Konya Ovası'nda biçilemeyecek tarlalar var!
2025 yılının ilk arpa hasadında kıraç arazilerde verim kaybı dikkat çekerken, sulu alanlarda durumun daha umut verici olduğu ifade ediliyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Ovası’nda buğday ve arpa üretimiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Özellikle kıraç alanlarda ciddi verim kayıplarının yaşandığını belirten Prof. Dr. Soylu, hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 10 ile 15 arasında rekolte düşüşü yaşanabileceğini ifade etti.
10 MİLYON DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR
Kıraç tarlaların oldukça kötü durumda olduğunu söyleyen Soylu, "Konya çok geniş bir coğrafya. Bazı bölgelerde yağış düşüklüğü nedeniyle kıraç tarlalar oldukça kötü durumda, bazı bölgelerde ise durum biraz daha iyi" diyen Soylu, Konya’daki toplam hububat ekim alanlarının yaklaşık 1 milyon hektarı bulduğunu aktardı. "650 bin hektarda buğday, 350 bin hektarda ise arpa ekimi var. Yani yaklaşık 10 milyon dekar alanda hububat üretimi yapılıyor" dedi. Bu alanların yüzde 60’ının kıraç, yüzde 40’ının ise sulanabilir araziler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soylu, "Kıraç arazilerde yağışın mevsimsel dağılımı kritik önem taşıyor. İlk çıkışlar çok iyiydi ancak özellikle Nisan ayında yeterli yağış alınmaması ve Mayıs yağışlarının da gecikmesi, kıraç alanlarda ciddi verim kaybına yol açtı" dedi.
‘SULU TARIMDA BUĞDAY YAYGINLAŞMALI’
Türkiye’de buğday üretimine yönelik desteklerin bu yıl yenilendiğini belirten Soylu, “Türkiye ortalaması verim 300 kilo kabul edilerek destek modelleri değişti. Mazot ve gübre desteği yerine temel destek, planlı üretim desteği ve Konya’nın 19 ilçesinde su kısıtı olan bölgelerde buğday eken çiftçilere su kısıtı desteği veriliyor. Sertifikalı tohum desteğiyle birlikte ton başına 2 bin 500 lira destek sağlanıyor” dedi. Ancak, üretim maliyetlerinin artması ve buğdayın karlılığının mısır veya şeker pancarına göre düşük kalması, çiftçilerin tercihlerini etkiliyor. Soylu, “Özellikle sulu tarımda buğdayın yaygınlaşmasını istiyoruz. Ancak buğdayın karlılığı, mısır veya pancara yaklaşmalı ki çiftçi buğdaya yönelsin. Şu anki fiyat farkı buğdayın lehine yeterince artmadı. Bu nedenle, önümüzdeki yıl çiftçiler yine mısır, patates veya pancar gibi daha fazla gelir getiren ürünlere yönelebilir” şeklinde konuştu.
İLK HASAT ALTINEKİN'DEN BAŞLADI
Konya’da hasat dönemi, Altınekin ilçesine bağlı Hacınuman Mahallesi’nde bir arpa tarlasında başladı. Prof. Dr. Soylu, “İlk hasatta çiftçimiz dekarda 200 kilo arpa verimi aldı. Şu anda hasat tek tük yapılıyor, henüz başlangıç aşamasındayız. Asıl yoğun hasat dönemi Temmuz’un ilk haftasında başlayacak. Özellikle sulu tarlalarda hasat, Temmuz’un 15’ine, hatta üçüncü haftasına kadar devam edebilir. Dağlık bölgelerde ise Temmuz sonunu bulabilir. Haziran sonu ve Temmuz’un ilk yarısı arasında yoğun bir hasat dönemi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
KIRAÇ ARAZİLERDE BİÇİLEMEYECEK TARLALAR VAR
Yağış yetersizliğinin bazı bölgelerde ürünün biçilemeyecek kadar kötü olmasına yol açtığını belirten Prof. Dr. Soylu, “ Cihanbeyli, Sarayönü gibi ilçelerde yağışın hiç düşmediği kıraç arazilerde biçilemeyecek tarlalar var. Sulu arazilerde ise şimdilik çok ciddi bir kayıp görünmüyor. Ancak biçerdöver tarlaya girmeden kesin konuşmak mümkün değil. Görünüşe aldanmamak gerekiyor; bazen iyi görünen tarlalar düşük verim verirken, vasat görünen alanlar şaşırtıcı sonuçlar verebiliyor" dedi.
Kaynak:Mesut Turan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.