Konya çiftçisi, üretim için Mavi tünel ve Hotamış Göletini bekliyor

Konya çiftçisi, üretim için Mavi tünel ve Hotamış Göletini bekliyor

36 Mahalle Muhtarı ve kooperatif başkanlarıyla birlikte kameralar karşısına geçen Hotamış ve Havalisi Türkmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kiraz, tarımsal üretimin devamı için sulama projelerinin acilen hayata geçirilmesini istedi

Konya Karaman İlleri Hotamış Ve Havalisi Türkmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği basın açıklaması düzenledi. Başkan Ahmet Kiraz, “Konya Karaman illeri arasında yer alan ve geçmişte bölgenin en önemli sulak alanlarından olan Hotamış sazlığının güneyinde, Süleymanhacı Gölü ve Hotamış Gölü bulunuyordu. Hotamış sazlığının eski günlerine döndürülerek yeniden cazibe merkezi haline gelmesi, yer altı sularının zenginleştirilmesi ve yöre halkının yer altı suları ve yer üstü sulama sorunun çözülmesi için Hotamış Göletinin bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Konya Ovasını suyla buluşturacak 150 yıllık rüya Mavi Tünel Projesinin tamamlanması halinde Akdeniz’e e boşa akıp giden Göksu Havzasındaki suların Konya-Hotamış-Çumra-Karapınar ve Karaman Ovalarına bölge çiftçisinin kullanımına sunulmasıyla, yer altı suları yükselecektir. Hotamış Göletinin yapılıp tamamlanması ile birlikte Sadece Hotamış ve Havalisi 36 Pare köyün yararına olmayacak, Mavi Tünel Hotamış Göleti alanından başlayarak dalga dalga; Ereğli ivriz bölgesi sazlıklarına , Karapınar Yeraltı Sularına, Dünyanın nazar boncuğu Meke Krater Gölüne, Tuz Gölü Su yataklarına Konya, Aksaray, Karaman Çumra Karapınar, Karatay, Meram, Selçuklu Cihanbeyli Altınekin Kulu havzasına, dolayısıyla Konya Şehir havzası ile birlikte Konya Ovasının yeraltı sularının dolmasında çağalmasında ve beslenmesinde büyük katkı ve yarar sağlayacaktır” dedi.

FİYATLAR ÜRETİCİ LEHİNE ÇEKİLMELİ

Çiftçinin girdi maliyetlerine değinen ve fiyatların çiftçinin lehine olması gerektiğini kaydeden Kiraz, “2021 yılı Kasım ayından bu yana gelen yoğun kar ve yağmurla çiftçimiz umutlanmış, yer altı sularımızda kısmi de olsa bir yükselme söz konusu olmakla birlikte sulama mevsiminin gireceği bu günlerde yağışların çok olmasına aldanmamak gerekir. Çünkü bölgemize gelecek başka havzalardan su ve Mavi Tünel Hotamış Göletinin bu manada çok ama çok acil olarak devreye alınması ve bitirilmesinin önem arz ettiğini vurgulamak isteriz. Tarım topraklarımızın ziraatle iştigalinin sağlanması, olabildiğince verimli bir üretimin gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak bunun yanında suyun olması, suyun tasarruflu kullanılması gibi etkenlerin olumlu yansımaları mutlaka olacak ancak çiftçinin girdi maliyetlerinden en önemli mazot, gübre, sulamada kullanılan tarımsal elektrik fiyatlarının da üretici lehine geri çekilmesini de önemsiyoruz. Çiftçimizin kullandığı tarımsal sulama elektrik ve mazotun indirimli olması için mazotun mavi mazot mu yeşil mazot mu olması için artık acil ve derhal karar verilmesini istiyoruz. Akçayazı, Çiğil, Hasanoba, İslik, Karakışla, Kayacık, Küçük Aşlama, Ortaoba, Sazlıpınar, Rakka, Şabanlı, Yenikuyu, Hotamış, Taşpınar, Adakale, Büyük Aşlama, Sürgüç, Taşağıl, Türkmen Camili, Türkmen Karahüyük, Uzunkuyu, Üçhüyük, Burunoba, Boyalıtepe, Gameni, Eğilmez, Karacaören köyleri adına 36 pare Hotamış ve Havalisi adına çağrımızın ve çığlığımızın duyulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

MAVİ TÜNELDEN HOTAMIŞ GÖLETİNE SU NE ZAMAN GELECEK?

Mavi Tünel’den Hotamış Göletine’ne suyun ne zaman geleceğinin merak konusu olduğunu da belirten Kiraz, şunları kaydetti: “Konya Ovası Projesinin en önemli adımı olan 150 yıllık rüya Mavi Tünel Projesi ile Bağbaşı, Bozkır ve Avşar Barajlarında toplanan suyu Konya Ovasına aktaracak Mavi Tünel regülatör ve Apa Hotamış İletim Kanal Projesi hakkında suyun ne zaman getirileceği ilgili bilinmezliklerin giderilmesi için yetkililerimizden Konya Karaman Karapınar ve Çumra bölgesinde tarım ve ziraat yapan bölge çiftçilerimiz adına açıklama bekliyoruz. Yıllardır beklenen Göksu Nehir havzasındaki suların barajlarda toplanarak Mavi Tünel ile Hotamış Göletine aktarılmasını bölge çiftçisi hasretle bekliyor. DSİ ve KOP yetkilileri tarafından AHİ kanalı, Mavi Tünel ve Hotamış Göleti hakkında açıklama yapılması, tarımla uğraşan üreticilerimizin bilgi sahibi olması için büyük önem taşımaktadır.”

whatsapp-image-2022-05-21-at-13-50-58.jpeg

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum