluşturdu. Türkiye’nin sıfır atık prensibi ile çalışan tek, dünyanın ise sayılı patates entegre tesislerinden biri.”

d1db9beb-cc0b-474a-8822-6b6978388749.jpg

PATATES NİŞASTASINDA BAĞIMLILIK BİTTTİ

“2013 yılında Türkiye’nin patates nişasta ithalatına son vermek amacıyla Türkiye’ de ilk ve tek olan Patates Nişasta Tesisi devreye alınmıştır” diyen Erman Gümüş, “Seydibey tesisleri öncesi Türkiye yılda 30 bin ton patates nişastası ithal eden bir ülke idi. Konya Şeker Patates Nişasta tesisi sayesinde Türkiye tarihinde ilk defa patates nişastası ihraç eden bir ülke haline de geldi. Seydibey Patates nişasta tesisi ortadoğu ve yakın coğrafyadaki tek patates nişasta tesisi. Yılda 30 bin ton patates nişastası üretim kapasitesine sahip. Türkiye’nin yıllık patates nişasta ihtiyacının tamamını sağlayabilecek kapasitede. Bu tesislerin hayata geçirilmesinde Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk büyük çabalar göstermiştir. Kendisine Türk çiftçisi ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyoruz” dedi. Bölgede sözleşmeli patates ekimi yapan çiftçilerden Fatih Koyuncu ise şunları söyledi: “Sözleşme patates ekimi ile ülkedeki inişli çıkışlı tarım politikalarından en az etkilenen kesim biziz. Bazı üreticiler bize imreniyor. Patates tarımı ve Torku’nun desteğiyle ayakta duruyoruz. Burada Başkan Recep Konuk’un bizlere desteklerini unutamayız. Kendisinden Allah razı olsun. Torku yaşatın ki üretici yaşasın. Torku yaşasın devlet yaşasın.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

img-6635.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum