Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Kıtlık Psikolojisi

Kıtlık Psikolojisi

Vücutta bir denge vardır. Vücudumuzu pil gibi düşünebilirsiniz. Gerekli enerjiyi verir ve pil bitene kadar harcarsak vücutta denge oluşur. Ama gerekenden fazla enerji verirseniz vücuda vücut harcayamaz ve depolamaya başlar. Her seferinde fazladan aldığı enerjiyi organların çevresinde, yağ hücrelerinin fazla olduğu bölgelerde depolamaya başlar . Fazla yağ dokusu vücut için zararlıdır. İnsülin direnci, diyabet, obezite başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarır.

Vücutta basit bir denge vardır. Vücut ağırlığınız artıyorsa gerekenden fazla enerji alıyor olabilirsiniz ya da vücut ağırlığınız azalıyorsa gerekenden az enerji alıyor olabilirsiniz. Herhangi bir özel hastalık durumunuz yoksa ya da ilaç tedavisi gibi ek bir ilaç almıyorsanız genelde durum bu şekildedir.

Vücut ağırlığınız sabit gidiyorsa vücutta enerji dengesi var diyebiliriz. Basit bir mantıkla yediğiniz kadarını harcıyorsunuz diyebiliriz.

Vücut ağırlığının kaybetmek için vücutta enerji açığı oluşturmanız gerekiyor. Enerji açığı oluşturmada en etkili iki yardımcı beslenme ve egzersizdir.

Bazal Metabolizma Hızı Nedir?

İnsanlar yiyecek ve içeceklerden vücuda enerji sağlar ve hareket ederek bu enerjiyi yakar. Ya da siz hiçbir şey yapmasanız bile vücudun çalışabilmesi için vücutta enerji harcanır .Biz bu enerjiye bazal metabolizma hızı diyoruz. Bazal metabolizma hızı bireye özeldir aynı parmak izimiz gibi her birimizin çok farklıdır.

Bazal metabolizma hızı;

BMH (Kadın): Ağırlık (kg)×0.95 kal/kg ×24

BMH (Erkek): Ağırlık (kg )× 1 kkal/kg ×24

BMH (60+): Ağırlık (kg )× 0.8 kal/kg ×24

Basit bir formül ile hesaplanır.

Ör: 50 kg bir erkek 50× 1 × 24 = 1200 bazal metabolizma hızına sahiptir.

Bu değerler tahmini bazal metabolizma hızınızdır. Bu enerji değerinin altında enerji almamalısınız. Eğer bu enerji değerinin altında alırsanız vücut kıtlık psikolojisine girebilir.Bu nedenle bazal metabolizma hızınızın altındaki diyetleri önermiyoruz.

Kıtlık Psikolojisi Nedir?

Kıtlık durumlarında gıdaya ulaşmak zorlaşır bu nedenle vücut yavaş çalışayım, bana enerji gelmiyor der. Eskiden daha hızlı çalışırken çalışma hızını düşürür. Bazal metabolizma hızınız yavaşlatır . Eskiden yediğiniz kadar yeseniz bile kilo almaya başlarsınız. Vücut kendini artık daha yavaş çalıştırmaya başlamıştır. Kilo kaybını hedefleyen biriyseniz eskiden yediğinizden az yemenize rağmen kilo artışları görebilirsiniz. Bu nedenle çok kısıtlı ve kontrolsüz diyetleri önermiyoruz.

Vücut ağırlığı denetiminde bir diyetisyenden destek almalısınız. Sizin için yol gösterici olacaktır. Unutmayın ki bilinçsizce yapılan diyetler kas kayıplarına ve çeşitli problemlere yol açmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR